ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Δημοσκόπηση Mega: Οι φόβοι για την οικονομία και την πανδημία –

Η διαφορά ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ – Πόσοι θα κάνουν το εμβόλιο

Το πόσο αισιόδοξοι είναι οι πολίτες σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας καταγράφει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Η κρίση του κορωνοϊού εξακολουθεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Ελλήνων στην έρευνα η οποία άλλωστε διεξήχθη σε μια.. περίοδο που καταγράφονταν σημαντικά γεγονότα γύρω από την πανδημία.
Όπως καταγράφει η δημοσκόπηση, πάνω από 4 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.
Επίσης, ανησυχία στην κοινή γνώμη εκφράζεται και για την οικονομία με το 66% να πιστεύει ότι θα χειροτερέψει η κατάσταση ενώ το 80% εκτιμά ότι θα γίνουν χειρότερα τα πράγματα και μετά το 2021.
Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση παραμένει ισχυρή και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλη.
Στην πρόθεση ψήφου, συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 35,1% έχοντας χάσει 1,1 μονάδες από την έρευνα του Οκτωβρίου.



Τρίτο κόμμα παραμένει το ΚΙΝΑΛ, σταθερά στο χαμηλό 6,1% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,8%, η Ελληνική Λύση με 4,2%, το ΜέΡΑ25 με 2,9% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,1%.



Καταλληλότερος για πρωθυπουργός επιλέγεται ο Κ. Μητσοτάκης με 45% και ακολουθεί «κανένας» με 23% και ο Αλέξης Τσίπρας με 17%. Όμως, ο πρωθυπουργός έχει χάσει 5 μονάδες από τον Ιούνιο και 7 μονάδες από το ανώτερο σημείο (52%) τον Απρίλιο.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παίρνει θετικές ή μάλλον θετικές γνώμες από 6 στους 10 πολίτες και 28% αρνητικές.

Η κυβέρνηση, σε ποσοστό 51% αξιολογείται θετικά ως προς το έργο που έχει κάνει ενώ 4 στους 10 την κρίνουν αρνητικά. Το καμπανάκι για τη ΝΔ είναι ότι τον Απρίλιο η θετική γνώμη για το έργο της, κυρίως της διαχείριση της πανδημίας ήταν στο 68% και οι αρνητικές γνώμες μόλις στο 23%.



Το ενδιαφέρον είναι ότι 1 στους 5 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (19%) κρίνει θετικά την κυβέρνηση. Επίσης, το 63% του ΚΙΝΑΛ «ψηφίζει» το κυβερνητικό έργο και το 30% του ΚΚΕ.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές εντυπώσεις των πολιτών (64%). Ακολουθεί η δημόσια υγεία – κορωνοϊός με 50%, το περιβάλλον με 47%, η εγκληματικότητα και τα ελληνοτουρκικά με 47%.



Χειρότεροι τομείς για την κυβέρνηση είναι τα εργασιακά με αρνητικές γνώμες 61%, άρα υπάρχει πρόβλημα με τον κ. Βρούτση η παιδεία με 59%, το μεταναστευτικό με 61%, η αντιμετώπιση της διαφθοράς με 53%, η οικονομία με 58%.

Ως προς την αξιολόγηση του πρωθυπουργού, θετική γνώμη έχει το 58% και αρνητική το 36%. Κι εδώ υπάρχει μια ραγδαία πτώση των θετικών γνωμών για τον κ. Μητσοτάκη. Από 74% τον Απρίλιο έχει πέσει 16 μονάδες.



Με την πανδημία να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για τους πολίτες και την οικονομία να τους τρομάζει, όλα τα στοιχεία περιστρέφονται γύρω από αυτά.



Συγκεκριμένα:
Το 49% λέει ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και το 42% σε λάθος.
Η προσωπική κατάσταση των πολιτών σε σχέση με πριν από ένα χρόνο έχει ενδιαφέρον. Μόλις 17% λέει ότι είναι καλύτερα, το 38% στην ίδια και το 45% σε χειρότερη.
Σημαντικότερο πρόβλημα με 54% είναι η επιδημία και η ιατρική περίθαλψη και ακολουθεί η οικονομία με 21%, η ανεργία με 7%, το πολιτικό σύστημα και οι πολιτικοί με 5%, η εξωτερική πολιτική με 4%, το προσφυγικό/μεταναστευτικό με 2%, η Παιδεία με 1%.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι όταν το καλοκαίρι υπήρξε ύφεση της πανδημίας ο κόσμος έκρινε ως νούμερο ένα πρόβλημα την οικονομία, αλλά με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μπήκαμε από τον Οκτώβριο αυξήθηκε ο φόβος για τον κορωνοϊό.

Το 55% των πολιτών κρίνει αρνητικά την σημερινή οικονομική κατάσταση και μόλις 11% θετικά και 33% ουδέτερα. Ακόμη και το 32% των ψηφοφόρων της ΝΔ κρίνει αρνητικά, όπως φυσικά και το 76% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.





Η πρόβλεψη για την οικονομία είναι κακή. Το 66% λέει ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν τους επόμενους μήνες και το 16% μόλις ότι θα γίνουν καλύτερα. Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος βλέπουν χειρότερα τα πράγματα.

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης βρίσκεται στο 47. Το 80% δε λέει ότι η οικονομία θα χειροτερέψει μετά το 2021 και μόλις 7% ότι θα καλυτερεύσει.

Τα χειρότερα είναι μπροστά μας σε ό,τι αφορά την πανδημία, λέει το 67% και μόλις 1 στους 4 (24%) λέει ότι τα αφήσαμε πίσω. Γεωργοί, δημόσιοι υπάλληλοι, μισθωτοί ιδιωτικού τομέα και άνεργοι είναι οι περισσότερο απαισιόδοξοι.

Ενας στους 3 (33%) εκτιμά ότι θα επιστρέψουμε σε φυσιολογική καθημερινότητα μετά το 2021, αλλά το 35% λέει ότι θα γίνει μέχρι τα μέσα του 2021 και το 26% μέχρι το τέλος.

Οι μισοί Ελληνες (51%) λένε ότι θα ήθελαν να κάνουν το εμβόλιο όταν κυκλοφορήσει αρχές του 2021. Αλλά ένα 41% λέει ότι δεν θα το έκανε. Μάλιστα, 23% από τους ψηφοφόρους της ΝΔ δεν θα το έκανε, όπως και 41% του ΣΥΡΙΖΑ, 20% του ΚΙΝΑΛ, 49% του ΚΚΕ.

Ενδιαφέρον έχουν οι ηλικίες των «αρνητών» του εμβολίου. Περισσότεροι (57%) είναι στην ηλικία 35-44 και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 17-34 με 52%, των 45-54 με 39%, 55-64 με 38% και 22% σε ηλικίες άνω των 65 ετών.