ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Ξανά ο Λούλα στην Βραζιλία


Με καταμετρημένο το σύνολο σχεδόν των ψήφων στον χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών - θρίλερ στη Βραζιλία, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα συγκεντρώνει το 50,9% έναντι 49,1% για τον απερχόμενο ακροδεξιό Ζαΐρ Μπολσονάρο και επιστρέφει στην εξουσία μετά τις δύο πρώτες θητείες του (2003-2010) και μια φυλάκιση 580 ημερών, από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Νοέμβριο του 2019.
«Η Βραζιλία χρειάζεται ειρήνη και ενότητα», δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. «Η Βραζιλία και ο πλανήτης χρειάζονται έναν ζωντανό Αμαζόνιο.Σήμερα λέμε στον κόσμο ότι η Βραζιλία επέστρεψε, είναι πολύ μεγάλη χώρα για να υποβιβαστεί σε αυτόν τον θλιβερό ρόλο του παρία στον κόσμο», είπε ο Λούλα, τονίζοντας ότι θα κυβερνήσει για τα 215 εκατομμυρια των Βραζιλιάνων και όχι μόνο για αυτούς που τον ψήφισαν.
«Δεν υπάρχουν δύο Βραζιλίες, είμαστε ένας λαός, ένα έθνος», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα δώσει προτεραιότητα στους ανθρώπους που το χρειάζονται περισσότερο». «Η πιο επείγουσα δέσμευσή μας είναι να εξαλείψουμε ξανά την πείνα» σημείωσε.


Επευφημούμενος από μια εντυπωσιακή κόκκινη ανθρωποθάλασσα χιλιάδων υποστηρικτών του στη λεωφόρο Παουλίστα στο Σαν Πάουλου, ο Λούλα δήλωσε «ανήσυχος» για την εκκωφαντική σιωπή του αντιπάλου του: ο Μπολσονάρο δεν είχε αναγνωρίσει την ήττα του, πολλές ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από την εθνική εφορευτική επιτροπή, το ανώτατο εκλογοδικείο (TSE).

«Σε οποιαδήποτε (άλλη) χώρα του κόσμου, ο ηττημένος υποψήφιος θα είχε τηλεφωνήσει άμεσα για να αναγνωρίσει την ήττα του. Δεν μου έχει τηλεφωνήσει ακόμα· δεν ξέρω ούτε αν θα μου τηλεφωνήσει, ούτε αν θα αναγνωρίσει» το αποτέλεσμα, είπε ο Λούλα στους υποστηρικτές του. «Θα ήθελα να είμαι απλά ευτυχής, αλλά είμαι κατά το ήμισυ ευτυχής και κατά το ήμισυ ανήσυχος», επέμεινε.
Η σιωπή Μπολσονάρο εγείρει πολλά ερωτήματα. Δεν έχει εκφραστεί ούτε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπου είναι συνήθως πολύ δραστήριος.