ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Ποιός είναι ο συνταξιούχος (φίλος του Λιάτσου) που δουλεύει στην ΕΡΤ αντί για τον γιό του ;

Θα την πάρει τελικά τη θέση του Σίμου;
Σοκ από τις καταγγελίες για πλαστοπροσωπίες, συγκάλυψη και εξυπηρέτηση φίλων μέσω των μικτών παραγωγών

Σοβαρότατες οι καταγγελίες εργαζόμενων της ΕΡΤ στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, με αφορμή και το δημοσίευμα του «iefimerida” με τίτλο «Η ΕΡΤ πληρώνει τον γιο, αλλά δουλεύει ο συνταξιούχος πατέρας του», που αποκαλύπτει μια ακόμη παρανομία από τη σωρεία όσων συμβαίνουν τελευταία στη δημόσια τηλεόραση. Στην καταγγελία αναφέρονται συγκεκριμένα γεγονότα, πληροφορίες και ονόματα (δείτε πιο κάτω). Στο δημοσίευμα του iefimerida αναφέρονταν (χωρίς ονόματα) τα εξής:
«Μετά τη δικαστική έρευνα για την περιώνυμη εκπομπή της Ανθής Σαλαγκούδη «136», ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται καταγγελία και πολύ πιθανόν νέα δικαστική έρευνα για... πλαστογραφία αρχισυντάκτη.
Τι ακριβώς συμβαίνει; Σε κυριακάτικη εκπομπή της ΝΕΤ ως αρχισυντάκτης εμφανίζεται νεαρός δημοσιογράφος ο οποίος όμως δεν δουλεύει πραγματικά ως αρχισυντάκτης..
γιατί δεν έχει τα συγκεκριμένα προσόντα. Πραγματικός αρχισυντάκτης είναι ο... πατέρας του.
Και για όσους αναρωτιούνται γιατί έχει συμβεί αυτό, η απάντηση είναι απλή: Μα γιατί ο εν λόγω είναι συνταξιούχος και δεν μπορεί η ΝΕΤ να τον προσλάβει. Ομως, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος είναι φίλος του γενικού διευθυντή ειδήσεων της ΕΡΤ Αιμίλιου Λιάτσου
Και αυτός φέρεται να είναι ο εμπνευστής της... πατέντας.»
Με καταγγελία τους στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, την οποία κοινοποιούν στον Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, εργαζόμενοι στην ΕΡΤ παρέχουν περισσότερες διευκρινίσεις, πληροφορίες και ονόματα και ζητούν την περαιτέρω διερεύνηση της συγκεκριμένης -κι όχι μόνο- υπόθεσης. Αναλυτικά αναφέρουν:
«Ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ κ.Αιμίλιος Λιάτσος προκειμένου να ξεπεράσει την αδυναμία προσλήψεων, επανέφερε το καθεστώς των μικτών παραγωγών εξυπηρετώντας φίλους και «ημετέρους», εις βάρος των συμφερόντων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Σημειώστε ότι μικτές παραγωγές δικαιολογούνται μόνον όταν η ΕΡΤ δεν έχει την απαραίτητη τεχνική υποδομή και αναγκάζεται να καταφύγει σε κάποια ιδιωτική εταιρία.
Εν προκειμένω, τίποτα τέτοιο δεν συνέβαινε, καθώς η συγκεκριμένη εκπομπή στην οποία αναφερόμαστε, η εκπομπή «ΕΠΤΑ», δεν απαιτεί καμιά ιδιαίτερη τεχνική υποστήριξη. Τόσο οι παρουσιάστριές της Βάλια Πετούρη και Αννα Παπασωτηρίου, όσο και ο σκηνοθέτης της εκπομπής Γιώργος Καλοφωλιάς είναι, άλλωστε, μόνιμοι υπάλληλοι της ΕΡΤ. Το στούντιο, όπως και το τηλεοπτικό υλικό που προβάλλεται, διατίθενται επίσης από την ΕΡΤ. Μοντάζ διαθέτει η ΕΡΤ, επίσης εν αφθονία.
Ποιος ήταν λοιπόν ο λόγος που ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης αποφάσισε να γίνει μικτή παραγωγή (συνεργασία ΕΡΤ-ιδιώτη) η συγκεκριμένη εκπομπή; Ο λόγος προφανής: Για να προσληφθούν «ημέτεροι». Και σα να μην έφθανε αυτό, η Γενική Διεύθυνση προχώρησε και σε πλαστοπροσωπία: Προσέλαβε, μέσω του ιδιώτη συμπαραγωγού, τον κ. Πέρη Χαλάτση ως αρχισυντάκτη της εκπομπής. Ο εν λόγω δημοσιογράφος είναι εκείνος που στήνει την εκπομπή, επιμελείται τα ρεπορτάζ, συνεννοείται με τους ρεπόρτερ και τους παρουσιαστές και έχει το γενικό πρόσταγμα στο κοντρόλ την ώρα που γυρίζεται η εκπομπή. Όμως, ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος είναι συνταξιούχος και αν υπέγραφε σύμβαση θα έπρεπε να παίρνει μειωμένη τη σύνταξη, όπως προβλέπει ο νόμος. Για να ξεπεραστεί αυτό, ο εν λόγω δημοσιογράφος κάνει τη δουλειά, αλλά πληρώνεται και φαίνεται επισήμως ως αρχισυντάκτης της εκπομπής ο νεαρός γιός του Δημήτρης Χαλάτσης.
Ο νεαρός τώρα μόλις ξεκινά τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία και είναι προφανές ότι δεν διαθέτει ούτε τις γνώσεις ούτε την εμπειρία για να ανταποκριθεί στο ρόλο του αρχισυντάκτη. Έναν ρόλο, που όπως βλέπουν και γνωρίζουν όλοι στην ΕΡΤ, διεκπεραιώνει ο πατέρας του.
Θα περίμενε κανείς, στις αποφάσεις αυτές του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης κ. Αιμίλιου Λιάτσου να αντιδράσει ο Διευθυντής Ενημερωτικών Εκπομπών κ. Φώτης Καφαράκης. Όμως, και αυτό διευθετήθηκε. Προσελήφθη στην ίδια εκπομπή ως ρεπόρτερ – και πάλι μέσω του ιδιώτη συμπαραγωγού – η σύζυγός του κυρία Τάνια Μαρκουτσά.
Αναμένουμε κύριε επιθεωρητά τις ενέργειές σας για τη νομιμότητα αυτών των πράξεων της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης της ΕΡΤ και επιφυλασόμεθα να  επανέλθουμε με περαιτέρω στοιχεία για άλλες ανάλογες υποθέσεις προς διερεύνηση το επόμενο διάστημα.

Εργαζόμενοι ΕΡΤ»