ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Άμος Οζ

Η ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του Άμος Οζ, που «έφυγε» από τη ζωή χθες 28 Δεκεμβρίου 2018, μεταδίδει από την ΕΡΤ3, το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 19:00, την εκπομπή «Οι κεραίες της εποχής μας», παραγωγής 2007, που ήταν αφιερωμένη στον διάσημο Ισραηλινό συγγραφέα.
«Αν μου ζητήσετε να σας πω το θέμα των βιβλίων μου με μία μόνο λέξη, θα απαντούσα:.. Οι οικογένειες. Αν μου ζητούσατε να σας πω το θέμα των βιβλίων μου με δύο μόνο λέξεις, θα σας έλεγα: Οι δυστυχισμένες οικογένειες. Αν μου ζητούσατε να σας πω το θέμα των βιβλίων μου με τρεις μόνο λέξεις, θα σας έλεγα: Διαβάστε τα βιβλία μου».
Με αυτή τη φράση ο Άμος Οζ αρχίζει να μιλάει για το έργο του στον Ανταίο Χρυσοστομίδη, καθισμένος στο δωμάτιο που χρησιμοποιεί ως γραφείο του στη μικρή πόλη Αράντ, στη μέση της ερήμου, όχι μακριά από τη Νεκρά Θάλασσα. Και από το έργο του, ο διάσημος Ισραηλινός συγγραφέας θα περάσει σιγά-σιγά στους σπουδαιότερους σταθμούς της ζωής του: στη γέννησή του στην Ιερουσαλήμ, στην αυτοκτονία της μητέρας του όταν ο ίδιος ήταν μόνο δώδεκα χρόνων, στη ρήξη με τον πατέρα του, στην ενηλικίωση και στο γάμο του σ’ ένα κιμπούτς.
Με το ελληνικό συνεργείο να τον ακολουθεί από το Αράντ στην έρημο της Νεκράς Θάλασσας, και από την Ιερουσαλήμ στο κιμπούτς Χούλντα, κι ύστερα σ’ ένα από τα ταξίδια του στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, στη Βεργίνα και στη Βέροια, σε ό,τι απόμεινε από την παλιά εβραϊκή συνοικία της Μπαρμπούτα, ο Οζ ξεδιπλώνει τη λογοτεχνική του δραστηριότητα, την καθημερινότητα της ιδιωτικής του ζωής αλλά και τις πολιτικές-φιλειρηνικές του απόψεις για την κόλαση του Μεσανατολικού.
Για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Οζ θα αναφερθεί στον τελευταίο Ισραηλινολιβανικό πόλεμο και στις δηλώσεις του που είχε κάνει τότε, που επέσυραν την κριτική πολλών φίλων του. «Είμαι υπέρ της ειρήνης, αλλά όταν κάποιος μου επιτεθεί απρόκλητα στο δρόμο, θα προσπαθήσω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου» θα εκμυστηρευτεί μπροστά στο φακό. Και, φωτογραφημένος πάνω από τον Κήπο της Γεθσημανή, θα δείξει πόσο εύκολο είναι να χωριστεί η Ιερουσαλήμ σε δύο τμήματα, το παλαιστινιακό και το ισραηλινό, και στη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, αρκεί να υπάρξει μετριοπάθεια, βούληση για λύση και διάθεση για τους αναγκαίους συμβιβασμούς.
Παρουσίαση: Ανταίος Χρυσοστομίδης, Μικέλα Χαρτουλάρη
Σενάριο - σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς
Ηχοληψία: Φάνης Καραγιώργος
Μοντάζ: Σπύρος Κόκκας
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Εκτέλεση παραγωγής – παραγωγός: Θάνος Λαμπρόπουλος – ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ Παραγωγή: ΕΡΤ1