ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ απαντά στο πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών»

Άμεση είναι η αντίδραση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΑΠ ΜΜΕ σε σειρά ανακριβειών και μεροληπτικών αποσπασματικών αναφορών εις βάρος του Ταμείου, που εμπεριέχονταν στο πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» για το ασφαλιστικό.
Στο διοικητικό συμβούλιο που διεξήχθη εκτάκτως, αποφασίστηκε ομόφωνα να σταλεί επιστολή διαμαρτυρίας και άμεσης αποκατάστασης για τα ΑΛΗΘΙΝΑ δεδομένα του ΝΠΔΔ ΕΤΑΠ ΜΜΕ, στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Μεταξύ άλλων, στην επιστολή που υπογράφει εκ μέρους του Δ.Σ. του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, η πρόεδρός του Γιώτα Αντωνοπούλου,  επισημαίνονται:
«Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ αναφέρεται δύο φορές στο πόρισμα (σελ. 4 & 5) με τρόπο που μας προκαλεί εύλογα ερωτήματα καθώς δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις εις βάρος ενός Ταμείου που,μόνο αυτό, παρέμεινε όρθιο κατά την περίοδο της κρίσης χωρίς κρατική χρηματοδότηση και υπήρξε..
απολύτως συνεπές στις υποχρεώσεις του τόσο προς τους ασφαλισμένους του όσο και προς το Δημόσιο (φορολογικές υποχρεώσεις, αποδόσεις στον ΕΟΠΥΥ και στον ΑΚΑΓΕ, κ.λ.π.). «Τα συνολικά  έσοδα των Ταμείων καταγράφουν σημαντική μείωση την περίοδο 2011-2013 από 12% στο ΝΑΤ έως 48,9% στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ…».
Δεν μας είναι κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο η μείωση των συνολικών εσόδων του Ταμείου μας προσδιορίζεται στο 48,9% για την περίοδο 2011-2013. Ανατρέχοντας στα οικονομικά στοιχεία της περιόδου εκείνης διαπιστώνουμε ότι η συνολική μείωση των εσόδων ανέρχεται στο 33,64% και όχι στο 48,9% (συνημμένος πίνακας με τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία, τα οποία ήδη διαθέτει το Υπουργείο). Μάλιστα, στις απώλειες ύψους 33,64% κατά τη διετία 2011-2013 έχουν συνυπολογιστεί και οι επιπτώσεις του PSI στα έσοδα. Θέτουμε ειδικότερα υπόψη σας ότι το ΕΤΑΠ ΜΜΕ το έτος 2011 (πριν από το PSI) εισέπραξε ως έσοδα επιχειρηματικής δραστηριότητας (απόδοση κοινού κεφαλαίου, τόκοι καταθέσεων, απόδοση Ο.Ε.Δ.) το συνολικό ποσό των 94.720.380 ενώ το 2013 (μετά το PSI)  εισέπραξε μόλις το 1/3 του συγκεκριμένου ποσού (32.374.712 ευρώ). Σημειώνουμε, επίσης, πως τα έσοδα του Ταμείου μας, πέραν των εισφορών και των επενδύσεων, είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα  ποσά της διαφημιστικής δαπάνης (εισπράξεις από αγγελιόσημο) η οποία, στα χρόνια των μνημονίων, βρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση.
Παρά το γεγονός εξάλλου ότι το πόρισμα δίδει έμφαση στην πτώση των εσόδων κατά την περίοδο 2011-2013 και μάλιστα με ανακριβή, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, στοιχεία,ουδεμία αναφορά γίνεται στο διάστημα 2013-2014 κατά το οποίο εμφανίζονται να σταθεροποιούνται τα συνολικά έσοδα του Ταμείου (συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από καταθέσεις, χορηγηθέντα δάνεια, αποδόσεις Κοινού Κεφαλαίου κ.α.) ενώ ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις εισφορές σημειώνεται αύξηση 4,03% καθώς  και αύξηση 1,04% στις εισπράξεις από αγγελιόσημο (συνημμένα αναλυτικά  στοιχεία). Αποσιωπάται, μάλιστα, το γεγονός ότι, παρά τη μείωση των εσόδων του,  το ΕΤΑΠ ΜΜΕ εμφάνισε τα έτη 2013 και 2014 σημαντικό ταμειακό πλεόνασμα(επισυναπτόμενος πίνακας).
Επίσης, ουδεμία αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι το Ταμείο α) δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, β) είναι βιώσιμο, όπως προκύπτει από την πρόσφατη αναλογιστική μελέτη του ΕΤΑΠ ΜΜΕ η οποία έχει κατατεθεί στο Υπουργείο σας.
Παράλληλα, τονίζεται ότι «Με βάση τα ανωτέρω, επαναλαμβάνουμε πως η πρόταση του Δ.Σ. του Ταμείου μας για Ενιαίο Ταμείο των ΜΜΕ με ένταξη στην ασφάλιση όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης και διασφάλιση του πόρου μας (αγγελιόσημο) αποτελεί τη μόνη ασφαλιστικά σκόπιμη, νομικά βάσιμη και δημοσιονομικά συμφέρουσα λύση.
Όπως προκύπτει από την αναλογιστική μελέτη την οποία έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο σας, το ΕΤΑΠ ΜΜΕ μπορεί να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη υλοποίηση της συγκεκριμένης προτάσεως».
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της επιστολής ΕΔΩ