ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Τα «Νέα» χρειάστηκαν λιγότερες λέξεις...

Πρωτοσέλιδη λαθροχειρία

Καθόλου δεν πτοεί όσους έχουν λόγους να επενδύσουν στην καλλιέργεια ξενοφοβίας και γενικευμένης ανασφάλειας το γεγονός ότι βρίσκονται στον αέρα τα υποτιθέμενα επιχειρήματά τους. Πρόσφατο παράδειγμα το πρωτοσέλιδο της σαββατιάτικης έκδοσης των «Νέων» (3-4 Μαρτίου 2018) που προσπαθεί να συνδέσει το προσφυγικό με την υπόθεση του Κώστα Γιαγτζόγλου.
Κάτω από τον κεντρικό τίτλο «Ομηρος της βίας η κυβέρνηση Τσίπρα» μπολιάζεται η απαραίτητη αναφορά στην υποτιθέμενη.. τρομοκρατική απειλή των προσφύγων και μάλιστα επιχειρείται να ενδυθεί με το κύρος του ειδικού: «Ο επικεφαλής της Europol στα “ΝΕΑ”: Τζιχαντιστές τρομοκράτες στην Ελλάδα».
Χρειάζεται να ανοίξει κανείς τη σελ. 6, όπου φιλοξενείται η συνέντευξη του Ρομπ Γουέινραϊτ, για να καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά με την «είδηση» του πρωτοσέλιδου, καθώς άλλωστε είναι γνωστό ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι δράστες των τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Ευρώπη είναι πολίτες της Ε.Ε. ή ήρθαν στην ήπειρο πολλά χρόνια πριν από το πρόσφατο κύμα των προσφύγων.
«Προσπάθησαν να κρύψουν τρομοκράτες ανάμεσα σε μετανάστες» γράφει ο τίτλος της συνέντευξης στη σελ. 6, στον αόριστο δηλαδή. Το περιεχόμενό της συνέντευξης είναι ακόμα πιο διαφωτιστικό.
Λέει λοιπόν ο διευθυντής της Europol για τους... «τζιχαντιστές τρομοκράτες στην Ελλάδα»:
«Η Ελλάδα βρίσκεται γεωγραφικά κοντά στις περιοχές των συγκρούσεων στη Συρία και το Ιράκ και είναι κύρια χώρα διέλευσης μεταναστών στην Ευρώπη. Υπήρξαν αποδείξεις σε ορισμένες περιπτώσεις ότι τρομοκρατικές ομάδες προσπάθησαν να κρύψουν σκοπίμως συνεργούς τους ανάμεσα στους μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα. Αλλά οι αποδείξεις δεν είναι τόσο ευρείας κλίμακας όσο θεωρούν ορισμένοι. Εχουν υπάρξει κάποιες υποθέσεις και τις έχουμε διερευνήσει στη Europol, αλλά αντιστοιχούν σε ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό των μεταναστών, κάτι που οφείλεται σε κάποιον βαθμό και στην αποστολή από τη Europol ειδικών στην αντιτρομοκρατία στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και στην Ιταλία, για να βοηθήσουν τις τοπικές Αρχές να εντοπίσουν ύποπτες κινήσεις όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές. Η προστασία των συνόρων με στόχο τον εντοπισμό τρομοκρατών και διακινητών είναι πλέον αρκετά καλύτερη στην Ελλάδα. Οι ελληνικές Αρχές έχουν ανταποκριθεί και έχουν βελτιώσει τις δυνατότητές τους σε συνεργασία με τη Frontex και τη Europol» (δικές μας οι υπογραμμίσεις).
Θα πρέπει να προβληματίσει την πρώην εμβληματική εφημερίδα του Κέντρου ότι τη λαθροχειρία της την αναπαρήγαγε την επόμενη ημέρα η ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, λίγο πιο χοντροκομμένα, σε ανάρτηση με τίτλο: «Επικεφαλής Europol: Οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας μαζί με τους λαθρομετανάστες». Τα «Νέα» χρειάστηκαν λιγότερες λέξεις...