ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Η «πανελλαδικής εμβέλειας» οικογένεια Βαρδινογιάννη

Εκτός από την ενασχόλησή της σε τομείς όπως της παραγωγής καυσίμων, του αθλητισμού, της φιλοξενίας, της ψυχαγωγίας, της εισαγωγής αυτοκινήτων κ.ά., η οικογένεια Βαρδινογιάννη, μια από τις πλουσιότερες στη χώρα, είναι ένας υπολογίσιμος «παίκτης» και στον χώρο της τηλεόρασης. Από το Mega και το Star, μέχρι την εξαγορά ολόκληρου του Alpha πριν λίγα 24ωρα, ο Βαρδής..
Βαρδινογιάννης αρχικά και ο «Τζίγγερ» Γιάννης Βαρδινογιάννης στη συνέχεια, έχουν πρόσβαση στους τηλεοπτικούς δέκτες της χώρας εδώ και τρεις δεκαετίες.
Η εμπλοκή της οικογένειας με την μικρή οθόνη ξεκίνησε το 1989, όταν μαζί με τους Γιώργο Μπόμπολα, Χρήστο Λαμπράκη, Κίτσο Τεγόπουλο και Αριστείδη Αλαφούζο ίδρυσε το Mega, τον πρώτο πανελλαδικό τηλεοπτικό σταθμό που εξέπεμψε στην Ελλάδα. Γνωστό και ως «το κανάλι των εκδοτών», καθώς ο όμιλος Βαρδινογιάννη εξέδιδε τότε την εφημερίδα «Μεσημβρινή» και οι υπόλοιποι το «Έθνος» (Μπόμπολας), το «Βήμα» και τα «Νέα» (Λαμπράκης), την «Ελευθεροτυπία» (Τεγόπουλος) και την «Καθημερινή» (Αλαφούζος). Στην πορεία οι 5 έγιναν 3, όμως η Οικογένεια συνέχισε να στηρίζει το κανάλι για πάνω από 25 χρόνια.
Ωστόσο, δεν επαναπαύθηκε με την λειτουργία του Mega. Λίγα χρόνια αργότερα παίρνει τον έλεγχο της εταιρείας «Νέα Τηλεόραση Α.Ε.», των εκδοτών του Ελεύθερου Τύπου και της Απογευματινής, του Σωκράτη Κόκκαλη και άλλων. Τον Νοέμβριο του 1993 αποκτά άδεια εθνικής εμβέλειας και έναν μήνα αργότερα -σαν σήμερα πριν 26 χρόνια- έβγαλε στον αέρα το Star, εξαγοράζοντας παράλληλα το δίκτυο συχνοτήτων του (τότε) Καναλιού 29 και εκπέμποντας μέχρι το 2008 από τις εγκαταστάσεις του στον Ταύρο. Από τότε, ο όμιλος Βαρδινογιάννη ήταν ταυτόχρονα και στο «μεγάλο κανάλι» ως μέτοχος, και στο Star ως το «μεγάλο αφεντικό».
Όλα αυτά μέχρι το 2018, χρονιά κομβική για την παρουσία του στο τηλεοπτικό τοπίο. Τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς, μέσω της εταιρείας που συμμετείχε στο μετοχικό σχήμα του Mega, η οικογένεια Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε πως αποχωρεί εντελώς από το «μεγάλο κανάλι», καταβάλλοντας τα χρέη που της αναλογούσαν. Λίγους μόνο μήνες αργότερα ξεκίνησε συζητήσεις με τον Δημήτρη Κοντομηνά, προκειμένου να επενδύσει στον Alpha. Όπερ και εγένετο, με την Motor Oil να αποκτά, αρχικά, το management του τηλεοπτικού σταθμού και τις μισές μετοχές του, τον περσινό Οκτώβριο, και εν τέλει όλες τις μετοχές του πριν λίγες μέρες.
Σήμερα, ο όμιλος Βαρδινογιάννη ελέγχει μέσω των διυλιστηρίων του -με πρόεδρο τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και αντιπρόεδρο τον «Τζίγγερ»- το 100% του Alpha και άμεσα το 47,26% του Star, καθώς το υπόλοιπο 52,48% των μετοχών του καναλιού πέρασε σε συνεργάτες του.

- από το e-tetradio