ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Ο Νίκος Καρούτζος για τον ΕΔΟΕΑΠ

 Λάβαμε και δημοσιεύουμε:

Δήλωση του δημοσιογράφου Νίκου Καρούτζου υποψήφιου για την ανάδειξη νέας διοίκησης ( ΔΣ) του ΕΔΟΕΑΠ που θα πραγματοποιηθούν 12 και 13 Μαρτίου

Τα «κατορθώματα» Σπανοπούλου και η λύση για ΕΔΟΕΑΠ
Εδώ και καιρό κατηγορούμε και δικαίως τη διοίκηση Σπανοπούλου γιατί δεν έκανε συνέλευση στον ΕΔΟΕΑΠ. Όμως αποτελεί μείζον ερώτημα τι έκαναν οι Ενώσεις που ίδρυσαν τον ΕΔΟΕΑΠ. Γιατί δεν συνεννοήθηκαν οι Ενώσεις να συγκαλέσουν συνέλευση;
Ευτυχώς σήμερα κάποια μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έδειξαν υπευθυνότητα και προχώρησαν τη διαδικασία των εκλογών όταν άλλα χρησιμοποιούσαν τους τύπους για να καθυστερήσουν τις εκλογές, ώστε αυτές να συμπέσουν με εκείνες της ΕΣΗΕΑ. Και το έκαναν συνειδητά προκειμένου να εξυπηρετήσουν προσωπικές επιδιώξεις  αδιαφορώντας για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ όπως στην πραγματικότητα έπραξε η διοίκηση Σπανοπούλου που με την ομαδική παραίτηση προκάλεσε εν.. γνώσει της κρίση αφήνοντας ακέφαλο τον ΕΔΟΕΑΠ και εκβιάζοντας για εκλογές.
Ευτυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων που μετείχε στη Συνέλευση ψήφισε απόλυτα υπεύθυνα, ψήφισε να γίνουν εκλογές στις 12 και 13 Μαρτίου.
Αλλά να δεχτώ ότι οι Ενώσεις δεν μπορούσαν, να κάνουν το αυτονόητο. Γιατί δεν το έκανε η εξελεγκτική Επιτροπή η οποία έχει το δικαίωμα από το καταστατικό όταν διαπιστώσει ατασθαλίες να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση εντός 20 ημερών;

Ατασθαλίες
Δεν είναι για παράδειγμα ατασθαλία να παίρνει μέλος του ΔΣ λεφτά από το ταμείο του ΕΔΟΕΑΠ το δικό μας ταμείο ως αχρεωστήτως καταβληθέντα;
Δεν είναι ατασθαλία να έχει προσληφθεί ως Μηχανολόγος Μηχανικός και να πληρώνεται με αυτή την ιδιότητα κάποιος που δεν έχει πτυχίο Μηχανολόγου αλλά έχει προσκομίσει εγγραφή στο πρώτο έτος της αντίστοιχης σχολής στη Ρουμανία;
Δεν είναι ατασθαλία να μην ξέρει κανένας τις αμοιβές του ιατρικού προσωπικού με την επίκληση των προσωπικών δεδομένων και την ίδια στιγμή η εξελεγκτική να έχει πρόσβαση σε τιμολόγια ιατρικών υπηρεσιών δηλαδή στην ουσία τον πλήρη ιατρικό φάκελο του κάθε μέλους. Άκουυσα από μέλος της Εξελεγκτικής και το έχω ξανακούσει ότι η Σπανοπούλου δεν μας δίνει όλα τα στοιχεία. Και αναρωτιέμαι αν φταίει η Σπανοπούλου επειδή η Εξελεγκτική δεν είναι ικανή να εφαρμόσει το καταστατικό και να τιμήσει την ψήφο και την εξουσιοδότηση για έλεγχο από τους συναδέλφους της;
Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Γιατί αν υποθέσουμε αύριο εγώ εκλέχθηκα Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ και τρελάθηκα και τινάζω το ταμείο στον αέρα τι θα γίνει; Θα συνεχίσει να ζητά ο ένας συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, ο άλλος διπλές εκλογές και όλοι μαζί να με στείλουν στον εισαγγελέα ο οποίος μέχρι να δει τι συμβαίνει θα περάσουν κανένα δύο χρόνια;

Πέτσινα στοιχεία

Ας δούμε όμως  τι συμβαίνει σήμερα στον ΕΔΟΕΑΠ και θα ήταν ευχής έργο η κα Σπανοπούλου να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις
Στο πόρισμα του Ορκωτού ελεγκτή χρήσης 2011 που λέει ότι σύμφωνα με την επιστολή που του έστειλε η νομική υπηρεσία με ημερομηνία 21/5/2012 υπήρχαν οφειλές σε δικαστική διεκδίκηση από αγγελιόσημο από μη απόδοση εισφοράς του 3%  ύψους 1,3 εκ Ευρώ. Σήμερα η διοίκηση μας λέει ότι αυτά είναι 5,7 εκ Ευρώ με ημερομηνία τέλος Οκτωβρίου του 2012.
Δηλαδή τι μας λένε; Οτι μέσα σε πέντε μήνες οι ειφορές του 3% που δεν πληρώθηκαν πήγαν από 1,3 εκ Ευρώ στα 5,7. Να ξεχάσουμε όμως τις προσαυξήσεις και να πούμε ότι πήγαν από 1,3 στα 3,9 εκ Ευρώ.
Ξέρετε τι σημαίνει αυτό;  Ότι μέσα σε πέντε μήνες δεν πληρώθηκαν εισφορές για 7000 μέλη.
Και αυτό δύο τινά σημαίνει. Πρώτον ότι τα στοιχεία που μας δίνουν είναι πέτσινα, πλαστά ή το Ταμείο δεν κινείται να εισπράξει τίποτα. Και τα δύο είναι βέβαιο ότι συμβαίνουν.

Αλυσίδα κοροϊδίας
Θέλετε κι άλλο στοιχείο; Η ίδια η διοίκηση λέει ότι για το Αγγελιόσημο Διαφημίσεων στις 31/10/2012 ληξιπρόθεσμες οφειλές  ήταν πάνω από 30 εκ Ευρώ. Δηλαδή μας λένε ότι από διαφημίσεις 150 εκ Ευρώ δεν έχουν πάρει ούτε 1 Ευρώ.
Και η αλήθεια είναι ότι δεν θέλουν το ταμείο να εισπράξει και θα σας το εξηγήσω.
Ο ΕΔΟΕΑΠ στέλνει επιστολές στο ΕΤΑΠ και ζητά έλεγχο του αγγελιοσήμου, το ΕΤΑΠ απαντά ότι δεν έχει προσωπικό και την ίδια στιγμή στέλνει επιστολή στο Υπουργείο και ζητά προσλήψεις αλλά το Υπουργείο αρνείται. Έτσι θεωρούν όλοι ότι έκαναν τη δουλειά τους δηλαδή τίποτα.
Και ρωτώ εγώ οι Ενώσεις πληρώνουν ή δεν πληρώνουν 30 άτομα στο ΕΤΑΠ για να κάνουν έλεγχο στο αγγελιόσημο;
Επίσης στην ανακοίνωση για τις οφειλές ότι «από το 2009 κανένας οφειλέτης μας δεν παίρνει ασφαλιστική ενημερότητα, αν πληρώνει 3% και Αγγελιόσημο». Και ρωτώ μας περνά για εντελώς βλάκες η διοίκηση.; Δεν ξέρει ότι οι εκδότες παίρνουν ενημερότητα μόνο από το ΙΚΑ και αν δεν πάει ο ΕΔΟΕΑΠ να πει στις εφορίες που ανήκουν οι εκδοτικές ότι πρέπει να προσκομίζουν ενημερότητα τότε δεν τους ζητά κανένας;

Νοικοκύρεμα τώρα
Βέβαια δεν τα παραπάνω δεν είναι τα μόνα ζητήματα. Υπάρχουν άλλα πολύ σημαντικά επίσης. Όπως για παράδειγμα τι γίνεται με τις συμβάσεις των νοσηλευτηρίων. Ενώ όλα κουρεύονται και ο ΕΔΟΕΑΠ της διοίκησης Σπανοπούλου δεν κάνει τίποτα. Γιατι;
Ισχυρίζεται για παράδειγμα ότι δεν έχει το Ταμείο λεφτά και κόβει τα επιδόματα των παιδικών σταθμών που έχει μεγάλη σημασία στις οικογένειες και σας το λέει ένας άνθρωπος που έχει τρία παιδιά και την ίδια στιγμή ξοδεύουμε τεράστια ποσά για γυμναστήριο που όχι μόνο πληρώσαμε γι αυτό αλλά κοστίζει κιόλας. Κάναμε καμία μελέτη σκοπιμότητας να δούμε αν συμφέρει να φτιάξουμε γυμναστήριο;  Και επειδή η ίδια η κα Σπανοπούλου μας έλεγε ότι είναι κερδοφόρο μπορεί να μας πει αν έχει κέρδη; Βεβαίως κάναμε Κοινωνικό Παντοπωλείο. Να το κάνουμε αλλά ξέρουμε πόσο κοστίζει; Γιατί αν κοστίζει περισσότερο από όσα προσφέρει τότε είναι καλύτερο όσοι έχουν ανάγκη να ενισχύονται με μετρητά.
Φυσικά δεν θα μπω πάλι στην ιστορία με τα ομόλογα. Κατά τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ για όλα φταίει ο Προβόπουλος. Και εγώ αυτό θα λέω αύριο το πρωί και θα προσπαθώ να πάρω τα λεφτά μας πίσω. Αλλά είναι δυνατόν να φταίει ο Προβόπουλος όταν πουλάμε μετά το PSI; Και να δεχτούμε  ότι φταίει η Τράπεζα της Ελλάδος 100% για το PSI. Μήπως φταίει και για το γεγονός ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις του ΕΔΟΕΑΠ έχουν επιτόκιο 4%. Μπορεί να μας πει η κα Σπανοπούλου πως έγινε η διαδικασία στις προθεσμιακές καταθέσεις. Ζητήθηκαν προσφορές. Γιατί από ότι ξέρω η ΕΣΗΕΑ που έκανε αυτή τη διαδικασία πήρε πολύ μεγαλύτερο επιτόκιο της τάξεως του 5% και η ΕΠΗΕΑ για μόλις 3 εκ Ευρώ επιτόκιο 5,9%.

Τι πρέπει να γίνει τώρα στον ΕΔΟΕΑΠ
Η κατάσταση δεν είναι καλή και πιστεύω ότι στον ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να γίνουν κινήσεις άμεσα γιατί το καράβι αλλιώς θα βουλιάξει.
Πρώτον να γίνει πλήρης έλεγχος των οικονομικών στοιχείων όχι μόνο για τον τρόπο που το διαχειρίστηκε η προηγούμενη διοίκηση αλλά για να ξέρουμε τι έχουμε. Γιατί τώρα δεν ξέρουμε τι περιουσία έχουμε. Δεν ξέρουμε τις απαιτήσεις δεν ξέρουμε τις υποχρεώσεις.
Δεν ξέρουμε τις απαιτήσεις από αγγελιόσημο, δεν ξέρουμε αν θα πληρώσουμε την εισφορά του 10%, δεν ξέρουμε πόσο αξίζουν σήμερα τα ομόλογα που έχουμε.
Και βεβαίως αν προκύψουν αποδείξεις για ατασθαλίες να στείλουμε άμεσα τα στοιχεία στη δικαιοσύνη. Αυτό όμως δεν θα μας φέρει λεφτά.
Εγώ δεσμεύομαι ότι εφ όσον εκλεγώ θα απαιτήσω να δημοσιεύονται ανά τρίμηνο όλα τα στοιχεία που πρέπει να ξέρουν οι ασφαλισμένοι.
Να ξέρουμε πόσο είναι το χαρτοφυλάκιο μετοχών, ομολόγων και πάσης φύσης επένδυσης. Να ξέρουν οι μέτοχοι μέλη πόσα ακριβώς κερδίσαμε ή χασαμε από αυτή την περιουσία. Να ξέρουμε πόσα ξοδεύει και που τα ξοδεύει το Ταμείο. Τι πληρώνει για προσωπικό, φάρμακα, νοσοκομεία και κάθε παροχή αναλυτικά
Οφείλουμε να δούμε τι θα κάνουμε με την ακίνητη περιουσία του Ταμείου.
Οφείλουμε να διακόψουμε άμεσα ζημιογόνες δραστηριότητες που πετάμε λεφτά που δεν πιάνουν τόπο και να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα αυτά για τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τις οικογένειες που έχουν παιδιά και όλους όσους δοκιμάζονται από την κρίση.
Επιβάλλεται οι υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ να λειτουργούν όχι 5 ημέρες αλλά 7 ημέρες την εβδομάδα. Πρέπει να τελειώσουμε με αυτά περί πεντάωρης εργασίας των γιατρών και να γίνει 8ωρη. Και όχι μόνο αλλά δεν γίνεται να έχουμε γιατρούς πολυτελείας όταν ο διευθυντής κλινικής δημόσιου νοσοκομείου παίρνει μισθό 1500 Ευρώ.
Πρέπει να γίνουν άμεσα όλα τα ραντεβού ηλεκτρονικά για να ξέρουμε τι κάνει ο κάθε γιατρός μέσα στο Ταμείο. Πρέπει να ελέγχονται τα παραπεμπτικά που δίνονται για ιδιωτικά νοσοκομεία από γιατρούς του ΕΔΟΕΑΠ αλλά και ελέγχονται οι συνταγογραφήσεις ως προς το σκέλος των συνταγογραφήσεων ανά φαρμακευτική εταιρία και ανά γιατρό.

Με συναδελφική εκτίμηση
Νίκος Καρούτζος

Μέλος ΕΣΗΕΑ
Υποψήφιο μέλος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ