ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Στων καναλιών την πόρτα όσο θέλεις βρόντα

Άμεση ήταν η ανταπόκριση τόσο του Νίκου Παππά όσο και του Λευτέρη Κρέτσου στις διαμαρτυρίες των συλλόγων κωφών που την Πρωτοχρονιά είδαν τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας τα γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την υπ’ αρ. 3586/3-12-2018 Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει την υποχρεωτική χρήση υποτίτλων στα δελτία ειδήσεων για τα άτομα με..
προβλήματα ακοής.
Ο υπουργός και ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής με επιστολή τους ενημέρωσαν άμεσα το ΕΣΡ πως “οι πάροχοι υπηρεσιών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και επικοινωνίας δεν τήρησαν τα προβλεπόμενα στην ανωτέρω απόφαση και ότι εξ αυτού του λόγου περιορίζεται η πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στις υπηρεσίες τους”.
Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα τα δελτία της νοηματικής δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα, καθώς τη “γλώσσα” αυτή δεν τη γνωρίζουν οι περισσότεροι κουφοβαρήκοοι, ήταν πάγιο αίτημα η χρήση υποτίτλων στα τηλεοπτικά προγράμματα, αρχής γενομένης των δελτίων ειδήσεων. Αίτημα που παρότι ικανοποιήθηκε από πλευράς Πολιτείας με πρόσφατη απόφαση για το οποίο, οι καναλάρχες δεν έδειξαν να συγκινούνται.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιστολή προς το ΕΣΡ, “η ανωτέρω ΚΥΑ αμέσως μετά τη δημοσίευσή της κοινοποιήθηκε σε όλους τους ενδιαφερόμενους παρόχους υπηρεσιών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και επικοινωνίας προκειμένου να λάβουν εγκαίρως γνώση αυτής για να συμμορφωθούν με τις ρυθμίσεις της”.
Η ισότιμη πρόσβαση πολιτών με αναπηρία στην τηλεοπτική ενημέρωση και ψυχαγωγία εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο σε έναν χώρο όπου κυριαρχεί η λογική της τηλεθέασης και του εμπορικού κέρδους, με τους επιχειρηματίες να επιμένουν σε ένα καθεστώς μηδενικών υποχρεώσεων προς την Πολιτεία και τους πολίτες και τις γνωστές προσφυγές τους στη Δικαιοσύνη ώστε να αποφεύγουν την παραμικρή επιβολή κανόνων στο πεδίο των δραστηριοτήτων τους.
Με την επιστολή τους προς το ΕΣΡ, υπουργός και υφυπουργός ζητούν από την ανεξάρτητη αρχή να μεριμνήσει ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία με τη μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων (δελτία ειδήσεων, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές) σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης στη νοηματική γλώσσα και με την αναγραφή υποτίτλων.
Απ’ ότι φαίνεται, οι υπότιτλοι για χάρη μιας μειοψηφίας αναπήρων ήταν ψιλά γράμματα και κοστοβόρες πολυτέλειες σε έναν τηλεοπτικό κόσμο που έχει μάτια μόνο για μοντέλα και αυτιά μόνο για κραυγές. Και πάλι καλά να λέμε που οι καναλάρχες δεν προσέφυγαν και στο ΣτΕ για τις σοβιετικού τύπου αποφάσεις του υπουργείου.

Πέτρος Κατσάκος / Αυγή