ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Σκουρής προς ΕΣΗΕΑ: Ή αντιδρούμε ή να παραδώσουμε τις ταυτότητές μας!


"Θα επιστρέψουμε στους φακέλους κοινωνικών φρονημάτων; Και σε άλλους θα επιτρέπεται να κάνουν ρεπορτάζ και σε άλλους όχι; Γιατί δεν ζητά η EΣHEA συνάντηση με τον πρωθυπουργό να μάθει ποιοι δημοσιογράφοι παρακολουθούνται;"
Τα παραπάνω αναρωτιέται ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουρής σε κείμενό του στο ieidiseis σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Ο Β. Σκουρής απευθυνόμενος προς την ΕΣΗΕA γράφει στη στήλη του «Παιχνίδια Εξουσίας»:
πανερχόμαστε με κείμενο που αφορά το επαγγελματικό σωματείο των δημοσιογράφων - με πραγματική εκτίμηση στο ΔΣ, την Πρόεδρο και το κάθε μέλος ξεχωριστά.
Είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται συνάδελφός μας «γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ», ώστε να απαξιωθεί το ρεπορτάζ της; Και μάλιστα συνάδελφος που είναι και ακέραια και πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ξένου Τύπου;
Ξαναγυρνάμε στην εποχή του κοινωνικού φακελώματος; Από πότε και από πού έως πού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωρίζει τι είμαστε; Γνωρίζει τα φρονήματά μας;
Και υπάρχουν κάποιοι που χρεώνονται σε ένα κόμμα και δεν δικαιούνται να γράφουν;
Πού ζούμε; Ούτε στο καθεστώς Όρμπαν δεν συμβαίνουν αυτά!
Είναι δυνατόν τόσες ώρες μετά και η ΕΣΗΕΑ να μην έχει αντιδράσει, να μην έχει σηκώσει γη και ουρανό; Πώς μπορεί να μας ενημερώνει ο συγκεκριμένος εκπρόσωπος;
Αν σιωπήσουμε ή αν αντιδράσουμε απλώς για τα μάτια του κόσμου, καλύτερα ας παραδώσουμε όλοι μαζί τις ταυτότητές μας. Με πρώτους τα μέλη του ΔΣ της Ένωσής μας και μπροστά- μπροστά όσοι εκλέχτηκαν με τη σημαία της Αριστεράς και που δεν δείχνουν στοιχειώδη αντανακλαστικά!
Ούτε το αυτονόητο!
Ποιοι δημοσιογράφοι παρακολουθούνται;
Είναι, επίσης, αδιανόητο η ΕΣΗΕΑ να μην έχει ξεσηκώσει γη και ουρανό για να μάθει εάν και ποιοι δημοσιογράφοι παρακολουθούνται.
Η στήλη έγραφε στις 18 Αυγούστου υπό τον τίτλο «ΕΣΗΕΑ: Να ζητήσει τοποθέτηση από Μαξίμου ότι δεν υπάρχει άλλος δημοσιογράφος που παρακολουθείται»:
Δημοσιογράφος παρακολουθείται με «νόμιμο» τρόπο από την ΕΥΠ και με παράνομο τρόπο από το λογισμικό Predator, που βάσει των ανακοινώσεων της ιστοσελίδας που το εμπορεύεται στη χώρα μας πουλιέται μόνο σε κυβερνήσεις!
Παράλληλα παρακολουθείται το τηλέφωνο του αρχηγού του τρίτου κόμματος της Βουλής, ο οποίος προφανώς καθημερινά μιλάει με δημοσιογράφους και εκδότες.
Την ίδια στιγμή δημοσιεύονται οι πληροφορίες που δεν διαψεύδονται ότι παρακολουθούνται «νομίμως» (!) 7-8 ακόμη πολιτικοί και ουκ ολίγοι δημοσιογράφοι, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή διάψευση!
Η Ένωση Συντακτών, κατά τη γνώμη του γράφοντος, πρέπει να αναλάβει πιο έντονες πρωτοβουλίες στο θέμα δημοκρατίας που ταλανίζει τη χώρα μας.
Να ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό (όχι με εκπρόσωπό του) και να ζητήσει ρητή διαβεβαίωση -αν μπορεί να δοθεί και να είναι αλήθεια- ότι άλλος δημοσιογράφος, πλην του Θανάση Κουκάκη, δεν παρακολουθείται από την ΕΥΠ. Να κινήσουμε γη και ουρανό να πληροφορηθούμε τον λόγο που παρακολουθούνταν ο συνάδελφός μας «νομίμως» - και προφανώς ήταν και ο λόγος που παρακολουθούνταν και… παρανόμως! Να καταθέσουμε προτάσεις για τη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία.
Η ΕΣΗΕΑ, κατά τη γνώμη του γράφοντος, είναι (ή θα πρέπει να είναι) πρωτίστως ένα πνευματικό σωματείο, παράλληλα βεβαίως με τη διεκδίκηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.
Το γεγονός ότι η χώρα κατατάσσεται στην 108η θέση ως προς την ελευθερία του Τύπου, αφορά και εμάς!
Πρωτίστως εμάς! Δεν μηδενίζουμε τις παρεμβάσεις που κάναμε, μπορούμε όμως πολύ περισσότερα!».
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω…"