ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

«Ρουλέτα» με την παγκόσμια ειρήνη

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αφιερώνοντας μεγάλο μέρος των δηλώσεών του εξαπολύοντας επίθεση στην Τεχεράνη χρησιμοποιώντας εμπρηστική ρητορική και αναδεικνύνοντας το Ιράν ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο παγκοσμίως.  Υποστήριξε πως «το ιρανικό καθεστώς χρηματοδοτεί το βασίλειο του χάους και του τρόμου με τον.. πλούτο του ίδιου του λαού του». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να επανέλθουν όλες οι κυρώσεις εις βάρος της χώρας.
Απαντώντας ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχάνι προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα υπάρξουν συνέπειες και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την συμφωνία με τις υπόλοιπες χώρες που συνεχίζουν να τη στηρίζουν.
Λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ και οι αναταραχές συνεχίζονται τόσο σε διπλωματικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Οι Ευρωπαίοι θεωρείται δεδομένο ότι θα προσπαθήσουν να μείνουν σταθερά δεμένοι στη συμφωνία και ήδη αναλαμβάνονται για επαφές με την Τεχεράνη, με το βλέμμα και στη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην χώρα.
Η προκλητική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, όμως, βάζει «μπουρλότο» στο εσωτερικό του Ιράν, καθώς ο Ροχανί θα βρεθεί άμεσα αντιμέτωπος με τους υπερσυντηρητικούς κύκλους της χώρας, οι οποίοι από την αρχή είχαν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη συμφωνία.
Ένα, ακόμη, θέμα είναι, φυσικά, και το ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας εάν η Τεχεράνη αποφασίσει να επανενεργοποιήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, ενώ παραμένει ορατός ο κίνδυνος γενικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, η οποία, ούτως ή άλλως έχει «πάρει φωτιά».

Από ευρωπαϊκής πλευράς οι Άνγκελα Μέρκελ, Τερέζα Μέι και Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασαν την λύπη τους για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία και δεσμεύτηκαν να τη διασφαλίσουν στο μέλλον. Απογοήτευση εξέφρασε και το Κρεμλίνο.
Όπως αναμενόταν το Ισραήλ χαιρέτισε την απόφαση Τραμπ, ενώ και οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να αισθάνονται μεγάλη ικανοποίηση για την εξέλιξη αυτή.
- πηγή: efsyn