ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Έκτακτη έκδοση για τη Λιλή Ζωγράφου

Στις 2 Οκτωβρίου 1998 «έφυγε» από τη ζωή η συγγραφέας Λιλή Ζωγράφου, η δημιουργός των έργων «Οι Εβραίοι κάποτε» (1966), «Επάγγελμα: Πόρνη» (1978), «Η Συβαρίτισσα» (1987), «Η αγάπη άργησε μια μέρα» (1994). Το τελευταίο διασκευάστηκε και προβλήθηκε από την ΕΡΤ το 1997.
Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατό της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ert.gr και στη..
διεύθυνση ert.gr/arxeio απόσπασμα από την εκπομπή «Έκτακτη έκδοση».
Πρόκειται για ενημερωτική εκπομπή που αναφέρεται σε θέματα πολιτισμού και η οποία άρχισε να προβάλλεται το 1990 από την ΕΤ 1. Το συγκεκριμένο απόσπασμα περιλαμβάνει συνέντευξη της συγγραφέα Λιλής Ζωγράφου στη δημοσιογράφο Δήμητρα Γκουντούνα και προέρχεται από την εκπομπή που μεταδόθηκε στις 31 Ιουλίου 1990.
Η Λιλή Ζωγράφου, ευθύβολη και αντισυμβατική, με αφορμή το βιβλίο της «Νύχτωσε αγάπη μου, είναι χτες» (1990), μιλάει για την έννοια της απόλυτης προσωπικής ελευθερίας, για την ηρωίδα Ισαβέλλα και τις αυτοβιογραφικές αναφορές που συνέθεσαν τα στοιχεία του χαρακτήρα της. Περιγράφει επίσης, πώς αντιμετωπίζει τη γυναίκα και το φεμινιστικό κίνημα στο έργο της γενικά, προβάλλοντας και τα «προσωπικά της κοιτάγματα», ενώ αναφέρεται στη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Λιλή Ζωγράφου μιλάει, ακόμη, για τη σχέση της με το άλλο φύλο και για το πώς αντιμετώπισε εκείνη τις ερωτικές της σχέσεις. Δεν παραλείπει τέλος, να κάνει αναφορά στην έκδοση του βιβλίου της για τον Νίκο Καζαντζάκη, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1959 και την καθιέρωσε στα Ελληνικά Γράμματα.
Έτος παραγωγής: 1990
Επιμέλεια εκπομπής: Δήμητρα Γκουντούνα
Ρεπορτάζ: Κώστας Κωβαίος, Δημήτρης Δεληολάνης, Πωλίνα Γόλια