ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Ζητείται: Ελευθερία

Σε μια Ευρώπη που μοιάζει να ψάχνει απεγνωσμένα τον προσανατολισμό της, η έννοια της ελευθερίας αποκτά μια άλλη διάσταση. Πώς ορίζεται, από ποιους απειλείται και πώς μπορούμε να την υπερασπιστούμε; Το Ινστιτούτο Γκαίτε, ξεκινώντας απ' αυτόν τον προβληματισμό οργάνωσε ένα πρωτότυπο πανευρωπαϊκό εγχείρημα, μια τεράστια πλατφόρμα διαλόγου, φτιάχνοντας τυχαία..
ζευγάρια μεταξύ 40 ευρωπαϊκών πόλεων, οι οποίες έπρεπε να απέχουν τουλάχιστον 1.000 χιλιόμετρα μεταξύ τους. Ζήτησε από καλλιτέχνες και εκπροσώπους ΜΚΟ να παρουσιάσουν τη δική τους προσέγγιση για την ελευθερία και την Ευρώπη. Ένα τέτοιο ζευγάρι ήταν αυτό του Όσλο της Νορβηγίας με το Μιλάνο της Ιταλίας.
Ο Κώστας Αργυρός βρέθηκε στις δύο αυτές πόλεις και παρακολούθησε από κοντά τον διάλογο ανθρώπων με μεταναστευτικό υπόβαθρο και παρόμοιες εμπειρίες. Κοινή διαπίστωση, ότι ο φόβος που καλλιεργείται απέναντι στους «ξένους» έχει επηρεάσει την άποψη των Νορβηγών και των Ιταλών για το ζήτημα, έχει ενισχύσει εθνολαϊκιστικές τάσεις και φτάνει να απειλεί την ίδια την κοινωνική συνοχή. Ο βαθμός ελευθερίας όμως, καθορίζεται από τις αντοχές μιας κοινωνίας απέναντι στη διαφορετικότητα και από την ικανότητα των πολιτών της για ενσυναίσθηση, από το αν μπορούν δηλαδή να κατανοήσουν τα κίνητρα και τις ανάγκες του άλλου. Αυτό ήταν ίσως και το σημαντικότερο συμπέρασμα από τις δράσεις του Freiraum, όπως ονομάστηκε το φιλόδοξο αυτό πρότζεκτ.
  • Πολίτες της Ευρώπης - ΕΡΤ1 
  • Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018, στις 17:00  
  • Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός.
  • Σκηνοθεσία: Πάνος Κακαβιάς.
  • Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας. Αρχισυνταξία: Ωραιάνθη Αρμένη.