ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Μega: προθεσμία 10 ημερών για την αποφυγή οριστικού λουκέτου

Σε μια κλωστή κρέμεται στην κυριολεξία η τύχη του Mega καθώς παρά την προφορική συμφωνία μετόχων και τραπεζών σε κορυφαίο επίπεδο η συμφωνία αναδιάρθρωσης θα πρέπει να εγκριθεί από τα credit committees των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και το αργότερο έως τις 12 Δεκεμβρίου 2017 να έχει κατατεθεί στο δικαστήριο η συμφωνία εξυγίανσης στα πλαίσια του άρθρου 106β του πτωχευτικού νόμου.
Η έγκριση από τα credit committees ουσιαστικά σημαίνει ότι 32 στελέχη που μετέχουν στις εν λόγω επιτροπές των συστημικών τραπεζών και στους οποίους περιλαμβάνονται και αλλοδαποί θα πρέπει το αργότερο έως την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου να έχουν εγκρίνει τη συμφωνία..
Και αυτό διότι την επόμενη αναμένεται πολλοί εξ αυτών να αναχωρήσουν για τη Νέα Υόρκη δεδομένου ότι τη Δευτέρα 11 του μήνα πραγματοποιείται το 19ο ετήσιο συνέδριο της Capital Link όπου οι τράπεζες παραδοσιακά εκπροσωπούνται σε υψηλό επίπεδο.
Έως τις 12 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει υπογραφεί η συμφωνία εξυγίανσης από πιστωτές με ποσοστό άνω του 60% και να έχει κατατεθεί στο δικαστήριο.
Στη συμφωνία αυτή θα προβλέπεται ότι το Mega θα περιέλθει στον έλεγχο εταιρίας που θα συστήσουν οι βασικοί μέτοχοι (πλην Σαββίδη ο οποίος δεν θα μετέχει σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες) η οποία θα διεκδικήσει και θα λάβει άδεια στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Η υποβολή αίτησης από την νέα εταιρία θα συνδέεται με τη συμφωνία εξυγίανσης του Μεγάλου Καναλιού.
Η συμφωνία που σύναψαν προφορικά μέτοχοι και τράπεζες και πρέπει να επικυρωθεί από τα credit committees των 4 συστημικών τραπεζών και δανειστών του Mega προβλέπει μεταξύ άλλων στα πλαίσια της εφαρμογής του άρθρου 106β:
1.Αναχρηματοδότηση του δανεισμού με 10ετές δάνειο ballon και μέσο επιτόκιο της τάξεως του 2,95%. Το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται στα συγκεκριμένα επίπεδα καθώς υπήρχε δάνειο χωρίς καλύψεις που είχε δοθεί από την Τράπεζα Πειραιώς και στο οποίο το επιτόκιο θα είναι ουσιαστικά 0,5%. Στη συμφωνία προβλέπεται η παράταση του δανεισμού εφ όσον αυτό ζητηθεί για επιπλέον 10 έτη.
2. Αύξηση κεφαλαίου 21 εκ ευρώ εκ των οποίων 6 εκ ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί ως προκαταβολές μετόχων.
3.Παροχή τιμολογίων που έχουν δεσμευτεί από τις τράπεζες προς την εταιρία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης. Η αξία των τιμολογίων θα είναι της τάξεως των 20 εκ ευρώ
4. Κούρεμα των προμηθευτών σε ποσοστό 75% και αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε πέντε.
Στους προμηθευτές κατατάσσονται και οι αποχωρήσαντες δημοσιογράφοι που έχουν λαμβάνειν αποζημιώσεις απόλυσης
5. Αποπληρωμή των οφειλών σε εργαζόμενους του σταθμού χωρίς κούρεμα σε 12 μηνιαίες δόσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές το επιχειρηματικό σχέδιο του Mega προβλέπει ότι το κανάλι δεν θα γράφει ζημίες εφ όσον ο σταθμός έχει έσοδα της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ το χρόνο τουλάχιστον δεδομένου ότι θα υπάρξουν οικονομίες κλίμακος από την αξιοποίηση των υποδομών του Star.
Στον τελευταίο ισολογισμό τα έσοδα ήταν της τάξεως των 40 εκ ευρώ ενώ σήμερα παρά τα τεράστια προβλήματα του σταθμού το ετήσιο έσοδο υπολογίζεται σε 15 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι εφ όσον δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες υπαγωγής στο άρθρο 106β το Mega στα τέλη Φεβρουαρίου θα κλείσει καθώς δεν θα υπάρχει άδεια λειτουργίας.

Νίκος Καρούτζος (nkaroutzos@gmail.com)

-από τοbankingnews