ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Μισθός συντάκτη στους εργαζόμενους στα sites

Η απόλυση, η προσφυγή και η δικαίωση εργαζόμενου - Τι αναφέρει απόφαση-σταθμός του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών

Μια σημαντική δικαστική απόφαση ελήφθη πρόσφατα, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σταθμός για τους εργαζόμενους στο διαδίκτυο, καθώς αναφέρει κατηγορηματικά ότι οι εργαζόμενοι στα sites δικαιούνται μισθό συντακτών και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα:
Τον Μάρτιο του 2011 η διεύθυνση της εταιρείας «Π.Δ. Εκδόσεις ΕΠΕ» (ιδιοκτησίας Παύλου Δημητριάδη) απέλυσε εργαζόμενο στην ιστοσελίδα dealnews, o oποίος αμειβόταν με 450 ευρώ για 48 ώρες εργασία την εβδομάδα, χωρίς ασφάλιση.
Ο εργαζόμενος απαίτησε δεδουλευμένα βάσει της σύμβασης συντακτών και να κηρυχθεί.. παράνομη η απόλυση του που ακολούθησε τη συμμετοχή του στην γενική απεργία στις 23/02/11.
Ο εργαζόμενος δικαιώθηκε και κέρδισε να κριθεί άκυρη η απόλυσή του αλλά και να του αναγνωριστεί ότι αντί για για τα «μαύρα» με τα οποία πληρωνόταν, θα έπρεπε να απασχολείται ως μισθωτός εργαζόμενος με σύμβαση συντάκτη.
Τελευταία εξέλιξη της υπόθεσης είναι η ετυμηγορία του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών το οποίο με την απόφαση υπ’ αριθμόν 3736, στις 26/7/2017, απέρριψε την έφεση της εταιρείας “Π.Δ. Εκδόσεις ΕΠΕ” κατά της απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου, το οποίο σε συνεδρίαση του στις 25/11/2013 έκρινε ως άκυρη και καταχρηστική την απόλυση του.
Είχε προηγηθεί η απόφαση του τμήματος ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου Αθηνών που στις 23/02/12 αποφάσισε ότι ως μισθωτός εργαζόμενος με την ιδιότητα του εσωτερικού συντάκτη θα έπρεπε να πληρώνεται με βάση τα οριζόμενα στις συμβάσεις των Ενώσεων Συντακτών.
Έτσι σήμερα, ο εργαζόμενες έχει δικαιωθεί από την επιθεώρηση εργασίας, το δικαστήριο για ασφαλιστικά μέτρα, το πρωτόδικο δικαστήριο και μετά από 6 χρόνια και από το Εφετείο.
Πλέον, η “Π.Δ. Εκδόσεις ΕΠΕ” είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τους μισθούς που αναλογούσαν στον εργαζόμενο για το διάστημα απασχόλησης του καθώς και τους μισθούς υπερημερίας που του χρωστούνται, καθώς η απόλυση κρίθηκε άκυρη.
- πηγή: katalipsiesiea