ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Βαξεβάνης σε Παπαχρήστο: Κάντο ντόμπρα, σταράτα

"Να αποκαταστήσεις την αλήθεια στη στήλη σου. Καλό θα ήταν επίσης να αποφευχθεί η «αποκατάσταση δια αστεϊσμών και ειρωνείας»"

Eπιστολή έστειλε ο εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης, προς τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο με αφορμή δημοσίευμα του δεύτερου στα «Νέα» της Πέμπτης σχετικά με τη διαδρομή των 3 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στον Χρήστο Καλογρίτσα..
Ο εκδότης της εφημερίδας Documento, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση των 3 εκατ. ευρώ τονίζοντας ότι δεν είχε ο ίδιος καμιά μετοχική σχέση με την εταιρεία της οικογένειας Καλογρίτσα που εξέδωσε το Documento το Νοέμβριο του 2016.
Ο Κώστας Βαξεβάνης, στην επιστολή του προς τον Γιώργο Παπαχρήστο, η οποία δημοσιεύθηκε μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα των «Νέων», ζήτησε από τον δημοσιογράφο να ανασκευάσει τα όσα έγραψε εμφανίζοντας τον εκδότη του Documento ως συνέταιρο του Καλογρίτσα, ούτως ώστε να συνδεθεί με τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
«Τα έχω επαναλάβει και δύο ημέρες πριν με εξώδικό μου προς τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος αναγκάστηκε να δηλώσει δημόσια "μη ενημερωμένος"», σημειώνει ο Βαξεβάνης στην επιστολή του προς τον Παπαχρήστο και καταλήγει: Σε παρακαλώ να αποκαταστήσεις την αλήθεια στη στήλη σου. Καλό θα ήταν επίσης να αποφευχθεί η «αποκατάσταση δια αστεϊσμών και ειρωνείας». Κάντο ντόμπρα, σταράτα και όπως αρμόζει σε κάποιον που αντιλαμβάνεται πως ενδεχομένως έκανε λάθος.
Σήμερα Παρασκευή στη στήλη του ο Γιώργος Παπαχρήστος αναφέρει όσα γράφει στην «ευγενική» επιστολή του ο Κώστας Βαξεβάνης για τη μη σχέση του με τον Καλογρίτσα.
Συγκεκριμένα γράφει σήμερα στο «Στίγμα» ο Γιώργος Παπαχρήστος:
Ελαβα ευγενική, πρέπει να πω, επιστολή του συναδέλφου Κώστα Βαξεβάνη αναφορικά με τα όσα ανέφερα χθες για τη συνεργασία του με τον Χρήστο Kαλογρίτσα και ειδικότερα με τον Γιάννη Kαλογρίτσα τον γιό του κύριου Χρήστου. Ο Κώστας επικεντρώνεται κυρίως στο σημείο του ρεπορτάζ μου, ότι αποχωρώντας από τη Media Doc ΑΕ ο Ι. Καλογρίτσας κατέλιπε στα ταμεία της εταιρείας 5 εκατ. ευρώ και διαβεβαιώνει ότι δεν μετείχε της μετοχικής της σύνθεσης, αλλά η συνεισφορά του στο εκδοτικό εγχείρημα του «Documento» αφορούσε εξαρχής την παροχή του τίτλου και τη δημοσιογραφική οργάνωση της εφημερίδας.Εφημερίδας την οποία ως γνωστόν επανέκδωσε τον Μάρτιο του 2017 με την εταιρεία Documento Media η οπία δημιουργήθηκε για αυτόν τον σκοπό. «Τα περί ταμείων και τι διέθεταν δεν τα γνωρίζω γιατί ήταν ταμεία του Καλογρίτσα», μου γράφει αλλά με τη σειρά μου θα πρέπει να (τον) ενημερώσω ότι τα περί 5 εκατ. ευρώ δεν είναι αποκύημα κάποιας φαντασίας προκειμένου να τον πλήξει - αναφέρονται σαφώς (είναι δημοσιευμένα) στο ΓΕΜΗ. Μπορεί να ανατρέξει σχετικά. Από εκεί και πέρα είναι ένα ζητούμενο τι έγιναν αυτά τα χρήματα προς τα που κατευθύνθηκαν. Εκτιμώ ότι στη γενικότερη έρευνα που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα από τις εισαγγελικές αρχές μια πτυχή της θα αποτελέσει και η τύχη τους.
ΥΓ: Υποθέτω ότι θα ερευνηθεί επίσης και κάτι άλλο που μου αναφέρει στην επιστολή ότι μετά την αποχώρηση του Ι. Καλογρίτσα από την εταιρεία Media Doc AE και την προσωρινή διακοπή της έκδοσης του «Documento» η Τράπεζα Αττικής δανειοδότησε τον όμιλο Καλογρίτσα με 5 εκατ. ευρώ αρχικά και εν συνεχεία με άλλα 2,5 εκατ., εν συνόλω 7,5 εκατ. - προφανέστατα χωρίς εγγυήσεις...
Εκείνο το πόρισμα του ελέγχου για τα όργια στην Τράπεζα Αττικής τι έχει γίνει; Ποιος εισαγγελέας το έχει; Και γιατί δεν ασχολείται;
Η επιστολή του Κώστα Βαξεβάνη στον Γιώργο Παπαχρήστο:
Διάβασα στη στήλη σου στα ΝΕΑ, σήμερα 9 Ιουλίου 2020, πως υπήρξα μέτοχος της εταιρείας «Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας» η οποία μετονομάστηκε σε Media Doc  και ήταν εκδότης του Documento. Επίσης διάβασα πως το Φεβρουάριο του 2017 " ο Καλογρίτσας αποχώρησε παραιτούμενος κάθε αξίωσης υπέρ του συμ-μετόχου του Βαξεβάνη. Το ταμείο της εταιρείας –παρά τις χαμηλές, κυκλοφοριακές πτήσεις της εφημερίδας- φέρεται να διαθέτει εκείνη την περίοδο 5 εκατ. Ευρώ, τα 3 των Χούρι και τα 2 από υπόλοιπο του δανείου”.
Επειδή έχω δημοσιεύσει κατ επανάληψη τα σχετικά με τον Καλογρίτσα και το Documento, θεωρώ οτι πρέπει να γνωρίζεις πως όλα αυτά είναι αναληθή και συκοφαντικά. Πόσο μάλλον όταν τα έχω επαναλάβει και δύο μέρες πριν με εξώδικό μου προς τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος αναγκάστηκε να δηλώσει δημόσια «μη ενημερωμένος».
Γνωρίζεις δηλαδή ότι:
1. Δεν είχα ποτέ καμία μετοχική σχέση με την εταιρεία της οικογένειας Καλογρίτσα που εξέδωσε το Documento το Νοέμβριο του 2016. Ήμουν διευθυντής της εφημερίδας και κατείχα τον τίτλο Documento. Η χρήση του δικού μου τίτλου ήταν όρος συνεργασίας για να εξασφαλίσω εμένα και τη δημοσιογραφική ομάδα από παρεμβάσεις. Ουδέποτε υπήρξα μέτοχος και η μεταξύ μας συμφωνία για πιθανό “συνεταιρισμό” στο μέλλον και ανταλλαγή του ονόματος με μετοχές, δεν ευόδωσε λόγω των εξελίξεων. Τα σχετικά με αυτό έχω δημοσιεύσει εδώ
2. Ο Καλογρίτσας αποφάσισε να εγκαταλείψει την εφημερίδα τον Ιανουάριο του 2017, πράγμα για το οποίο με ενημέρωσε. Προηγήθηκαν παρεμβάσεις για να μην δημοσιεύσω τα σχετικά με τα δάνεια του Κήρυκα Χανίων και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η σύγκρουση όμως κορυφώθηκε όταν το ΒΗΜΑ, αποκάλυψε πως είχε συναντηθεί ο Χρήστος Κλογρίτσας με τον Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δηλαδή ο ελεγκτής Κεντρικός Τραπεζίτης, είχε συναντήσει αυτόν που ήλεγχε, είχε μηνύσει και απειλούσε με φυλακή. Όπως έμαθα αντικείμενο της συζήτησης ήταν και η “ανάγκη να κλείσει το Documento». Μετά από αυτό τα πράγματα ήταν μονόδρομος.
3. Τον Μάρτιο του 2017 (και αφού είχα ενημερώσει τους εργαζόμενους οι οποίοι δήλωσαν σύμφωνοι) το Documento βγήκε στα περίπτερα με εκδότη εμένα και την εταιρεία Documento Media η οποία δημιουργήθηκε γι αυτό το σκοπό. Από τότε είμαι εκδότης της εφημερίδας.
4. Τα περί ταμείων και τι διέθεταν δεν τα γνωρίζω, γιατί ήταν ταμεία του Καλογρίτσα. Γνωρίζω όμως από όσα ανακοινώθηκαν αυτές τις μέρες πως τα 3 εκατομμύρια του Χούρι (της εταιρείας CCC) δεν μπορούσαν να είναι στα ταμεία της εταιρείας Καλογρίτσα ώστε με αυτά να έχει εκδοθεί (το δικό του έστω) Documento, αφού είχε καταπέσει η εγγυητική επιστολή της εταιρείας υπέρ του Δημοσίου , όταν επέτυχε να πληρώσει το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες.
Μετά από προσφυγή της εταιρείας του Καλογρίτσα στο ΣτΕ, τα 3 εκατομμύρια απελευθερώθηκαν στις 19 Ιανουαρίου 2017. Άρα , είναι αδύνατον να είχαν διατεθεί για το Documento το οποίο μάλιστα εκείνη την περίοδο είχε τελειώσει ως επιχειρηματικό εγχείρημα Καλογρίτσα.
5. Γνωρίζω επίσης (και αυτό καλό θα ήταν να το ψάξεις) πως αμέσως μόλις ο Καλογρίτσας γνωστοποίησε την αποχώρησή του από το εγχείρημα Documento, η Τράπεζα Αττικής, με τη συναίνεση προφανώς του κατηγόρου του Γιάννη Στουρνάρα, αύξησε το πιστωτικό όριο του Ομίλου Καλογρίτσα κατά 5 εκατομμύρια, ενώ μέσα από κομπίνα, του δόθηκαν 2,5 εκατομμύρια ακόμη εξαφανιζοντας εταιρεία του Ομίλου από τον Όμιλο και το πιστοδοτικό όριο ώστε να συμπληρώσουν το υπολοιπο. Εν ολίγοις μόλις επιχείρησε να κλείσει το Documento, πήρε 7,5 εκατομμύρια από την Τράπεζα Αττικής υπό την διοίκηση του κυρίου Πανταλάκη. Θυμάσαι φαντάζομαι πως ο Γιάννης Στουρνάρας έλεγε πως έκλεισαν οι στρόφιγγες της Αττικής που χρησιμοποιήθηκαν για την ενίσχυση του Καλογρίτσα.
Σε παρακαλώ να αποκαταστήσεις την αλήθεια στη στήλη σου. Καλό θα ήταν επίσης να αποφευχθεί η «αποκατάσταση δια αστεϊσμών και ειρωνείας». Κάντο ντόμπρα, σταράτα και όπως αρμόζει σε κάποιον που αντιλαμβάνεται πως ενδεχομένως έκανε λάθος.
Συναδελφικά
Κώστας Βαξεβάνης