ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Έτσι έκλεισε η συμφωνία Βαρδινογιάννη-Κοντομηνά...

...για την πλήρη εξαγορά του Alpha

Οριστική και αμετάκλητη είναι η συμφωνία Βαρδινογιάννη – Κοντομηνά για την εξαγορά ολόκληρου του Alpha.  Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αύριο, Δευτέρα, πριν από την έναρξη των χρηματιστηριακών συναλλαγών.
Ούτως ή άλλως, το κλειδωμένο deal έρχεται έναν χρόνο μετά την..
πρώτη συμφωνία, όταν και η Motor Oil εξαγόρασε το 50,01% των μετοχών της Alpha Δορυφορικής Τηλεόρασης, καθώς επίσης και των δύο ομώνυμων ραδιοφωνικών σταθμών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δύο πλευρές είχαν ανοίξει νέο κύκλο συζητήσεων και επαφών έτσι ώστε να εκποιήσει πλήρως τη συμμετοχή του και να αποχωρήσει ο Δημήτρης Κοντομηνάς.
Ο 80χρονος σήμερα επιχειρηματίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τελικό και κρίσιμο στάδιο του deal ενεπλάκη και η κόρη του, Μαρία.
Στα τέλη του Οκτωβρίου της περυσινής χρονιάς η Motor Oil, της επιχειρηματικής οικογένειας του Βαρδή Βαρδινογιάννη, μέσω θυγατρικής της στην Κύπρο είχε διαθέσει 33 εκατ. ευρώ για το deal. Εξ αυτών, τα 21,5 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για την εξαγορά του 50,01% των μετοχών της τηλεόρασης του Alpha, οι οποίες και ανήκαν στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο Κοντομηνά. Η θυγατρική της Motor Oil στη συνέχεια εισέφερε άλλα 11,5 εκατ. ευρώ για την αύξηση κεφαλαίου στην τηλεόραση του Alpha.
Από τη δική του πλευρά, ο Δημήτρης Κοντομηνάς εισέφερε κι εκείνος 11,5 εκατ. ευρώ στην κεφαλαιακή αύξηση, ενώ άλλα 6,5 εκατ. ευρώ περίπου κατευθύνθηκαν για την εξόφληση υποχρεώσεων του τηλεοπτικού σταθμού.
Τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν ότι ο Δημήτρης Κοντομηνάς είχε ένα οικονομικό όφελος της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι με βάση αυτό το πρώτο deal, και προκειμένου να υπάρχει ισοϋψής συμμετοχή, είχαν εκχωρηθεί δύο δικαιώματα ψήφου προσωπικά στον Δημήτρη Κοντομηνά.


Tο δεύτερο σκέλος του deal

Για το τωρινό δεύτερο σκέλος του deal, που οδηγεί στην πλήρη εξαγορά της Alpha Δορυφορικής Τηλεόρασης, δεν έχει ανακοινωθεί το αντίτιμο της’συμφωνίας, αν και από ορισμένες πλευρές εκτιμάται ότι το κόστος θα είναι μικρότερο από την αρχική εξαγορά του 50,01% των μετοχών.
Στην τηλεοπτική αγορά, η οικογένεια Βαρδινογιάννη αποκτά πλέον σημαίνουσα θέση, καθώς εκτός από το Star Channel θα ελέγχει πλέον εξ ολοκλήρου και τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Έστω κι αν αυτή η δεύτερη συμμετοχή εκφράζεται επιχειρηματικά από τη Motor Oil – μέχρι στιγμής τουλάχιστον.
Στην ετήσια χρήση του 2018, η Alpha Δορυφορική Τηλεόραση, η οποία έχει συσταθεί το 1996, είχε σημειώσει άνοδο 10,2% στον κύκλο εργασιών της, ο οποίος και είχε διαμορφωθεί στα 70,3 εκατ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα της περυσινής χρήσης είχαν δείξει ζημιές 4,9 εκατ. ευρώ μετά από φόρους, ενώ το σύνολο των δανειακών της υποχρεώσεων ήταν στα 43,6 εκατ. ευρώ.
Στην περυσινή χρήση επίσης τα ίδια κεφάλαια της τηλεόρασης του Alpha είχαν πέσει στα 8 εκατ. ευρώ, απομειωμένα σε 12μηνη βάση κατά περίπου 4 εκατ. ευρώ.
Η Alpha Δορυφορική Τηλεόραση παρουσίαζε επίσης στο τέλος της περυσινής χρήσης αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, καθώς τα κυκλοφορούντα και άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία του ενεργητικού της ήταν στα 90,6 εκατ. ευρώ, υπολειπόμενα από τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις που είχαν ανέλθει στα 108,3 εκατ. ευρώ.
Τα περυσινά οικονομικά στοιχεία δείχναν επίσης ένα σημαντικό ύψος απαιτήσεων από πελάτες της τάξεως των 56 εκατ. ευρώ, ενώ ο τηλεοπτικός σταθμός απασχολούσε 525 άτομα προσωπικό.
Όπως είναι ευνόητο, η κεφαλαιακή αύξηση των συνολικά 23 εκατ. ευρώ που έγινε μετά το πρώτο deal εξαγοράς από τη Motor Oil θα έχει βελτιώσει αισθητά το χρηματοοικονομικό προφίλ της Alpha Δορυφορικής Τηλεόρασης.

Δημήτρης Κόκκορης / mononews