ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Τα «Ορλωφικά», το «παιδομάζωμα» και κατά πόσο το «Κρυφό Σχολειό» είναι μια εθνική μυθοπλασία

Το 2ο επεισόδιο της docuseries του OPEN απόψε στις 00:15 ρίχνει φως σε γεγονότα και προσωπικότητες που με τη δράση τους έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στα προεπαναστατικά χρόνια που οδήγησαν στο απελευθερωτικό κίνημα. Το 2ο επεισόδιο της docuseries του OPEN «Kαι Eγένετο Ελλάς», απόψε ξετυλίγει το παρασκήνιο των «Ορλωφικών».
Η εξέγερση του 1770 με επικεφαλής.. τους αδελφούς Ορλώφ, ένα κίνημα ανεξαρτησίας υποκινούμενο από τη Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας την περίοδο του ρωσοτουρκικού πολέμου, κατεπνίγη με κρίσιμες συνέπειες. Η εξέγερση που απλώθηκε από νησιωτικές περιοχές μέχρι την Πελοπόννησο, έπληξε τις Σπέτσες που πλήρωσαν βαρύ τίμημα για τη συμμετοχή τους, με σφαγές και λεηλασίες, όπως εξηγεί ο ιστορικός Παύλος Παρασκευαϊδης.
Αντίθετα, η Ύδρα, λειτούργησε πιο διπλωματικά και απέφυγε την εκδικητική αντίδραση των Οθωμανών, γεγονός που αναλύει ο Γιώργος Κουκουδάκης, δήμαρχος Ύδρας και διδάκτωρ στρατηγικής ανάλυσης στη Σχολή Ευελπίδων.
Ο Κώστας Τζαβέλλας, απόγονος της γνωστής οικογένειας Τζαβέλλα από το Σούλι, μιλά στο «Και Εγένετο Ελλάς» για τους αγώνες των Σουλιωτών και την ανατίναξη της μπαρουταποθήκης μέσα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Κούγκι Σουλίου. Εκεί, ο ηρωικός καλόγερος Σαμουήλ, μαζί με τους συντρόφους του, έβαλαν τέλος στη ζωή τους για να μην πέσουν στα χέρια των Οθωμανών.
Το «παιδομάζωμα», αλλά και το «Κρυφό Σχολειό» και κατά πόσο το δεύτερο υπήρχε στα αλήθεια ή ήταν μια εθνική μυθοπλασία, είναι από τα θέματα που πρωταγωνιστούν στο 2ο επεισόδιο της εκπομπής Και «Εγένετο Ελλάς», πάνω στα οποία τοποθετείται ο Οθωμανολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος και οι επιστημονικοί συνεργάτες της docuseries του OPEN.
Την αφιερωματική εκπομπή παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γεώργιος Σαρρής. Μαζί του στο στούντιο, οι ιστορικοί Γιώργος Θεοδωρίδης και Νίκος Ζέρβας.