ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Απεργία υπέρ των εργοδοτών και της πολυθεσίας από την ΕΣΗΕΑ...

Με τη σύμφωνη γνώμη -αν όχι με παρότρυνση- των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών, που πλήττονται από το νομοσχέδιο για τις άδειες -καθώς υποχρεώνονται να ρυθμίσουν χρέη στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες-, και με αίτημα να μην καταργηθεί η πολυθεσία στους δημοσιογράφους που εργάζονται στο Δημόσιο, η ΕΣΗΕΑ κήρυξε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, που άρχισε το πρωί στις 6.00 και λήγει αύριο την ίδια ώρα.
Έτσι σήμερα δεν θα μεταδοθεί ενημερωτικό πρόγραμμα στους τηλεοπτικούς σταθμούς, την ΕΡΤ και το Κανάλι της Βουλής, δεν θα αναρτηθούν ειδήσεις στο ΑΠΕ, ενώ θα απεργήσουν και οι δημοσιογράφοι στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Επικοινωνίας.
Την απεργία αποφάσισαν η ΕΣΗΕΑ, ομόφωνα σύμφωνα με πληροφορίες, και η ΕΣΠΗΤ (δημοσιογράφοι περιοδικού Τύπου), όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, μετά από συνεννόηση με την ΠΟΕΣΥ. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΠΟΕΣΥ δεν συμμετέχει..
στην απεργία με αίτημα κατά του νομοσχεδίου για τις άδειες, όχι μόνο γιατί οι τρεις Ενώσεις της περιφέρειας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος) είναι αντίθετες, αλλά και γιατί διατυπώθηκαν ενστάσεις μεταξύ των μελών της ΠΟΕΣΥ. Σε ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε, μετά από πρόταση του Γιώργου Σαββίδη, μόνο 4 μέλη της ΠΟΕΣΥ τάχθηκαν υπέρ της απεργίας, ενώ 7 μέλη κατά.
Τρία αιτήματα προβάλλει η ΕΣΗΕΑ για τη σημερινή απεργία:
1. Το πρώτο αφορά τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε δημόσια Μέσα ενημέρωσης ή υπηρεσίες του Δημοσίου (ΕΡΤ, ΑΠΕ, ΓΓΕΕ, Γραφεία Τύπου), οι οποίοι διεκδικούν να συνεχιστεί το καθεστώς δυνατότητας παράλληλων απασχολήσεων που ισχύει σήμερα, παρότι η ανεργία στον κλάδο έχει χτυπήσει κόκκινο. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ δεν το λέει ευθέως στην ελληνική κοινωνία. Λέει: «Εκφράζει την αντίθεσή του στη μεθόδευση που αποσκοπεί να μετατρέψει τους δημοσιογράφους σε δημοσίους υπαλλήλους». Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
Το συντεχνιακό αίτημα των δημοσιογράφων του Δημοσίου φαίνεται να καλύφθηκε εν μέρει από τον υπουργό Ν. Παππά, καθώς διαβεβαίωσε για τη δυνατότητα δεύτερης εργασίας στους μεν δημοσιογράφους της ΓΓΕΕ με αιτιολογημένη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, στους δε δημοσιογράφους του ΑΠΕ με αιτιολογημένη γνώμη του Δ.Σ. Υπό την προϋπόθεση ότι η παράλληλη απασχόλησή τους δεν σχετίζεται ως προς το αντικείμενό της με τα ιδιαίτερα καθήκοντα της θέσης τους και δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας τους.
2. Το δεύτερο αίτημα είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας με το νέο νομοσχέδιο. Όπως αναφέρει η ΕΣΗΕΑ, «δεν διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας στο νέο μιντιακό τοπίο. Αντιθέτως αφήνει περιθώρια για νέο κύμα απολύσεων και αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων».
Ωστόσο, το νομοσχέδιο στο άρθρο 9 βάζει ρήτρα κατώτερου αριθμού προσωπικού, καθώς προβλέπει ότι οι υποψήφιοι προς αδειοδότηση σταθμοί εθνικής εμβέλειας οφείλουν να απασχολούν τουλάχιστον 400 εργαζόμενους ανά κανάλι, με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία. Η ίδια πρόβλεψη υπάρχει για ειδικούς ενημερωτικούς σταθμούς (200 άτομα) και για τους περιφερειακούς (20 άτομα).
Είναι απορίας άξιο πού είδε η ΕΣΗΕΑ τον κίνδυνο από το νομοσχέδιο, αν όχι στις απειλές των ιδιοκτητών ότι, αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα προχωρήσουν σε απολύσεις. Μάλιστα σε προχθεσινή ανακοίνωση η ΕΣΗΕΑ εκτιμούσε ότι το ν/σ «δημιουργεί προϋποθέσεις για νέο κύμα απολύσεων» -υπολογίζοντάς τις μάλιστα, άγνωστο πώς, σε 2.000- αναπαράγοντας με τον πιο κυνικό τρόπο τις πιέσεις των εργοδοτών στην κυβέρνηση.
3. Το τρίτο αίτημα είναι η «τα ασφαλιστικά δικαιώματα του κλάδου και η αυτονομία των ταμείων από την επιχειρούμενη νέα ανατροπή». Με το θέμα αυτό ασχολείται ήδη η ΠΟΕΣΥ με αλλεπάλληλες συναντήσεις, οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν ευοδωθεί ούτε και έχουν ολοκληρωθεί. Η αναφορά στο ασφαλιστικό είναι σαφώς προσχηματική, καθώς τυχόν κινητοποιήσεις στο μέλλον θα πρέπει όχι μόνο να προετοιμαστούν κατάλληλα, αλλά και να περιλαμβάνουν όλο τον κλάδο των δημοσιογράφων, περιλαμβανομένων των δημοσιογράφων των εφημερίδων και ραδιοφώνων, αλλά και του διοικητικού προσωπικού. Γιατί... αποκλείονται σήμερα;

Αγγέλα Νταρζάνου (Αυγή)