ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Κομισιόν: Οι δημοσιογράφοι πρέπει να ασκούν το επάγγελμά τους ελεύθερα και με ασφάλεια


Tο νομοσχέδιο της Γαλλίας που ποινικοποιεί τη μετάδοση φωτογραφιών αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας θα βρεθεί και στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Κρίστιαν Ουίνγκαντ, να κάνει το πρώτο σχόλιο.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επεσήμανε ότι οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να μπορούν «να ασκούν το επάγγελμά τους ελεύθερα και με ασφάλεια» ενώ.. σημείωσε ότι η Επιτροπή επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να εξετάσει την τελική νομοθεσία προκειμένου να διαπιστώσει ότι βρίσκεται σε συμφωνία με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Το νομοσχέδιο για «την καθολική ασφάλεια», και το επίμαχο άρθρο 24 που υπερψηφίστηκε προβλέπει την επιβολή ποινών σε όσους μεταδίδουν φωτογραφίες αστυνομικών στη διάρκεια διαδηλώσεων.
Οι αντιδράσεις είναι έντονες από ομοσπονδίες δημοσιογράφων και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες το θεωρούν πιθανό εμπόδιο στην ελεύθερη πληροφόρηση.
Σε πολλές πόλεις της Γαλλίας οργανώθηκαν το Σάββατο διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων κατά του «νόμου φονέα των ελευθεριών» όπως χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο.