ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Οι δύο «αλήθειες» της πρόεδρου του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

- Παράξενα πράγματα γίνονται μεταξύ ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ.
- Που “χάνονται”  τελικά,  τα ανείσπρακτα λεφτά του αγγελιόσημου;

 
Ανακοίνωση προς τους μετόχους- μέλη  του ΕΔΟΕΑΠ δημοσιογράφους και διοικητικούς υπαλλήλους:
Με ιδιαίτερη έκπληξη και εύλογη απορία διαβάσαμε δύο επιστολές της προέδρου του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ που, αν και υπογράφονται από την ίδια, την ίδια ημέρα, έχουν απολύτως αντίθετο περιεχόμενο.
Στην μία επιστολή που απευθύνεται στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ (15/10/2015) η  καλή συνάδελφος και πρόεδρος του ΔΣ του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, προφανώς εκφράζοντας την συνολική άποψη του Συμβουλίου και όχι προσωπική θέση, απαντά σε σχετική επιστολή – αίτημα του Συμβουλίου του ΕΔΟΕΑΠ με.. το οποίο, ο Οργανισμός μας ζητάει την επίσπευση της εκταμίευσης της εκκαθάρισης του αγγελιοσήμου προκειμένου να αντιμετωπίσει τις άμεσες λειτουργικές ανάγκες του.
Τίποτα παράδοξο στην επιστολή αυτή του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ καθώς από την άνοιξη οι “μηνιάτικες” εκκαθαρίσεις του αγγελιόσημου από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος των άμεσων λειτουργικών αναγκών του Ταμείου.
Το παράξενο καταγράφεται στο τέλος της επιστολής, όπου εντελώς αντιδεοντολογικά, αντισυναδελφικά και έξω από κάθε λογική, η επιστολή του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ αναφέρεται στην αποκάλυψη που έγινε από εμάς,  στην τελευταία Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ,( 13/10/2015), όσον αφορά την Έκθεση της Prudential για την πολύ χαμηλή εισπραξημότητα του αγγελιοσήμου από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ.

Τα “ανυπόστατα στοιχεία” και το ΕΤΑΠ
Στην επιστολή της,  η πρόεδρος του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ κατηγορεί τα δύο υπογράφοντα μέλη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, ό,τι προσπαθούμε “να εμπλέξουμε το ΕΤΑΠ στα εσωτερικά του ΕΔΟΕΑΠ”, λέγοντας – με βάση την Έκθεση,  την οποία απορρίπτει η πρόεδρος του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ – ό,τι εμείς ισχυριζόμαστε, πως “για τα κακά του ΕΔΟΕΑΠ φταίει το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ...” και άλλα σχετικά.
Να υπενθυμίσουμε εδώ,  ο,τι εμείς στην ΓΣ του ΕΔΟΕΑΠ  παρουσιάσαμε τα ευρήματα της Έκθεσης της Prudential η οποία είχε παραγγελθεί, παραληφθεί (18/08/2014) και πληρωθεί από τις συνδικαλιστικές μας Ενώσεις για να εντοπίσει το πως το αγγελιόσημο και η είσπραξή του επηρεάζει το ασφαλιστικό μας. Και έκτοτε «είχε εξαφανισθεί από προσώπου γης.»
Και η Έκθεση είχε καταλήξει ό,τι με βάση τα δημόσια στοιχεία (μέχρι και το 2013) για την διαφήμιση στα ΜΜΕ, η είσπραξη του αγγελιόσημου περιορίζεται μόλις στο 1/3 των όσων θα έπρεπε να εισπράττονται.
Αυτά ανακοινώσαμε στους συναδέλφους μας στην ΓΣ και όχι προσωπικούς μας  ισχυρισμούς.
Και η πρόεδρος ήταν εκεί. Αλλά, δεν απάντησε.
 Εκ των υστέρων, λοιπόν και απέναντι σ' αυτά,  η πρόεδρος απαντά με την παράδοξη επιστολή της εναντίον μας, προς  το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ.
Γιατί παράδοξη;
Εδώ, θα μπορούσε να γελάσει κανείς,( αν δεν επρόκειτο για τόσο σοβαρό ζήτημα), για την "ειρωνεία" της συγκυρίας.
 
Η “άλλη” επιστολή και η αλήθεια
Την ίδια ημέρα,  που η κα Πρόεδρος για λογαριασμό του Συμβουλίου του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ,  μας κατηγορούσε για «χρήση ανυπόστατων και ψευδών στοιχείων», την ίδια ημέρα (15/10/2015), έστελνε άλλη επιστολή, (Αρ. Πρωτ. 35011/3208/Κ05) ως πρόεδρος  στις Ενώσεις των Ιδιοκτητών ΜΜΕ (!),  με την οποία τους δηλώνει ό,τι :
"Από την διενέργεια ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ διαπιστώνει την ανησυχητική έξαρση κρουσμάτων καταστρατήγησης και κατ' αποτέλεσμα παράβασης των κειμένων διατάξεων περί υπολογισμού και απόδοσης του αγγελιοσήμου στο Ταμείο...”. Και συνεχίζει με την επισήμανση ό, τι “το Ταμείο θα προβεί στην “λήψη κάθε νόμιμου μέτρου για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της απώλειας ασφαλιστικών εσόδων λόγω μη καταβολής ή μη προσήκουσας καταβολής του εκάστοτε οφειλομένου αγγελιοσήμου...”.
 Και στην συνέχεια, δηλαδή, η καλή συνάδελφος και πρόεδρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ  απειλεί και Ι πολύ  σωστά «με εφαρμογή κάθε νόμιμου μέτρου διοικητικού καταναγκασμού και κυρώσεων»...
Τελικά, εμείς έχουμε δίκιο, ότι δηλαδή» το ΕΤΑΠ δεν εισπράττει όσα πρέπει από τους ιδιοκτήτες» και κατά συνέπεια «δεν κατανέμει στον ΕΔΟΕΑΠ όσα θα του οφείλονταν νόμιμα», όπως υποστηρίζει η κα πρόεδρος του ΕΤΑΠ, όταν απευθύνεται στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ ή το απολύτως αντίθετο…
Οπως, επίσης υποστηρίζει, πάλι , η ίδια,  η κα πρόεδρος στην επιστολή της, προς  το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ;
Τελικά ποια άποψη της προέδρου είναι η ... σωστή;
Εμείς, βέβαια συμφωνούμε με την Έκθεση της Prudential,  που τα προεδρεία των συνδικαλιστικών Ενώσεων παραδόξως (!) έχουν στην διάθεσή τους,  πάνω από ένα χρόνο,  αλλά δεν ενημέρωσαν τα μέλη τους. Ό,τι δηλαδή, το ΕΤΑΠ εισπράττει μόνο το ένα τρίτο του αγγελιοσήμου και κατά συνέπεια, τα λεφτά που λείπουν από τον ΕΔΟΕΑΠ για να λειτουργεί,  απλώς μένουν σε “λάθος τσέπες”.
Αυτό είπαμε, στην Γενική Συνέλευση και αυτό εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε,  με βάση τα ευρήματα της Έκθεσης,  αλλά από τώρα και στο εξής και με «την ομολογία της διοίκησης του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, στην επιστολή της προέδρου του  προς τις διοικήσεις των ιδιοκτητών ΜΜΕ».
Αλήθεια,  το προεδρείο του ΕΔΟΕΑΠ,  ποια από τις δύο “αλήθειες” πιστεύει;
Γιάννης Αγγέλης
Πόπη Χριστοδουλίδου

Μέλη της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ.