ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Οι διαβητικοί περιμένουν λύση από τον Πλεύρη


Xρειάστηκε να περάσουν αρκετές βδομάδες αγωνίας από μεριάς των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 αλλά και γενικόλογων ανακοινώσεων και αινιγματικών δηλώσεων του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για να δοθούν κάποιες –προσωρινές– απαντήσεις στους χιλιάδες ανθρώπους και στις οικογένειές τους για το μέλλον των θεραπειών τους. Μετά τη δημοσίευση του νέου ΦΕΚ (4204/2022) του υπουργείου Υγείας, που βάζει «κόφτη» σε αποζημιώσεις για αναλώσιμα νέας τεχνολογίας απαραίτητα για τους διαβητικούς, οι ασθενείς βρέθηκαν στη μέση μιας διαμάχης μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και εταιρείας που προτίθεται να αποσύρει τα συγκεκριμένα αναλώσιμα από το Μητρώο Αποζημιούμενων Προϊόντων, δημιουργώντας ένα δυσθεώρητο κόστος το οποίο θα πρέπει να καλύψουν οι ίδιοι οι πάσχοντες.

Χθες, ο Θάνος Πλεύρης συναντήθηκε στο υπουργείο Υγείας με ολιγομελή αντιπροσωπεία ατόμων με διαβήτη, που απαιτούν την ανάκληση του νέου ΦΕΚ το οποίο στερεί τα προϊόντα μέτρησης και ρύθμισης της γλυκόζης στο αίμα, που μέχρι πρότινος τα έπαιρναν με μηδενική συμμετοχή από τον ΕΟΠΥΥ. Είχε προηγηθεί κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) για κινητοποίηση χθες το μεσημέρι στην είσοδο του υπουργείου, στην οποία ανταποκρίθηκαν δεκάδες άτομα με διαβήτη και γονείς παιδιών που έχουν άμεση ανάγκη για αυτά τα αναλώσιμα, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, ομοσπονδίες και σωματεία που διαδήλωσαν διεκδικώντας τη δωρεάν και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλα τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, φάρμακα και προϊόντα νέας τεχνολογίας για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους ασθενείς.

Στη συνάντηση, όπου παρέστη και η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, ο κ. Πλεύρης δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί η παροχή των αναλώσιμων, χωρίς συμμετοχή για τους διαβητικούς, ενώ υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με την αμερικανική εταιρεία που εμπορεύεται τα συγκεκριμένα αναλώσιμα στην ελληνική αγορά και της οποίας η αποζημίωση μειώθηκε κατά 55%.

«Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ο ΕΟΠΥΥ θα λαμβάνει τις καλύτερες τιμές αποζημίωσης, πράγμα που συνιστά προστασία της δημόσιας Υγείας και του δημοσίου χρήματος», είπε ο υπουργός με ανακοίνωσή του. Επισήμανε μάλιστα πως «σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση με όλους τους ιδιώτες παρόχους», ωστόσο μένει να φανεί αν θα βρεθεί άμεση λύση που θα ικανοποιεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη – και πρωτίστως τους ασθενείς με διαβήτη, των οποίων οι θεραπείες απειλούνται.

Ταυτόχρονα ο ΕΟΠΥΥ σε απάντηση προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), η οποία είχε αποστείλει επιστολή εκφράζοντας τις ανησυχίες των ασθενών, ανακοίνωσε πως ο Οργανισμός έχει ήδη αποστείλει στο υπουργείο Υγείας πρόταση τροποποίησης του υφιστάμενου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), «σε μια ουσιαστική προσπάθεια ικανοποίησης σχεδόν του συνόλου των αιτημάτων των διαβητικών».

Σε αυτό το πλαίσιο αναμονής, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε ανακοίνωσή της τονίζει πως η πλήρης αποζημίωση των νέων τεχνολογιών από τον ΕΟΠΥΥ «είναι δεδομένη», προαναγγέλλοντας όμως εκ νέου κινητοποιήσεις αν στο νέο ΕΚΠY δεν εντάσσονται όλες οι τεχνολογίες
«Η τροποποίηση του ΕΚΠΥ αναμένεται στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα, πιθανόν και πριν την εκπνοή του καλοκαιριού. Εάν εκεί, στον νέο ΕΚΠΥ, δεν περιγράφονται και δεν περιλαμβάνονται τα ιατροτεχνολογικά υλικά Διαβήτη, τότε θα πρέπει να κινητοποιηθούμε μαζικά».

Την ανάγκη για δωρεάν παροχή των αναγκαίων αναλώσιμων εκφράζουν 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας. «Αυτά τα σύγχρονα ιατροτεχνολογικά προϊόντα αλλάζουν όλη τη ζωή των πασχόντων από διαβήτη τύπου 1, σε σχέση με την ποιότητα, τη διαχείριση της καθημερινότητας και την ασφάλεια της υγείας τους», σημειώνουν, ενώ υπογραμμίζουν πως, αν αποσυρθούν τα αναλώσιμα από την ελληνική αγορά, «η αντιμετώπιση του διαβήτη θα γυρίσει πολλά χρόνια πίσω».

Εύα Παπαδοπούλου
Eφημερίδα των Συντακτών (22.8.2022)