ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Πανδημία: Ο θρίαμβος που έγινε Βατερλό

του Αντρέα Παναγόπουλου

Τα 110 κρούσματα κοροναϊού μέσα σε δύο 24ωρα καταρρίπτουν τις θριαμβολογίες περί επιτυχημένης –και ακριβοπληρωμένης- αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση. Σήμερα ζούμε με καθυστέρηση τριών μηνών αυτό που υποτίθεται αποτρέψαμε πριν από πέντε μήνες.
Ό,τι επιχείρησε να κάνει η κυβέρνηση με το σχεδόν τρίμηνο Lockdown σωριάζεται σαν ένα τραγικό πύργος από..
τραπουλόχαρτα μέσα σε λίγες ημέρες με το άνευ όρων και προϋποθέσεων άνοιγμα των συνόρων. Και δεν είναι μόνο ότι αυξάνονται τόσο τα εισαγόμενα όσο και τα ντόπια κρούσματα κοροναϊού αλλά και το ότι πλέον η διασπορά σε όλη σχεδόν την επικράτεια είναι ανεξέλεγκτη με τη χώρα να είναι απροετοίμαστη να τα αντιμετωπίσει αυτό που συμβαίνει αφού ούτε το ΕΣΥ ενισχύθηκε ούτε οι έλεγχοι αυξήθηκαν στον βαθμό που απαιτούν οι συνθήκες.
Διότι το μόνο που την ενδιέφερε ήταν πώς να μοιράσει τα 20 εκατομμύρια για την αποτυχημένη (εκ του αποτελέσματος) καμπάνια «Μένουμε Σπίτι – Μένουμε Ασφαλείς».
Τώρα σπεύδει βραδέως να πάρει νέα μέτρα ενώ πριν λίγα 24ωρα χαλάρωνε εκείνα που αφορούν την εστίαση και τα εμπορικά κέντρα σε μία αλλοπρόσαλλη αντίδραση όπου οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις των «υπεύθυνων» για την οικονομία. Μία οικονομία που βυθίζεται στο χάος.
Η όλη κατάσταση μοιάζει πλέον με φρενοκομείο, με ανθρώπους να στοιβάζονται σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπου δεν μπορείς να καθίσεις στα μισά καθίσματα, με τον πρωθυπουργό χωρίς προφυλάξεις, μάσκα και γάντια να σηκώνει βρέφη εν μέσω δεκάδων ανθρώπων, με εκατοντάδες ανθρώπους να ξεφαντώνουν σε πανηγύρια ανά την επικράτεια ενώ την ίδια στιγμή δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί μοιάζουν με χωριά-φαντάσματα, με την ανεργία και την φτωχοποίηση να χτυπάει την πόρτα σχεδόν κάθε ελληνικού σπιτιού και τα χειρότερα να έρχονται.
Τι να το κάνεις που προειδοποιούσε ο Μόσιαλος και ο Σύψας, ακόμη και ο Χαρδαλιάς; Τα πάντα τείνουν τα βυθιστούν στην άβυσσο της πανδημίας και με τον κόσμο πλέον να μην καταλαβαίνει τι πρέπει να κάνει και τι όχι και ήδη να αυξάνονται οι φωνές και τα δημοσιεύματα από το εξωτερικό για την κατάσταση στην Ελλάδα και το τι συναντούν οι ελάχιστοι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα.
Το «επιτελικό κράτος» μοιάζει να έχει πλέον χάσει το μπούσουλα κάτι που θα ήταν αμελητέο αν όλα αυτά δεν προοιωνίζουν μια πιθανή υγειονομική τραγωδία και μία ακόμη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή ενώ η λήψη οριζόντιων μέτρων καραντίνας θα μπορούσε να πυροδοτήσει κοινωνική αναταραχή σαν και αυτή που βιώνει η Σερβία.
Σαν κάποιος να άνοιξε τα νερά της Ερυθράς Θάλασσας για να την διασχίσουμε, τον περασμένο Μάρτιο και μετά να αποφάσισε να κλείσουν… επάνω μας πνίγοντας μία ολόκληρη κοινωνία. Σε μία τραγική εκδοχή της βιβλικής ιστορίας του Μωυσέως…

- το κείμενο του Αντρέα Παναγόπουλου είναι από το libre.gr