ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Πιέσεις και παρασκήνιο για την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ

Η πιθανότητα έκδοσης του ιδρυτή των Wikileaks στις ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης εντός και εκτός Βρετανίας. «Θα αγωνιστώ» δηλώνει ο Τζούλιαν Ασάνζ. Ο 47χρονος δημοσιογράφος συνελήφθη χθες μετά από έφοδο των βρετανικών Αρχών στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, όπου παρέμενε εγκλωβισμένος από το 2012. Ήδη ο Ασάνζ καταδικάστηκε..
για παραβίαση των όρων της αναστολής του και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ενός έτους, όμως, το πραγματικό θέμα είναι το αίτημα των ΗΠΑ προς τη Βρετανία για έκδοσή του.
Οι αμερικανικές αρχές θεωρούν τον Ασάνζ κίνδυνο για την εθνική τους ασφάλεια, εξαιτίας των πολλαπλών αποκαλύψεων και διαρροών που έχουν πραγματοποιήσει τα Wikileaks εδώ και αρκετά χρόνια.
Το κατηγορητήριο για τον ιδρυτή των Wikileaks είναι βαρύ, καθώς κατηγορείται για «κυβερνοπειρατεία», αλλά και για συνωμοσία με την Τσέλσι Μάνινγκ, όπως αποκαλύφθηκε χθες από τη διαρροή εγγράφων του αμερικανικού υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο ίδιος ο 47χρονος δημοσιογράφος δήλωσε πως θα αμφισβητήσει και θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις του το αίτημα για έκδοσή του στις ΗΠΑ, όμως η ουσία είναι ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με βαρύτατες ποινές εφόσον εκδοθεί και δικαστεί από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Πιέσεις και αντιδράσεις για την έκδοση στις ΗΠΑ

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεκινήσει, πλέον, ένα γαϊτανάκι κινήσεων και πιέσεων για την εξέλιξη της υπόθεσης, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η βρετανική κυβέρνηση.
Τόσο η πρωθυπουργός της χώρας όσο και κορυφαίοι υπουργοί της υπερασπίστηκαν της σύλληψης του Ασάνζ και δήλωσαν ότι «κανένας δεν είναι πάνω από το νόμο». Η κυβέρνηση, πάντως, δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της αναφορικά με το αν θα κάνει δεκτό το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση.
Ήδη οι Εργατικοί έχουν πάρει θέση για το ζήτημα, καλώντας την κυβέρνηση να μην συναινέσει το αμερικανικό αίτημα και να μην εκδώσει τον Ασάνζ.
«Οι ΗΠΑ τον θέλουν επειδή αποκάλυψε τις ακρότητες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν» έγραψε στο Twitter ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ η Dian Abbot είπε (BBC) ότι η κυβέρνηση πρέπει να μπλοκάρει την διαδικασία έκδοσης για να προστατεύσει τα δικαιώματα του Ασάνζ.
Την ίδια στιγμή η Αυστραλία, χώρα καταγωγής του 47χρονου δημοσιογράφου, ανακοίνωσε, μέσω του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, ότι δεν «έχει καμία σχέση» με το ζήτημα της έκδοσης ή όχι στις ΗΠΑ, όμως αντιτίθεται στο ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει ο Ασάνζ την θανατική καταδίκη.
Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Λενίν Μορένο από την πλευρά του, υπερασπίστηκα για ακόμη μία φορά την απόφαση της χώρας του, μια απόφαση την οποία παρουσίασε ως «κυρίαρχη» και η οποία ελήφθη «μετά τις επανειλημμένες παραβιάσει των διεθνών συμβάσεων και πρωτοκόλλων της καθημερινής ζωής».

«Παζάρι» και με νέο άσυλο;

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, παρά τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεται, δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος, καθώς έχει μία δυνατή ομάδα δικηγόρων, αλλά και πολλούς υποστηρικτές.
Ήδη, μάλιστα, έχουν ακουστεί φήμες πως θα μπορούσε να ζητήσει άσυλο σε άλλη χώρα (όμως δεν είναι πολύ ξεκάθαρο το πώς θα φύγει από τη Βρετανία).
Χθες, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι δεν έχει δεχθεί αίτημα από τον Ασάνζ για χορήγηση ασύλου, όμως, σήμερα στο παιχνίδι μπήκε και η Γαλλία.
Ο Εμανουέλ Μακρόν τηρεί σιγή ιχθύος, αλλά οι ανακοινώσεις από πλευράς γαλλικής κυβέρνησης είναι διφορούμενες.
Η Αμελί ντε Μονττσαλίν, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, δήλωσε ότι, παρά το γεγονός πως η Ε.Ε. έχει συγκεκριμένα μέτρα για να προστατεύει τους πληροφοριοδότες, η Γαλλία δεν έχει δεχθεί αίτημα για άσυλο από τον Τζ. Ασάνζ.
«Θα ακούσουμε τι θέλει να κάνει, όμως δεν θα δώσουμε άσυλο σε κάποιον που δεν το έχει ζητήσει» είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μελετήσει την υπόθεση σε περίπτωση που ο Ασάνζ ζητήσει άσυλο στη Γαλλία.

- από το efsyn.gr