ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Η στοχοποίηση του δημοσιογράφου Σωτήρη Αργύρη και τα «real facts»


Σκληρή ανακοίνωση κατά της ΕΡΤ από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου –Ηπείρου- Νήσων

Την πλήρη αντίθεση του εκφράζει το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου –Ηπείρου- Νήσων με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ). Παράλληλα εκφράζει την έκπληξή του για την ευκολία με την οποία οι συντάκτες της, επί της ουσίας, εγκαλούν τον συνάδελφο και μέλος της Ένωσής μας Σωτήρη Αργύρη για ψευδείς ειδήσεις (fake news).
Κατά τους συντάκτες της ανακοίνωσης, ο επί δεκαετίες συνάδελφός τους στην ΕΡΤ ξαφνικά -ενώ ήταν έγκυρος και αξιόπιστος- απώλεσε τις αξίες του και εν μία νυκτί μεταβλήθηκε σε «παραγωγό» ψευδών ειδήσεων.
Ας δούμε όμως τα γεγονότα με ψυχραιμία. Και εφόσον μπλέξαμε με τα «fake news»(;) ας δούμε και τα «real facts».
Ο Σωτήρης Αργύρης κάλυψε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ την ετήσια εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του ναζισμού στην Άρτα και τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σχετικώς με το θέμα των παρακολουθήσεων.
Απέστειλε ως όφειλε το υλικό (οπτικοακουστικό) στην Αθήνα και το αρμόδιο τμήμα που το παρέλαβε, αξιολόγησε και ενέταξε μέρος των δηλώσεων, τόσο στην κεντρική ιστοσελίδα της ΕΡΤ όσο και (επίσης μέρος αυτών) στο δελτίο ειδήσεων.
Κατά τη συνήθη πρακτική, ο κ. Αργύρης έγραψε και απέστειλε ρεπορτάζ από την εκδήλωση, προκειμένου να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ Ιωαννίνων για το θέμα που κάλυψε.
Το ρεπορτάζ για τις δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου δεν αναρτήθηκε με την εξήγηση ότι δεν ήταν τοπικού, αλλά πανελληνίου ενδιαφέροντος και ως εκ τούτου είχε φιλοξενηθεί κατά τρόπο που περιεγράφηκε ανωτέρω.
Ωστόσο αναρτήθηκε το ρεπορτάζ για την εκδήλωση μνήμης καθώς το γεγονός της σφαγής του Κομμένου είναι μόνο τοπικού περιεχομένου και όχι πανελλήνιας ανάδειξης και μνήμης, όπως… εικάζουμε άλλωστε και οι αντίστοιχες θηριωδίες σε Καλάβρυτα, Δίστομο, Βιάννο και άλλες δεκάδες περιοχές στην Ελλάδα.
Ο Σωτήρης Αργύρης παρά το γεγονός ότι αναζήτησε εξήγηση από τους προϊσταμένους του, έκρινε -ως δημοσιογράφος- ότι αυτή που τελικώς δόθηκε δεν ήταν επαρκής.
Κατόπιν αυτών, εξέφρασε τη διαφωνία του και δημοσιοποίησε την διαμαρτυρία του, την οποία αναπαρήγαγαν άλλα ΜΜΕ (ηλεκτρονικά και έντυπα), εκτιμώντας και αξιολογώντας το περιεχόμενό της, κατά τη δημοσιογραφική κρίση τους.
Άλλωστε, αυτή η αναπαραγωγή ήταν -κατά τους συντάκτες της ανακοίνωσης της ΕΡΤ- που ενόχλησε σφόδρα, κάτι το οποίο άλλωστε παραδέχονται:
«Το θέμα θα ήταν άνευ σημασίας αν αναπαραγόταν μόνον στα Social Media, οι χρήστες των οποίων συχνά διασπείρουν -ακόμη και εν αγνοία τους- fake news. Καθώς, ωστόσο, την ίδια «είδηση» άκριτα υιοθέτησαν συγκεκριμένες εφημερίδες και ενημερωτικά sites, χωρίς να έχουν προβεί σε καμιά προηγούμενη διασταύρωση ότι οι δήθεν «κομμένες» δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου όχι μόνον μεταδόθηκαν στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, ήδη, από τις 16 Αυγούστου, αλλά για προφανείς δημοσιογραφικούς λόγους επελέγη να αναδειχθούν στο κεντρικό ενημερωτικό site της ΕΡΤ ertnews.gr (και όχι στην επιμέρους ιστοσελίδα της ΕΡΤ Ιωαννίνων που υπάγεται στο ertnews), ενώ την ίδια μέρα μεταδόθηκαν και στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο της ΕΡΤ1, στις 21:00».
Εάν ενοχλήθηκαν με τη δημοσιογραφική προσέγγιση των άλλων ΜΜΕ καλό θα ήταν να απευθυνθούν σε αυτά για -την όποια- παροχή εξηγήσεων και όχι να εγκαλούν τον συνάδελφό τους για την απόφασή του να γνωστοποιήσει τη διαφωνία του.
Εάν οι ίδιοι δέχονται ότι «για προφανείς δημοσιογραφικούς λόγους» επέλεξαν να μην αναρτηθεί το θέμα του συναδέλφου «στην επιμέρους ιστοσελίδα της ΕΡΤ Ιωαννίνων που υπάγεται στο ertnews», δεν μπορούμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο η αξιολόγηση ενός θέματος μπορεί να αποτελεί προνομία τους και όχι των άλλων ΜΜΕ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών αισθάνεται την ανάγκη να καταστήσει σαφές, ότι προσπάθειες απαξίωσης συναδέλφων -που επί μακρόν έχουν δώσεις απτά και θετικώς μετρήσιμα δείγματα εγκυρότητας, αξιοπιστίας και δημοσιογραφικής αξιοπρέπειας- δε θα γίνουν αποδεκτές για κανένα λόγο.
Κατόπιν τούτων είναι προφανές, ότι η στοχοποίηση του συναδέλφου Σωτήρη Αργύρη, και οι όποιες, πιθανόν, κυοφορούμενες ενέργειες θα βρουν απέναντι τους το σύνολο των δημοσιογραφικών Ενώσεων της χώρας (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΠΗΤ και ΕΣΗΕΘΣτ.Ε) καθώς και την Πανελλήνια Ομοσπονδία (ΠΟΕΣΥ) με τις οποίες θα συζητήσουμε -αναλυτικά και σε πάσα λεπτομέρεια- το ανακύψαν ζήτημα, καθώς εκτιμούμε ότι αφορά εν συνόλω το δημοσιογραφικό χώρο.