ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Στην εισαγγελέα του Α.Π. οι καταγγελίες για τη Novartis

Πληρωμές και σε Μέσα Ενημέρωσης για να «κριτικάρουν» πολιτικά πρόσωπα των οποίων οι αποφάσεις δεν ευνοούσαν την εταιρεία

Στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου διαβίβασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αντίγραφα δημοσιευμάτων του Τύπου που αφορούν καταγγελίες δύο πρώην στελεχών της εταιρείας Novartis στην Ελλάδα, οι οποίοι κατέθεσαν στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς για «αθέμιτες πρακτικές που ακολούθησε η εταιρεία στη χώρα μας δωροδοκώντας χιλιάδες γιατρούς και κρατικούς αξιωματούχους για να συνταγογραφούν φάρμακα της Novartis».. Την υπόθεση είχε αποκαλύψει το iefimerida και είχε αναπαράγει μερίδα του Τύπου. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις δύο πρώην στελέχη της Novartis στην Ελλάδα είχαν καταθέσει στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς στοιχεία για αθέμιτες μεθόδους που χρησιμοποιούσε η εταιρεία προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της εταιρείας στην ελληνική αγορά επί σειρά ετών.
Οι κατηγορίες που καλείται να ερευνήσει η αμερικανική Δικαιοσύνη αφορούν σε παράνομες δωροδοκίες αξιωματούχων, ανεπάρκεια του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας ώστε να ανιχνεύει παράνομες πληρωμές, πληρωμές γιατρών του ΙΚΑ και των νοσοκομείων στην Ελλάδα, πληρωμές σε μέσα ενημέρωσης για να ασκούν κριτική σε πολιτικά πρόσωπα των οποίων οι αποφάσεις δεν ευνοούσαν την εταιρεία.
Η εταιρεία είναι υπότροπος, αφού ελέγχεται για παρόμοιες πρακτικές σε άλλες χώρες, όπως σε Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Τουρκία και Κίνα.
Σε όλα τα παραπάνω η εταιρεία Novartis απάντησε με... 16 λέξεις:
«Εχουμε λάβει γνώση του δημοσιεύματος και βρισκόμαστε σε αναζήτηση περαιτέρω στοιχείων. Δεν σχολιάζουμε μη εμπεριστατωμένες πληροφορίες»