ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Ποιος θέλει να αγοράσει Repubblica και Stampa

Ο απόγονος της οικογένειας Ανιέλι, Τζον Έλκαν, βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά μίας από τις μεγαλύτερες εκδοτικές επιχειρήσεις της Ιταλίας, της GEDI Gruppo Editoriale SpA, στην οποία περιλαμβάνονται και οι ημερήσιες εφημερίδες La Repubblica και La Stampa.
Ο Έλκαν επιθυμεί να αποκτήσει το ποσοστό ελέγχου από την οικογένεια De Benedetti, η οποία..
είναι ιδιοκτήτρια της εταιρείας συμμετοχών CIR (η οποία κατέχει το 44% της GEDI). Ο Έλκαν επρόκειτο να συζητήσει σήμερα με τη CIR για το ενδεχόμενο deal, με αποτέλεσμα οι μετοχές της εταιρείας να ενισχυθούν κατά 2,8% το πρωί στην αγορά του Μιλάνου. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της GEDI ανεστάλη.
Αν η Exor συμφωνήσει να αγοράσει το 44% της GEDI που ανήκει στην CIR, θα αναγκαστεί να υποβάλει προσφορά και για το υπόλοιπο ποσοστό. Στο τέλος της διαδικασίας, μια από τις επιλογές θα ήταν να αποσυρθεί η εταιρεία από το χρηματιστήριο, υποστηρίζουν πηγές προσκείμενες σε αυτήν. Ο Έλκαν έχει ήδη στην κατοχή του το 6% της GEDI, μέσω της Exor NV, της εταιρείας χαρτοφυλακίου της οικογένειας Ανιέλι.
Ο Έλκαν, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat Chrysler, εξετάζει και άλλες συμφωνίες. Η Fiat, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η Exor, βρίσκεται σε συζητήσεις με την ανταγωνίστρια εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων Peugeot SA και αναμένεται η υπογραφή μνημονίου συμφωνίας των δύο πλευρών, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Η σχέση της οικογένειας Ανιέλι με την εφημερίδα La Stampa, στο Τορίνο -όπου η Fiat γεννήθηκε το 1899- είναι πολύ παλιά. Την αγόρασαν τη δεκαετία του 1920 και εννέα δεκαετίες αργότερα, το 2016, συγχωνεύθηκε με το εκδοτικό συγκρότημα L’Espresso του De Benedetti και σχηματίστηκε η εκδοτική εταιρεία GEDI.
Πέρυσι η επιχείρηση απέρριψε την πρόταση εξαγοράς της από ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος, τον πρώην CEO της Telecom Italia SpA, Flavio Cattaneo.
Τον Οκτώβριο, ο Carlo De Benedetti, ο 84χρονος ιδρυτής της L’Espresso και πατέρας των τωρινών ιδιοκτητών της, προχώρησε αυθαίρετα σε μία προσφορά εξαγοράς του 30% της GEDI. Οι γιοι του απέρριψαν την κίνηση αυτή και μάλιστα ο Rodolfo De Benedetti δήλωσε σοκαρισμένος από την αιφνίδια κίνηση του πατέρα του.
Οι μετοχές της GEDI υποχώρησαν κατά 0,4% την Παρασκευή, με τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να διαμορφώνεται στα 144 εκατ. ευρώ. (159 εκατ. δολάρια).
Η κεντρο-αριστερή La Repubblica άσκησε έντονη κριτική στον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα του τύπου και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
- πηγή:  mononews