ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

ΜΜΕ: συμβάσεις στα μέτρα των αφεντικών

Από την γραμματεία της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων εστάλη η ακόλουθη επιστολή προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με αφορμή καταγγελίες για τους όρους συμβάσεων εργασίας σε εφημερίδες και άλλα ΜΜΕ:
" Με αφορμή κυρίως δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για ατομικές συμβάσεις τις οποίες υποχρεώνονται από τους εργοδότες τους να υπογράψουν (δείτε ΕΔΩ) συνάδελφοι, καταγγέλλεται ότι αυτό συμβαίνει στην ουσία με την συναίνεση της πλειοψηφίας των 6 του ΔΣ.
Για ξεκάρφωμα βέβαια γράψατε, μαζί με το συνεταίρο στα περιοδικά, και μια ανακοίνωση.. με δέκα αράδες μήπως και θολώσετε τα νερά για τις τεράστιες ευθύνες σας. Μάταια όμως μια και όλοι πλέον γνωρίζουν τα τερτίπια του εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Στις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας, υπήρξε σκόπιμη άρνηση να ενημερώσετε όλα τα άλλα μέλη του ΔΣ εκτός από αυτούς που σας ακολουθούν τυφλά.
Αρνηθήκατε να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση , προκειμένου να δημιουργηθούν τετελεσμένα, τα οποία όμως ωφελούν τις εργοδοτικές επιδιώξεις.
Κρύβετε με τον τρόπο αυτό επιμελώς τους όρους, που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν τώρα οι συνάδελφοι, σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, στο ΕΘΝΟΣ, στο ΒΗΜΑ, στα ΝΕΑ .
Επίσης κάνετε κάτι ανάλογο για τις συνθήκες απασχόλησης σε ιστοσελίδες και περιοδικά , όπου αντί για πλήρες μεροκάματο, οι εργοδότες δίνουν κολοβή αμοιβή μερικής απασχόλησης και μειωμένο ασφάλιστρο, ή υποχρεώνουν όσους απασχολούν με μπλοκάκι να πληρώνουν το ασφάλιστρο, από τα ψίχουλα που παίρνουν.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η νομιμοποίηση που πρόθυμα παρέχει η πλειοψηφία του ΔΣ σε καταχρηστικούς όρους που θέλει να επιβάλλει η εργοδοσία στη δημοσιογραφική εργασία και μεταξύ άλλων στα εξής:
  • Καθιέρωση της εθνικής ΣΣΕ, αντί συνέχιση της κλαδικής, με ταυτόχρονη κατάργηση επιδομάτων και προσαυξήσεων, χωρίς καμία εξαίρεση είτε προβλέπονται από ΣΣΕ η ΔΑ (διαιτητική απόφαση), είτε ισχύουν σήμερα, είτε ισχύσουν στο μέλλον(!..)
  • Στο μισθό να συμψηφίζονται υπερωρίες, νυχτερινά κυριακάτικα αφού καταργούνται οι προσαυξήσεις και οι συνάδελφοι οδηγούνται με την καθοδήγηση σας, να δουλέψουν τζάμπα για Κυριακές ή αργίες και για πολυσέλιδα στην περίπτωση που παίρνουν μερικά ευρώ πάνω από τον βασικό μισθό. Αλλιώς οι αμοιβές είναι ψίχουλα.
  • Τα πράγματα να γίνονται ακόμη χειρότερα στα ΜΜΕ που συνεχίζουν να χρωστάνε, αφήνοντας τον κόσμο για μήνες απλήρωτο ή να δίνουν κάτι έναντι. Υπάρχουν όμως και οι άλλοι, που ένα μέρος του μισθού το κλείνουν με κουπόνια τα οποία υποχρεώνονται να πάρουν οι συνάδελφοι.
  • Αποδέχεστε χωρίς ντροπή, ο δημοσιογράφος να υπακούει σε ό,τι θέλει ο εργοδότης που θα μπορεί να τον μετακινεί ή να τον μεταθέτει ελεύθερα σε οποιαδήποτε θέση, τμήμα ή ειδικότητα (π.χ. ακόμη και στη ρεσεψιόν ή στο κατάστρωμα; ). Θα μετακινείται δηλαδή ο συνάδελφος σε οποιαδήποτε θέση , ή ειδικότητα κατά την κρίση του εργοδότη. Δηλαδή θα κάνει και θα γράφει ό,τι λέει το αφεντικό.
  • Το ωράριο γίνεται και επισήμως λάστιχο αφού οι μέρες και ο χρόνος απασχόλησης θα εξαρτάται πλέον «από τον εργοδότη από το διευθυντικό του δικαίωμα και την εύλογη κρίση του», όπως ανατριχιαστικά αναφέρεται.
  • Η αλλαγή του τόπου και της παροχής εργασίας είναι κάτι που ο δημοσιογράφος καλείται να υπογράψει και να συμφωνήσει ότι θα πάει όπου τον στείλει ο εργοδότης ( θέση, αντικείμενο, υποκατάστημα, περιοχή) και να δηλώσει από πριν ότι συναινεί σε αυτό και να δηλώνει ότι εφόσον συμβεί αυτό, «δεν συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του».
  • Καθιερώνετε τον δανεισμό του δημοσιογράφου, σε οποιαδήποτε εταιρία ή επιχείρηση που θα τον στείλει ο εργοδότης , είτε είναι θυγατρική είτε είναι συγγενής. Τίποτα και ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι μια εταιρία ΜΜΕ δεν μπορεί να έχει ακόμη και βαπόρια. Υπάρχει άλλωστε το προηγούμενο καθημερινής εμπειρίας στο χρηματιστήριο.
Είναι όμως και οι εξελίξεις στα δημόσια ΜΜΕ
-Στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σημαντικός αριθμός συναδέλφων που δουλεύει με μπλοκάκι δεν μπορεί να πληρωθεί επειδή θεωρούνται , λόγω της διαδικασίας καταβολής των αποδοχών τους, ως προμηθευτές του δημοσίου. Και το ανέχεστε.
-Στην ΕΡΤ οφείλονται ακόμη στους εργαζόμενους αποδοχές από το 2012 και οι μισθολογικές διαφορές από τις μέρες του Μαύρου.
Οι μικτές παραγωγές, που θυμίζουν εποχή Κεδίκογλου, έχουν επιστρέψει και με διαδικασίες «fast track», ξεχειλώνει το πρόγραμμα στη τηλεόραση με συμφωνίες και πρόσωπα απ΄ έξω. Μαζί με την δουλειά είναι ίσως και δουλειές που κάθε φορά καταγγέλλει όποιος φεύγει.
Με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, να δίνει μαζί με τον ΕΔΟΕΑΠ τα ρέστα του στη διαπλοκή.
15/10/2017
Από την γραμματεία της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων"