ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Kρήτη


Οροπέδιο Ασκύφου, επαρχία Σφακίων, νομός Χανίων. Πρωινό Δεκαπενταύγουστου. Πίνω καφέ στην αυλή του καλού φίλου που με φιλοξενεί λίγες μέρες κάθε χρόνο. Αγαπώ την Κρήτη και πραγματοποιώ τουλάχιστον ένα προσκύνημα ετησίως. Θα ήταν γύρω στις 10 όταν άκουσα την πρώτη ριπή αυτόματου όπλου. «Καλάσνικοφ», μου είπε ο φίλος. Για το καλό της ημέρας. Φυσικά. Ακολούθησαν βολές από άλλο όπλο, το οποίο ο φίλος δεν ήταν εις θέση να αναγνωρίσει. Ηξερε όμως τι θα συμβεί στη συνέχεια. «Ακου τώρα που θα αρχίσουν να παίζουν σε beat». Πράγματι. Τα δύο όπλα άρχισαν να ρίχνουν διαδοχικά με τρόπο που συνιστούσε ρυθμική ακολουθία. Τέχνη έκαναν. Ωστόσο ο τύπος με το Καλάσνικοφ ήταν μερακλής που αγαπάει τις ριπές. Αλήθεια σας λέω, δεν ξέρω πόσες γεμιστήρες άδειασε ο άνθρωπος, αλλά το πιστολίδι κράτησε ώρες. Κάτσαμε για μεσημεριανό και έριχναν ακόμα.
Το βράδυ πήγαμε στη Γιορτή Γραβιέρας στην Ανώπολη Σφακίων. Υπέροχη γιορτή. Φανταστείτε συνθήκες πανηγυριού, με πολλά τραπέζια και πλαστικές καρέκλες, σκηνή για χορό και, φυσικά, για ένα υπέροχο κουαρτέτο παραδοσιακής μουσικής. Ωραίος κόσμος, καλό κρασί, πλανεύτρα τσικουδιά, γραβιέρα να βάλεις και στις τσέπες, καλοψημένα κρέατα. Και λαχειοφόρος αγορά με δώρα που διέθεσαν τοπικοί χορηγοί. Στάθηκα στο πιο εντυπωσιακό από αυτά, που διετέθη μάλιστα από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο. Μία καραμπίνα. Τι σχέση έχει ο πολιτιστικός σύλλογος με την καραμπίνα; Μπορεί κάποιος να θέλει να γυρίσει western μικρού μήκους. Επικουρικά, υπήρχε και άλλο δώρο: σκοποβολή με δώρο εκατό φυσίγγια.
Οχι, αυτά που σας περιέγραψα δεν αντιπροσωπεύουν την Κρήτη, ούτε τους Κρητικούς που, οι περισσότεροι, θυμώνουν με κάτι τέτοια. Το ίδιο ισχύει και για τους τύπους από τον Μυλοπόταμο, που κυνήγησαν τους Γερμανούς με 80 χρόνια καθυστέρηση. Δεν εκφράζουν την Κρήτη. Ομως το στίγμα αυτής της νοοτροπίας είναι ορατό και συχνά δημιουργεί παρανοήσεις. Η Κρήτη δεν είναι όπλα και τσαμπουκάδες, όπως η Ελλάδα δεν είναι μουσακάς και σπάσιμο πιάτων. Αν όμως δεν σταματήσουν αυτά, οι σκιές θα αρχίσουν να καλύπτουν το φως της αληθινής εικόνας.

Κώστας Γιαννακίδης / Τα Νέα