ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Ο Κώστας Ντελέζος για τον ΕΔΟΕΑΠ

Λάβαμε και δημοσιεύουμε:
Του Κώστα Ντελέζου / υποψήφιου για το Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ

ΟΧΙ ...ΜΠΑΚΑΛΗΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΜΑΣ...

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ για τον ΕΔΟΕΑΠ που διεξάγονται την Τρίτη και την Τετάρτη, 12 και 13 Μαρτίου, το σύνολο των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, λειτουργώντας σαν «μια γροθιά» απέναντι σε όλους εκείνους που του κλέβουν τη ζωή και επιβουλεύονται ανοιχτά και προκλητικά το μέλλον του.
Τη στάση αυτή υπαγορεύει η ίδια η ύπαρξη του ΕΔΟΕΑΠ, που έχει καταστεί πλέον αβέβαιη. Μέσα σε διάστημα μόλις ενός χρόνου (!) το πιο υγιές Αυτοδιαχειριζόμενο Ταμείο, έγινε προβληματικό και απειλείται άμεσα με αφανισμό, εξαιτίας της βίαιης απομείωσης των αποθεματικών του, της κλοπής-περικοπής των πόρων του, της ανερμάτιστης διαχείρισής του, αλλά και των κρυφών σχεδίων για.. συρρίκνωση-κατάργηση ακόμα και αυτής της «οιωνεί εργοδοτικής εισφοράς», που δεν είναι άλλη από το Αγγελιόσημο.
Η λειτουργία-επιβίωση του ΕΔΟΕΑΠ είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το Αγγελιόσημο και τις εισφορές των εργαζομένων-συνταξιούχων και την απόδοσή τους στο Ταμείο μας. Ομως, τα τελευταία χρόνια, η διαφημιστική δαπάνη μειώνεται δραματικά, ενώ και το Αγγελιόσημο υποκλέπτεται μέσω των ηλεκτρονικών εκδόσεων. Ετσι, ο ΕΔΟΕΑΠ, με τα ελάχιστα αποθεματικά του (μετά το καταστροφικό «κούρεμα» των καταθέσεών του στην Τράπεζα της Ελλάδος από το PSI, αλλά και το εγκληματικό-πρόωρο «σπάσιμο» των νέων ομολόγων από την απερχόμενη διοίκηση της Σπανοπούλου),δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως πριν. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα εάν αλλάξει μερικώς ή ολικώς το καθεστώς του Αγγελιοσήμου.
Δυστυχώς, ο ΕΔΟΕΑΠ από ένα υγιές Ταμείο μεταβάλλεται ταχύτατα σε πάσχοντα Οργανισμό, καθώς τα έξοδά του είναι διπλάσια σε σχέση με τα έσοδα, ενώ τα αποθεματικά του έχουν μειωθεί σε άκρως ανησυχητικό βαθμό. Το 2012, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Εξελεγκτικής Επιτροπής,  έκλεισε με συνολικό έλλειμμα 28,5 εκατ. ευρώ (μετά από την επίσης ελλειμματική χρονιά του 2011 κατά 21,7 εκατ. ευρώ), αφού τα έξοδά του προσεγγίζουν τα 60 εκατ. ευρώ και τα έσοδα μόλις που ξεπερνούν τα 31 εκατ. ευρώ. Η μείωση των εσόδων του Οργανισμού, από 45 εκατ. ευρώ το 2011 σε 31 εκατ. ευρώ το 2012, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κάθετη πτώση των εισροών από το Αγγελιόσημο, οι οποίες πέρυσι ανήλθαν μετά βίας στα 22 εκατ. ευρώ, έναντι 30 εκατ. ευρώ το 2011.
Να σημειωθεί ότι πέρυσι, ακριβώς τέτοιον καιρό, στις 9 Μαρτίου (προ του «κουρέματος»), τα συνολικά αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ έφταναν στα 192,4 εκατ. ευρώ. Αρκούσαν δηλαδή να κρατήσει το Ταμείο την αυτάρκεια και την οικονομική ανεξαρτησία του για αρκετά χρόνια. Από τα 192,4 εκατ. ευρώ, σήμερα έχουν απομείνει μόνο 69,8 εκατ. ευρώ (ενώ και από αυτά, τα 17 εκατ. ευρώ τα διεκδικεί το Δημόσιο, βάσει του νόμου Πετραλιά) που κατεβάζουν δραματικά το χρονικό όριο επιβίωσης του Οργανισμού, εάν δεν παλέψουμε όλοι μαζί για την αλλαγή των σημερινών συνθηκών.
Ωστόσο, και το 2013 δεν προδιαγράφεται καλύτερο, με την οικονομική κρίση να επιμένει, με τους άνεργους συναδέλφους να αυξάνονται συνεχώς και τα ΜΜΕ να λιγοστεύουν επικίνδυνα.
Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν αυτοί που καραδοκούν να "φάνε" το Αγγελιόσημο, με προεξάρχοντες τους διαφημιστές, ορισμένους εκδότες και βεβαίως τους βιομήχανους και τις πολυεθνικές, που το θέτουν ως θέμα μείζονος σπουδαιότητας στην κυβέρνηση. Αλλωστε, η κατάργηση του Αγγελιοσήμου τέθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο, μόλις πρόσφατα, στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με τους επικεφαλής 11 πολυεθνικών εταιρειών τροφίμων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Για την αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης στον ΕΔΟΕΑΠ, απαιτείται πλήρης και σε βάθος διαχειριστικός έλεγχος. Ωστόσο, πριν από αυτό, ο καθένας μας ξεχωριστά καλείται να τοποθετηθεί με την ψήφο του, λέγοντας πέντε μεγάλα «ΟΧΙ» κι άλλα πέντε μεγάλα «ΝΑΙ». Ειδικότερα, καλείται να πει:
ΟΧΙ στην κατάργηση του Αγγελιοσήμου, που ισοδυναμεί με κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς στο χώρο των ΜΜΕ.
ΟΧΙ σε εκείνους που μετέτρεψαν τον ΕΔΟΕΑΠ σε ...Μπακάλικο.
ΟΧΙ σε εκείνους που διαχειρίστηκαν με εγκληματικό τρόπο τα αποθεματικά του Ταμείου, ερήμην μάλιστα των μελών-μετόχων του.
ΟΧΙ σε εκείνους που για μείζονες αποφάσεις αντί να καταφεύγουν στο σώμα των μετόχων του ΕΔΟΕΑΠ, προχωρούσαν εν κρυπτώ σε περικοπές της επικούρησης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προσαρμόζοντάς τες σε επίπεδα ΕΟΠΥΥ.
ΟΧΙ στα φαινόμενα σήψης και αλαζονείας στον ΕΔΟΕΑΠ, με ορισμένα πρόσωπα να είναι ταυτόχρονα ελέγχοντες (μέλη της διοίκησης) και ελεγχόμενοι (υπάλληλοι).
ΝΑΙ στην επέκταση του Αγγελιοσήμου σε όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, προς τα οποία μόνο πέρυσι κατευθύνθηκαν περίπου 70 εκατ. ευρώ διαφημιστικής        δαπάνης, με αποτέλεσμα ο ΕΔΟΕΑΠ και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ να χάσουν πόρους συνολικού ύψους άνω των 15 εκατ. ευρώ.
ΝΑΙ στη διάφανη και με λογοδοσία στο σώμα των μετόχων του ΕΔΟΕΑΠ, λειτουργία και διαχείριση του Ταμείου.
ΝΑΙ στη διατήρηση της επικούρησης και της περίθαλψης σε αξιοπρεπή επίπεδα.
ΝΑΙ στην προστασία των μελών-μετόχων μας που πλήττονται από την ανεργία και την κρίση.
ΝΑΙ στην ενότητα και τη συστράτευση όλων μας, για να κρατήσουμε όρθιο τον ΕΔΟΕΑΠ.