ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Τα δύο αυτογκόλ του Κυριάκου

του Χριστόφορου Κάσδαγλη*

Ωραία τα είπε ο κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής. Το πιο διδακτικό από όσα ανέφερε ήταν το παράδειγμα της Εσθονίας, η οποία διακρίνεται για τις επιδόσεις της στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση: «Ας αναλογιστούμε πού βρισκόταν η Εσθονία στις αρχές της δεκαετίας του ’90  και πού..
βρίσκεται σήμερα».
Ας το ξαναδούμε. Η Εσθονία συγκροτήθηκε ως κράτος το 1991. Στο διάστημα που μεσολάβησε, η ΝΔ κυβέρνησε τις περιόδους 1991-1993, 2004-2009, 2012-2015. Είχε λοιπόν τις ευκαιρίες να δώσει ώθηση στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας – αλλά απέτυχε!
Εκεί που η επιστήμη σηκώνει τα χέρια είναι με την αναφορά του στην καθυστέρηση της σημερινής κυβέρνησης να προχωρήσει το «Σύζευξις ΙΙ». Έργο που τον Νοέμβριο του 2011 είχε φτάσει στο παρά 5 της ανάθεσης, όταν έπεσε η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου (έμενε μόνο η τυπική επικύρωσή της από τη διακομματική επιτροπή), διαδικασία που ουδέποτε ολοκληρώθηκε από τις κυβερνήσεις Παπαδήμου, Σαμαρά (ούτε από τις επόμενες).
Πολύ διδακτική είναι κι αυτή η επισήμανση του κ. Μητσοτάκη: «Υπάρχει τεχνογνωσία σημαντική από άλλες χώρες της Ε.Ε. Μπορεί εύκολα να μεταφερθεί στη χώρα μας».
Σωστό! Οπότε, επιστρέφουμε στο παράδειγμα της Εσθονίας. Στις 10.9.2011, υπογράφεται στη Θεσσαλονίκη μεταξύ του αρμόδιου υφυπουργού Παντελή Τζωρτζάκη και του πρέσβη της Εσθονίας Άντρες Τάλβικ διακρατική συμφωνία για τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης! Η συμφωνία αυτή έμεινε ανενεργή από τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν…
Επειδή όμως ίσως να μην είναι δίκαιο να χρεώνεται ο κ. Μητσοτάκης όλα όσα δεν έπραξαν οι κυβερνήσεις Σαμαρά, ας αναζητήσουμε καλύτερα τον αρμόδιο υπουργό.
Λοιπόν, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αρμόδιος  τόσο για την (μη) ανάθεση του «Σύζευξις ΙΙ» όσο και για την (μη) αξιοποίηση της διακρατικής συμφωνίας με την Εσθονία, ήταν επί ενάμιση χρόνο ο… Κυριάκος Μητσοτάκης.

*το κείμενο του Χρ. Κάσδαγλη είναι από το kasdaglis.wordpress
Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, 9.5.2018