ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Θεραπεία με πλάσμα ιαθέντων στον Ιερώνυμο

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, σύμφωνα με τo ιατρικό ανακοινωθέν της Τετάρτης. Ωστόσο, η είδηση της νοσηλείας του για την αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19 από την οποία έχει ασθενήσει, έγινε αφορμή για θεωρίες περί προνομιακής μεταχείρισης του..Με κατηγορηματικό τρόπο, τόσο η ιατρική ομάδα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλεύεται ο κ.Ιερώνυμος όσο και το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής ξεκαθαρίζουν ότι λαμβάνει τη θεραπευτική αγωγή που ενδείκνυται για την ορθή διαχείριση της νόσου, όπως όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς με COVID-19.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος εισήχθη στον «Ευαγγελισμό» με ήπια συμπτώματα COVID-19 το πρωί της περασμένης Πέμπτης και αφού είχε βρεθεί θετικός στον νέο κορωνοϊό τρεις ημέρες νωρίτερα. Δεδομένου ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη αλλά και υπέρταση, η εκδήλωση πυρετού (37,7) κατέστησε αναγκαία την εισαγωγή του στο νοσοκομείο για καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης δεδομένης και της ηλικίας του - είναι 82 ετών.
Παρά το γεγονός ότι είναι σε καλή κατάσταση και αναμένεται σήμερα, Πέμπτη, να λάβει εξιτήριο, μια ανάρτηση στο Twitter του πρώην βουλευτή Πάνου Καμμένου, που «φωτογράφιζε» τον Αρχιεπίσκοπο ως έχοντα λάβει ειδική αγωγή από την Αμερική, προκάλεσε την άμεση αντίδραση τόσο του «Ευαγγελισμού» όσο και της Αρχιεπισκοπής (δείτε ΕΔΩ)
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στον Αρχιεπίσκοπο το θεραπευτικό πρωτόκολλο για την ήπια νόσηση που ακολουθήθηκε περιλαμβάνει επαρκή ενυδάτωση, χορήγηση αντιπυρετικών, αντιπηκτικών, αντιμικροβιακών και αντιβιοτικών παραγόντων.
Επιπροσθέτως, του χορηγήθηκε πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες και έτσι ο Αρχιεπίσκοπος συγκαταλέγεται μεταξύ των 70 και πλέον ασθενών στη χώρα μας που έχουν λάβει αυτή τη μορφή Ανοσοθεραπείας. Στόχος είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, είτε ως προφυλακτικό είτε ως θεραπευτικό μέσο, που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν σε μεγάλες επιδημίες, όπως κατά της ιλαράς, της ευλογιάς, του ιού Έμπολα και της πολιομυελίτιδας.
Το πλάσμα αίματος (πλούσιο σε αντισώματα για την καταπολέμηση του ιού) θεωρήθηκε από την αρχή της πανδημίας ως κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση και του SARS-CoV-2.
Στην Ελλάδα, στο πλαίσιο πολυκεντρικής μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 28 Απριλίου σε έξι νοσοκομεία, με κύριο ερευνητή τον καθηγητή Θεραπευτικής Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανη του ΕΚΠΑ, κ. Αθανάσιο-Μελέτιο Δημόπουλο, εξετάζεται η θεραπευτική αυτή προσέγγιση και η επιτυχία της στη διαχείριση της νόσου COVID-19.
Από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, το πλάσμα αίματος μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την είσοδο του κορωνοϊού στα κύτταρα, αποτρέποντας έτσι την εξέλιξη της λοίμωξης. Η χορήγηση της Ανοσοθεραπείας αποδίδει, ωστόσο, όταν λάβει χώρα στα αρχικά στάδια της νόσου, όπως δηλαδή στην περίπτωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.
- πηγή: protothema