ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Επικίνδυνοι ή βλάκες;

Γιατί ποτέ δεν θα γίνω μέλος της ΕΣΗΕΑ

Γράφει ο Νίκος Νικητέας*

Έπεσε «μαύρο» στην ΕΡΤ, έκλεισε η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», το ALTER, σίγησαν ραδιόφωνα, απολύθηκαν χιλιάδες δημοσιογράφοι, κόπηκαν μισθοί… Και η ΕΣΗΕΑ απαντούσε με κλαψιάρικες ανακοινώσεις αγωνιστικού περιεχομένου και ενίοτε με κάποια στάση εργασίας ή στην καλύτερη με 24ωρη, κατά προτίμηση Τρίτη, Τετάρτη ή Πέμπτη! Για τη συμμετοχή των δημοσιογράφων σε αυτές τις επαναστατικές εξάρσεις του σωματείου ούτε λόγος!
Ο ΔΟΛ και ο ΠΗΓΑΣΟΣ καταρρέουν… Και η μισθοδοσία με δυο και τρεις μήνες καθυστέρηση είναι κανόνας σε όλα τα «μαγαζιά»!
Τι κάνει η ΕΣΗΕΑ; Πολύ καλά ευχαριστώ!
Όταν καταργούσαν τις συμβάσεις τα αφεντικά, η ΕΣΗΕΑ έβγαζε ανακοινώσεις! Το ίδιο και όταν απέλυαν κόσμο!
Ούτε μια απεργία στα έξι χρόνια της κρίσης με στόχο να μη βγουν τα κυριακάτικα φύλλα!.. Ούτε μια! Τώρα όμως που ένα νομοσχέδιο – θέλετε με πολλά προβλήματα; Με πολλά προβλήματα λοιπόν – πάει να βάλει μια κάποια τάξη στο χάος, η ΕΣΗΕΑ ω του θαύματος κηρύσσει 24ωρη απεργία για να μην καλύψουν τα ΜΜΕ την επίσκεψη Ολάντ! Εντάξει οι τύποι είναι επικίνδυνοι!
Στον ΑΝΤ1 οι δημοσιογράφοι είναι κάτι σαν την καρέτα καρέτα, είδος προς εξαφάνιση, ενώ ο τσαμπουκάς και ο εκβιασμός (υπογράφετε νέα μείωση 20% ή απολύεστε) είναι ο νέος τρόπος διοίκησης! Και η ΕΣΗΕΑ τι κάνει; Πολύ καλά ευχαριστώ!
Στο MEGA υπέγραψαν μειώσεις και ετοιμάζονται απολύσεις… Ενώ οι δημοσιογράφοι του καναλιού είναι κόκκινο πανί όταν βρίσκονται στο δρόμο για τις ανάγκες του ρεπορτάζ! Τι έκανε η ΕΣΗΕΑ; Πολύ καλά ευχαριστώ! Αλλά για να μην την αδικούμε, ένα βράδυ κήρυξε στάση εργασίας και δεν βγήκε κεντρικό δελτίο ειδήσεων! Α, και ένα μεσημέρι!
Υπό άλλες συνθήκες θα μιλούσαμε για την κατάργηση της πάλης των τάξεων, για ιστορικό συμβιβασμό… Διότι κατά έναν περίεργο τρόπο η ΕΣΗΕΑ συμπορεύεται με τα αφεντικά, δηλαδή την ΕΙΤΗΣΣΕ… Με αυτούς δηλαδή που απολύουν και κόβουν μισθούς, που δεν σέβονται συμβάσεις ή δικαιώματα!
Αν η απεργία που κήρυξε η Ένωση Συντακτών για το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες δεν είναι υποκινούμενη ή κατά παραγγελία, τότε οι τύποι στην Ακαδημίας είναι διπλά επικίνδυνοι!
Πριν δυο εβδομάδες ένα κόμμα το Ποτάμι, έβγαλε μια ανακοίνωση και συκοφαντούσε δυο δημοσιογράφους, τον υπογράφοντα και τον Δημήτρη Μπεκιάρη. Έγραψαν ότι είμαστε υπάλληλοι του ΣΥΡΙΖΑ!
Η ΕΣΗΕΑ άφαντη! Όχι ανακοίνωση δεν έβγαλε ούτε ένα τηλέφωνο δεν πήραν για συμπαράσταση! Προσωπικά με καλούν στο τηλέφωνο μόνο όταν θέλουν να τους περάσω κάποια ανακοίνωση στο Enimerosi24 ή όταν θέλουν να αναδημοσιεύσω κάποιο κομμάτι τους στο site! Κατά τα άλλα, τους είναι αδιάφορο που ένα κοινοβουλευτικό κόμμα με στοχοποιεί, με συκοφαντεί, που επιχειρεί να με φιμώσει. Είναι αδιάφορο αν δεν μπορέσω να βρω δουλειά, (διότι ποια επιχείρηση να με προσλάβει όταν με κυνηγάει ένα κόμμα επειδή του ασκώ κριτική)!
Θα πουν δεν είμαι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Θα πω ότι δεν θα το κάνει για μένα, αλλά για να υπερασπιστεί την ελευθεροτυπία και τη Δημοκρατία… Άλλωστε όμως, για αυτό το λόγο δεν είμαι μέλος της ΕΣΗΕΑ και ούτε θέλω να γίνω ποτέ, διότι στα 25 χρόνια που δουλεύω σε εφημερίδες και περιοδικά, αυτούς τους τύπους δεν τους ένιωσα ποτέ δίπλα μου! Ποτέ όμως!

* Ο Νίκος Νικητέας είναι δημοσιογράφος και διαχειριστής του σάιτ enimerosi24