ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή, 5 Ιουλίου 2020

To εξώφυλλο της Vogue που προκάλεσε αντιδράσειςΑντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Πορτογαλία το εξώφυλλο της Vogue. Στο τεύχος που είναι αφιερωμένο στην ψυχική υγεία («Τεύχος Τρέλας», Madness Issue) μία γυναίκα βρίσκεται καθιστή στην μπανιέρα ενός νοσοκομείου. Δύο νοσοκόμες βρίσκονται δίπλα της και η μία από αυτές τις ρίχνει νερό με μια κανάτα στο κεφάλι.
Ειδικοί στον χώρο της ψυχικής υγείας και πάσχοντες κάνουν λόγο για «δυστοπική και ξεπερασμένη» αντίληψη για τη θεραπεία, ενώ η πορτογαλική Vogue επιμένει πως το εξώφυλλο αποσκοπούσε στο «να πυροδοτήσει τη συζήτηση» και πως στόχος του εξωφύλλου ήταν να «ρίξει φως στα σημαντικά ζητήματα του σήμερα».
«Το κεντρικό θέμα ερευνά το ιστορικό πλαίσιο της ψυχικής νόσου και σε αυτό αποτυπώνεται η πραγματική ζωή και οι αυθεντικές ιστορίες», αναφέρει το περιοδικό σε ανάρτηση το twitter,..
προσθέτοντας ότι στο τεύχος φιλοξενούνται συνεντεύξεις και κείμενα ψυχιάτρων, κοινωνιολόγων, ψυχολόγων και άλλων ειδικών.
Η γυναίκα που απεικονίζεται στο εξώφυλλο στην μπανιέρα, μοντέλο από τη Σλοβακία, με ανάρτησή της στο Instagram έκανε λόγο για μία σημαντική στιγμή στην καριέρα της καθώς στη φωτογραφία πλαισιώνεται από μέλη της οικογένειάς της. «Εξώφυλλο στη Vogue με τη μαμά μου και τη γιαγιά μου», έγραψε η Σιμόνα Κιρτσνέροβα.
Ωστόσο σε νεότερη ανάρτησή της μετά τις αντιδράσεις που ξέσπασαν, ανέφερε πως τα μοντέλα δεν είναι υπεύθυνα για τις φωτογραφίες.
Μάλιστα διευκρινίζοντας πως δεν είχε σκοπό να προσβάλει κανέναν έγραψε: «Εξακολουθώ να πιστεύω πως η τέχνη πρέπει να σοκάρει και να είναι αληθινή» έγραψε διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν. Πρόσθεσε πως αντιμετώπισε ζητήματα ψυχικής υγείας στο παρελθόν και απέναντι σε τέτοια ζητήματα «είμαστε όλοι μαζί και δεν πρέπει να διχαζόμαστε».

«Ξεπερνάει τα όρια της δεοντολογίας»

Μιλώντας στο BBC, η κλινική ψυχολόγος Κατερίνα Αλεξανδράκη δήλωσε από το Λονδίνο, όπου εργάζεται, πως το εξώφυλλο ξεπερνά τα όρια της δεοντολογίας. «Για εκείνους που έχουν εμπειρία από το ψυχιατρικό σύστημα το να βλέπουν μία γυναίκα στο εξώφυλλο ενός περιοδικού μόδας σε μία τόσο ευάλωτη θέση μπορεί να τους θυμίζει μία δύσκολη περίοδο της ζωής τους», είπε και πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη εικόνα ενισχύει την ιδέα ότι οι γυναίκες είναι ευάλωτες και αβοήθητες σε κατάσταση κατάρρευσης, ενώ παράλληλα δεν αποτυπώνει τον αγώνα όλων εκείνων που νόσησαν για να ξεπεράσουν τα ζητήματά τους.
Η ψυχοθεραπεύτρια Σίλβια Μπαπτίστα από τη Λισαβόνα κατήγγειλε «ένα απροσδιόριστο και ασεβές σύνολο», τονίζοντας πως το εν λόγω εξώφυλλο αποτελεί «ό,τι δεν χρειάζεται η ψυχική υγεία».

- πηγή: topontiki