ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Κυρία Μενδώνη για να τελειώνουμε...

Μπορεί κάποιος να είναι τόσο ιταμός; Τόσο απαξιωτικός; Μια χαρά μπορεί, αν προτίθεται δοκιμάσει το νευρικό μας σύστημα. Κάτι που η υπουργός Πολιτισμού έκανε με αξιοθαύμαστη επιτυχία με την απάντησή της στον Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Πάνο Λουκάκο».
Τα παραπάνω γράφει.. στη στήλη της στα ΝΕΑ η Ελενα Ακρίτα σχετικά με τις παραιτήσεις στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την απάντηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.
Αναλυτικά το άρθρο της Ελενας Ακρίτα υπο τον τίτλο ‘Αξιότιμε κύριε Λουκάκο’:
«Αξιότιμε κύριε Λουκάκο,
Μόλις έλαβα την επιστολή σας. Η παραίτησή σας γίνεται άμεσα δεκτή.
Η υπουργός
Λίνα Μενδώνη
».
Σκέψου να μην ήταν και ‘αξιότιμος’ δηλαδή. Τι χειρότερο θα μπορούσε να κάνει; Να βάλει υστερόγραφο μούντζα; ‘Ψόφο’;
Καλά, δεν υπάρχει αυτό που ζούμε και δεν υπάρχει αυτό που διαβάσαμε. Αυτό το ‘στα παλιά μου τα παπούτσια’, αυτό το ‘χ@στηκα, αυτό το δεν πα να κόψεις το λαιμό σου’.
Μπορεί κάποιος να είναι τόσο ιταμός; Τόσο απαξιωτικός; Μια χαρά μπορεί, αν προτίθεται δοκιμάσει το νευρικό μας σύστημα. Κάτι που η υπουργός Πολιτισμού έκανε με αξιοθαύμαστη επιτυχία με την απάντησή της στον Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Πάνο Λουκάκο.
Δεκαοκτώ λέξεις.
Πώς μπορεί κάποιος να κάνει τόσα φάουλ μέσα σε δεκαοκτώ λέξεις; Και να το προσπαθήσεις είναι αδύνατον. Κι όμως. Η υπουργός Πολιτισμού μπορεί. Και το κάνει. Όπως μόνον εκείνη ξέρει.
Το ιστορικό λίγο πολύ γνωστό. Πρόεδρος και διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΚ - με εκτενή επιστολή που ανέλυε τους λόγους - υπέβαλαν την παραίτηση τους στην υπουργό.
Αναφέρουν μεταξύ άλλων.
«Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί περί το Ειδικό Πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ για την Ενίσχυση της Κινηματογραφικής Κοινότητας καθιστούν αδύνατη την περαιτέρω λειτουργία του ΔΣ».
Και προσθέτουν.
«Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και τις «πολλαπλές γραφειοκρατικές δεσμεύσεις και (τις) αγκυλώσεις του αλλά και τις εσωτερικές του ανεπάρκειες, το Ελληνικό Κέντρο» δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Τι κάνει μια υπουργός όταν βλέπει σύσσωμο ένα ΔΣ να παραιτείται; Ανησυχεί; Προβληματίζεται; Επικοινωνεί με τον πρόεδρο; Τους καλεί στο υπουργείο, τους ακούει προσεχτικά, τους λαμβάνει υπόψη;
Τους γράφει! Αυτό κάνει. Και δεν γράφει μόνο τον Λουκάκο. Δια της σιωπής της γράφει συλλήβδην και το ΔΣ. Τα μέλη δεν τα αναφέρει καν – λες και μόνο ο πρόεδρος παραιτείται. Σαν να μην υπάρχουν. Κι αν υπάρχουν είναι τόσο ασήμαντοι προφανώς που τούς σνομπάρει. Σνομπάρει τον Κώστα τον Φέρρη. Το Νίκο Μεγγρέλη, τη Μιρέλλα Παπαοικονόμου, την Χριστίνα Μανωλοπούλου, την Χρυσάνθη Σωτηροπούλου και τον Κωνσταντή Φραγκόπουλο.
Κυρία Μενδώνη για να τελειώνουμε.
Σε αυτό το στιλ να απαντάτε στους οικείους σας. Στους φίλους, γνωστούς και συγγενείς σας. Ως Λίνα. Ή ως Μενδώνη. Ως υπουργός και ως εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης στον χώρο του Πολιτισμού, δεν έχετε το δικαίωμα να συμπεριφέρεστε έτσι. Να μάθετε το ευχαριστώ, να μάθετε το παρακαλώ, να μάθετε να κόβετε το πορτοκάλι, να μάθετε τρόπους.
Και πάνω από όλα να σέβεστε τους συνεργάτες σας. Για να σάς σέβονται κι εκείνοι.