ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Στον δρόμο σπάμε την τρομοκρατία

Η Φώφη λέει ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων!

Η πρώτη δυναμική αντίδραση κόντρα στο νομοσχέδιο που απειλεί το δικαίωμα στις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, μελών οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς..
και φοιτητών σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στο κέντρο της Αθήνας.
Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Ραγκούσης, καλεί την κυβέρνηση να μην φέρει στην Ολομέλεια «αυτό το αντιδημοκρατικό και ανεφάρμοστο νομοσχέδιο» καταθέτοντας παράλληλα δύο γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας «που το καθιστούν κατάφωρα αντισυνταγματικό».
Την ίδια ώρα η Φώφη Γεννηματά πανηγυρίζει δηλώνοντας πως το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει επί της αρχής το σχέδιο νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που περιορίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της συνάθροισης.  Μαλιστα δικαιολογεί την απόφασή της κάνοντας λόγο για αλλαγές στο νομοσχέδιο που προήλθαν μετά «την καθοριστική παρέμβαση» του Κινήματος. Επίσης λέει πως θα ψηφισει το σ/ν επειδή θεωρεί ότι «η μετωπική σύγκρουση που στήθηκε και στο θέμα αυτό θα οδηγούσε σε νέες βίαιες συγκρούσεις στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας».
Είχαν προηγηθεί οι εξής νομοτεχνικές βελτιώσεις:
  • Η διατύπωση του νομοσχεδίου, η οποία ανέφερε ότι «αυθόρμητη συνάθροιση δύναται να επιτραπεί εφόσον», μετατρέπεται σε «επιτρέπεται εφόσον …».
  • Στη ρύθμιση για ενδεχόμενη «απαγόρευση» συνάθροισης, προστίθεται η πρόβλεψη να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη προέδρου Πρωτοδικών. Επίσης, εάν ο δικαστικός δεν έχει απαντήσει εντός 24ώρου, θα σημαίνει ότι συναινεί στην απαγόρευση.
  • Στη ρύθμιση για «διάλυση» συνάθροισης, προβλέπεται πλέον η παρουσία και συμφωνία εισαγγελέα. Επίσης, εάν δεν παρίσταται, τότε ενημερώνεται αμελλητί.
  • Αφαιρείται το λεγόμενο «ιδιώνυμο»: Στο άρθρο 13, παράγραφος 1, αφαιρείται η πρόβλεψη ότι όποιος συμμετέχει σε διαδήλωση ή πορεία, που είναι απαγορευμένη, τιμωρείται με έως ένα έτος φυλάκιση.