ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Τζάμπα μάγκες με το Success Story του Τουρισμού - Και όμως είναι το χειρότερο καλοκαίρι για την Ελλάδα


του Νίκου Παναγιωτόπουλου 



Το 2019, ο τουρισμός στην Ελλάδα συνεισέφερε πάνω από 20% του ΑΕΠ και πάνω από 25% της απασχόλησης, πολύ περισσότερο από ό,τι στην Πορτογαλία, την Ισπανία ή την Ιταλία (στοιχεία του World Travel and Tourism Council). Διαχρονικά οι υπουργοί Τουρισμού είναι οι πλέον πετυχημένοι αλλά «τζάμπα μάγκες» γιατί δεν χρειάζεται και να κάνουν τίποτα καθώς τρέχει με χίλια μόνος του ο τουρισμός. Η ευθύνη τους, όμως, είναι το ενισχυμένο brand name της Ελλάδας να μην το καταστρέψει η βουλιμία των επιχειρηματιών του κλάδου που επιχειρούν να μετατρέψουν αυτό που αγαπούν οι επισκέπτες σε ένα ακριβό VIP προορισμό αλλοιώνοντας το περιεχόμενο του.

Για παράδειγμα στις Κυκλάδες που πάω χρόνια το σύνθημα είναι, «τσιμέντο να γίνει», μια αλόγιστη και χωρίς όριο οικιστική ανάπτυξη που πριονίζει «κλαδί όπου κάθεται» η τουριστική βιομηχανία. 
Οι τοπικοί άρχοντες, άβουλοι ή ελεγχόμενοι από τους τουριστικούς επιχειρηματίες κλείνουν τα μάτια στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Έχουν χτιστεί οι πλαγιές και όσες δεν έχουν ακόμα, προσεχώς είναι στα σχέδια. 

Η εικόνα αυτό το καλοκαίρι, όποιος έστηνε αυτί στις παραλίες από ξένους και Έλληνες επισκέπτες ήταν η βουλιμική διάθεση των επιχειρηματιών για να κερδίσουν περισσότερα με αυξήσεις και μέσα στη σεζόν όχι λόγω ακρίβειας των πρώτων υλών αλλά για το κέρδος. Το έβλεπες παντού δίπλα σου περισσότερα beach bar και ξαπλώστρες που θυμίζουν ΙΚΕΑ, από την παραδοσιακή κουζίνα που όλοι αγαπάμε στα δήθεν γαστρονομικά πρότζεκτ «πάνω στο κύμα» και όλα πανάκριβα. Παντού σερβίρουν brunch ακόμα και στο… πουθενά. Βρε τα καγιανά και τα τηγανιτά αυγά με αγνά προϊόντα που χάθηκαν; Βαφτίστηκαν με γαλλική προφορά και ποσέ! Η εικόνα πιο τρομακτική ακόμα και από τις τιμές!

Τα ωραία νησιώτικα σπίτια αντικαταστάθηκαν από υπερβίλες που ξεφυτρώνουν παντού! Αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι η υπερδόμηση και ο υπερτουρισμός σε συνδυασμό με την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος θα τους οδηγήσει στο τέλος. Το μέτρο έχει χαθεί γιατί, πόσους επισκέπτες μπορούν να δεχθούν οι Κυκλάδες χωρίς να υποβαθμιστούν; Πόσα δωμάτια, ξενοδοχεία, βίλες, αυτοκίνητα και τουρίστες; Χωρίς νέες υποδομές και δρόμους. Ποια βιώσιμη ανάπτυξη; Αυτή η βουλιμία απειλεί το ισχυρό brand name της Ελλάδας. Τα νησιά έχουν μετατραπεί σε χώρους φιλοξενίας τουριστών εκτοπίζοντας τους τοπικούς πληθυσμούς και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. Σε λίγο καιρό αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα «ανοίγουν» μόνο το καλοκαίρι για τους επισκέπτες αφού θα είναι ασύμφορο να μείνει κανείς άλλος.

Τα νησιά θα μετατραπούν σε χλιδάτα resort προς εκτόνωση των πλουσίων χάνοντας την ταυτότητα, την κουλτούρα και τη φυσική ομορφιά τους. Μια καλοκαιρινή Disneyland που θα οδηγηθεί νομοτελειακά σε μαρασμό. Είναι αλήθεια, ότι μετά δύο χρόνια πανδημίας, θα έχουμε ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων αλλά γιατί πανηγυρίζει ο υπουργός Τουρισμού; Μπας και έκανε τίποτα; 
Η δουλειά του είναι μαζί με τους υπόλοιπους συναρμόδιους να προστατεύσουν το διαμάντι της ελληνικής οικονομίας από τη ξέφρενη ανοικοδόμηση, την έλλειψη υποδομών, την αισχροκέρδεια, τα προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, τη συσσώρευση των σκουπιδιών και την έλλειψη των υποδομών.

ΥΓ. Τα καλοκαιρινά συμπεράσματα για την κουλτούρα και τη συμπεριφορά ορισμένων εγχώριων: η μπουρζουαζία και οι «επιδειξίες» πάνε στα νησιά για τα ταβερνομπουζούκια και τα beachbarκαρεκλάδικα αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό πρέπει να είναι ο κανόνας. Κάποιοι τραγουδιστές κάνουν αρπαχτές όπως και οι επιχειρηματίες στον τουρισμό που δεν σεβάστηκαν τους πελάτες τους… τους πετσόκοψαν! Η επιστρεπτέα που τους πληρώσαμε, σε ορισμένες περιπτώσεις και με γεωγραφικό προσδιορισμό, όλοι πρέπει να επιστραφεί στο ακέραιο! Και αλήθεια ποιος επιτρέπει την παραλία που είναι δημόσια περιούσια να πληρώνεις την ξαπλώστρα 60 και 80 ευρώ; Στην επιχείρηση του ο καθένας μπορεί να δηλώσει τον τιμοκατάλογο για τις υπηρεσίες του και το μενού του στην εφορία αλλά την παραλία; Για να τελειώνει η πλάκα να δημοσιευτούν οι τιμές ενοικίασης των παραλιών από το κράτος για να ξέρουμε τα… κερατιάτικα.
  • το κείμενο του Ν. Παναγιωτόπουλου είναι από το Νewpost.gr