ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Η άλλη διάσταση των Fake News

Το τρίγωνο χρήστη, media και internet

Η διασπορά των ψευδών ειδήσεων – fake news, είναι το θέμα που απασχολεί εκδότες, ιδιοκτήτες κοινωνικών δικτύων, δημοσιογράφους αλλά και τους χρήστες των Media. Το πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η προφύλαξη από αυτά, είναι μια ατέρμονη συζήτηση αλλά το θέμα που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι το κατά πόσο ως χρήστες, θέλουμε να πιστέψουμε στις ειδήσεις αυτές.
Ως netizens (η ένωση των λέξεων Internet και citizen, δηλαδή διαδίκτυο και πολίτης) φαίνεται πως έχουμε αποδεχθεί το νέο κώδικα.. των fake news και το πώς αυτά έχουν μπει για τα καλά στο πρόγραμμα μας κατά την περιήγησή μας στο διαδίκτυο.
Πολλές φορές τα fake news δίνουν στο χρήστη αυτό που δεν δίνει η πραγματική είδηση. Είτε αυτό πρόκειται για ένα θύμα ή έναν θύτη, είτε για ένα γεγονός που απέχει από την πραγματικότητα, είτε για την πιο απλή viral διάσταση ενός φαινομένου.
Όπως και στη σφαίρα του πραγματικού, έτσι και στην ιντερνετική κοινότητα, το «διαφορετικό» ή το «προκλητικό» έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και βαθιά μέσα μας ίσως όλοι θέλουμε να πιστέψουμε ή να σχολιάσουμε κάτι πάνω σε αυτό.
Η τάση αυτή υπάρχει από τη φύση του ανθρώπου και στην εποχή μας το ίντερνετ απλά λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός. Η πληροφορία ταξιδεύει ταχύτητα και χωρίς φραγμούς ενώ τα Newsroom συχνά παγιδεύονται και δεν εντοπίζουν τις ψευδείς ειδήσεις. Ή και κάποιες φορές επιλέγουν να τις προωθήσουν γνωρίζοντας ότι το ψευδές αν είναι ενδιαφέρον θα φέρει αρκετούς ανυποψίαστους χρήστες στον εκάστοτε ιστότοπο.
Εν κατακλείδι, τα fake news θα απειλήσουν τα Media και τα Social Media ενώ όπως τόνισε και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τα αυτοματοποιημένα συστήματα, δύσκολα θα σταθούν στη μάχη απέναντι τους. Αυτό που θα χρειαστεί είναι εκπαίδευση και κυρίως η κυριαρχία της άποψης ότι τα fake news προσεγγίζουν χρήστες αλλά ίσως όχι τους σωστούς.

Παναγιώτης Γκανάς (in.gr)