ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Δέχτηκα να με παρακολουθεί το αφεντικό μου και... αηδίασε

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ολοένα και περισσότεροι εργοδότες άρχισαν να χρησιμοποιούν λογισμικό, για να παρακολουθούν την εργασία των υπαλλήλων τους που δουλεύουν από το σπίτι. Ο Adam Satariano, ένας δημοσιογράφος των New York Times, χρησιμοποίησε ένα παρόμοιο λογισμικό και κατέγραψε τις εμπειρίες του. (...) Με τους εκατομμύρια εργαζομένους από το σπίτι την..
περίοδο της πανδημίας του κορωναϊού, οι εταιρίες αναζητούν τρόπους να διασφαλίσουν ότι κάνουμε αυτό το οποίο υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουμε. Έχει αυξηθεί η ζήτηση για λογισμικό ικανό να παρακολουθεί υπαλλήλους, με προγράμματα επίβλεψης των λέξεων που πληκτρολογούμε, λήψης φωτογραφιών με τις κάμερες των Η/Υ μας, καθώς και κατάταξης όσων από μας περνούμε υπερβολικά πολύ χρόνο στο Facebook και όχι αρκετό στο Excel.
Η τεχνολογία εγείρει το ακανθώδες θέμα της ιδιωτικότητας, αν δηλαδή οι εργοδότες διαχωρίζουν τη διατήρηση της παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού που βρίσκεται έγκλειστο στο σπίτι από την τρομακτική παρακολούθησή τους. Προσπαθώντας να βρω απάντηση, ενεργοποίησα το λογισμικό -«πράκτορα» ως προς εμένα.
Τον τελευταίο μήνα, φόρτωσα το λογισμικό παρακολούθησης υπαλλήλων της Hubstaff, μιας εταιρίας της Ινδιανάπολης. Κάθε λίγα λεπτά, κατέγραφε ένα στιγμιότυπο οθόνης με τους ιστότοπους στους οποίους περιηγήθηκα, τα έγγραφα που έγραφα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επισκέφτηκα. Από το τηλέφωνό μου, χαρτογράφησε τους χώρους, όπου πήγα, συμπεριλαμβανομένης μιας δίωρης βόλτας μου με το ποδήλατο στο «Battersea Park» με τα παιδιά μου, κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ωρών (ουπς).
Προς ολοκλήρωση του πειράματος, έδωσα στην εκδότριά μου (επικεφαλής του τμήματος), την Pui - Wing Tam, τα κλειδιά για το πρόγραμμα Hubstaff, ώστε να μπορεί να με παρακολουθεί. Μετά από τρεις εβδομάδες ψηφιακής παρακολούθησης, το μέλλον της παρακολούθησης εργασίας φάνηκε και στους δυο μας υπερβολικά ενοχλητικό, παρεμβατικό. Όπως είπε: «Αηδία».(...)

- απόσπασμα από κείμενο στο tvxs (ολόκληρο ΕΔΩ)