ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Εννιά χρόνια δεν κατέθετε Πόθεν Έσχες ο Ψυχάρης

Ερωτήματα για την προέλευση 10 εκατομμύριων ευρώ

Από το 2000 έως το 2008, ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης, δεν έκανε δήλωση Πόθεν Έσχες. Για την “παράβλεψη” αυτή δεν φαίνεται να ενοχλήθηκε κανένας παράγοντας από αυτούς που ήταν αρμόδιοι για τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες και η αποκάλυψη προέκυψε κατά τη διαδικασία ελέγχου των δανείων του ΔΟΛ που αγγίζουν τα 200 εκατομμύρια.
Η Βουλή φαίνεται πως έχει λάβει έγγραφο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, η οποία μετά από έρευνα στον Άρειο Πάγο που ήταν υπεύθυνος την εποχή εκείνη για τις δηλώσεις.. του Πόθεν Έσχες, απάντησε πως ο εκδότης δεν έχει καταθέσει δήλωση για εννιά χρόνια.
Το θέμα δεν είναι ούτε απλώς ηθικό ούτε φιλολογικό σε σχέση με κάποια παράλειψη. Πρωτίστως είναι θέμα ουσίας για το αν δηλαδή η παράλειψη κρύβει διακίνηση μαύρου χρήματος.
Το 2005 ο Σταύρος Ψυχάρης απέκτησε το 25,1 % του ΔΟΛ έναντι 50 εκατομμυρίων ευρώ. Τα 50 εκατομμύρια ευρώ όπως είχε ανακοινωθεί είχαν προέλθει από Τραπεζικό δάνειο. Όπως όμως φαίνεται να προκύπτει από την ενημέρωση του δανείου, ο Ψυχάρης λίγες μέρες μετά τη δανειοδότηση, κατέβαλε 10 εκατομμύρια με τα οποία αποπλήρωσε τμήμα του δανείου. Έτσι ενώ στις επίσημες ανακοινώσεις την εποχή εκείνη φαινόταν πως ο Ψυχάρης δανείστηκε για να αγοράσει μετοχές του ΔΟΛ, κατέβαλε ο ίδιος 10 εκατομμύρια.
Το ερώτημα είναι από πού προήλθαν αυτά τα 10 εκατομμύρια και αν δικαιολογούνται από το Πόθεν Έσχες. Όλως τυχαίως δεν υπάρχει δήλωση γι’ αυτή τη χρονιά. Ώστε να ελεγχθεί. Είναι εντυπωσιακό επίσης το γεγονός πως κάποιος εκδότης καταβάλει στην Τράπεζα 10 εκατομμύρια και κανένας δεν μπαίνει στον κόπο τόσα χρόνια να ελέγξει αν είναι νόμιμα και από ποια δραστηριότητα προέρχονται, ούτε η Τράπεζα ενημερώνει ως όφειλε τις αρμόδιες Αρχές (πηγή: koutipandoras)