ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Ξανά στο «δόγμα» της ατομικής ευθύνης ο Μητσοτάκης

Μήνυμα για επαγρύπνηση και τήρηση των μέτρων προστασίας έστειλε προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός με μπόλικες δόσεις αυτοαποθέωσης και δεσμεύσεων.
Για μια ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητοστάκης επέλεξε να επενδύσει περισσότερο στον φόβο και την ατομική ευθύνη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ευρύτερης χρήσης.. της μάσκας και τήρησης των μέτρων προστασίας ώστε να αποφευχθεί ένα νέο lockdown.
«Χρειαζόμαστε όσο πουθενά αλλού σύμμαχο τον συνειδητό πολίτη» δήλωσε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι «για να μάθουμε να ζούμε με τον ιό πρέπει να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας. Να προστατεύσουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας, αλλά και εκείνους που αγαπάμε. Αυτό που σε έναν εικοσάρι μπορεί να είναι ένας πονόλαιμος μπορεί να οδηγήσει στην εντατική τον φίλο ή τη φίλη του ή μπορεί να είναι μοιραίο για τον πατέρα ή τη μητέρα του».
Σε μια εκ νέου προσπάθεια αποποίησης ευθυνών, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την άποψη ότι η Ελλάδα τα πάει καλύτερα από άλλες χώρες, ενώ αρίθμησε και μια σειρά από ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση για το ΕΣΥ, νούμερα, πάντως, που δεν επιβεβαιώνονται ακόμη και σήμερα.
«Σας βεβαιώνουμε ότι οι δομές των νοσοκομείο απέχουν πολύ από τα όριά τους και ενισχύονται συνέχεια» είπε αναφερόμενος στην κουβέντα που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες για τις αντοχές των ΜΕΘ.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα του lockdown υπογραμμίζοντας: «Καθώς η απειλή για τη Δημόσια υγεία ξαναφουντώνει, σας καλώ σε μία νέα εγρήγορση. Χωρίς νέα, γενικά μέτρα σε όλη την επικράτεια. Αλλά με συνεπή εφαρμογή όσων ήδη ισχύουν. Και με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως και όποτε χρειαστεί, σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι σήμερα η Αττική. Στόχος μας, οι μικρές ατομικές παραχωρήσεις να αποτρέψουν την μία και μεγάλη υποχώρηση της Υγείας και της Οικονομίας μας. Τι δεν θέλουμε να δούμε; Μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς οριζόντιους περιορισμούς, αυτό που αποκαλούμε «lockdown»; Φυσικά και μπορούμε. Από εμάς εξαρτάται. Και έχουμε τη δύναμη και τη γνώση να το πετύχουμε. Τα καθολικά μέτρα μπορεί να φαίνονται απλά. Και, όντως, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρώτη φάση της πανδημίας. Μεσοπρόθεσμα, όμως, φέρνουν τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και μεγάλες αδικίες στην κοινωνία. Ξέρουμε ότι παγώνοντας όλες τις δραστηριότητες η μετάδοση του ιού περιορίζεται. Ήταν το δίδαγμα της Άνοιξης, μας κόστισε όμως πάρα πολύ. «Lockdown» σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση».
«Το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα, χωρίς πολλά λόγια, αλλά με λίγες πράξεις. Αποστάσεις, ατομική υγιεινή και κυρίως μάσκα μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και το εμβόλιο. Η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο» σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ έκανε ειδική αναφορά στα σχολεία επισημαίνοντας «τα κλειστά σχολεία φέρνουν μόνο κλειστά μυαλά. Γνωρίζουμε πλέον ότι τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία και όχι τα πρώτα που πρέπει να κλείσουν ή ότι οι χώροι εργασίας και ψυχαγωγίας μπορεί να ευνοήσουν την έξαρση. Σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουν, όχι πρέπει να αναπροσαρμόσουν τα ωράρια και τους κανόνες».
Τέλος, αναφερόμενος στον συνωστισμό και τις εικόνες ντροπής ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι οι μέχρι στιγμής κινήσεις της κυβέρνησης απέτυχαν και υποσχέθηκε 100 νέα οχήματα από την μεθεπόμενη εβδομάδα και άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου.
«Η Πολιτεία θα επαγρυπνεί, θα εμπιστεύεται τους ειδικούς, θα δρα με διαφάνεια πάντα και θα ενημερώνει. Αλλά ας μην κρυβόμαστε: Η εφαρμογή ακόμη και του πιο αποδοτικού μέτρου εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή του. Μαζί θα πετύχουμε και πάλι ή μαζί θα χάσουμε την ευκαιρία» ανέφερε στο τέλος του μηνύματός του. - πηγή: efsyn.gr