ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Nέα επιστολή στην ΕΡΤ για το "μαύρο" στο ντοκιμαντέρ

Νέα επιστολή προς την ΕΡΤ για το "μαύρο" στο ντοκιμαντέρ για τους Ικαριώτες Πρόσφυγες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή τη φορά από την Ομάδα Μελέτης Σύγχρονης Ιστορίας νομού Βοιωτίας. Αναλυτικά η επιστολή:
Προς: Πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Α.Ε.
Κοινοποίηση: Κ.Ε.Ε.Π.. Κέντρο Επικοινωνίας Ενημέρωσης Πολιτών ΕΡΤ Α.Ε.Ι.
Κοινωνική Ευθύνη Γραμματεία Δ/νσης Προγράμματος Τηλεόρασης ΜΜΕ
Λιβαδειά, 6/12/2019
Θέμα: Άμεση προβολή του β’ μέρους του ντοκιμαντέρ για τους Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Αξιότιμοι κύριοι,
Με την δεύτερη αυτή επιστολή η Ομάδα Μελέτης Σύγχρονης Ιστορίας ν. Βοιωτίας επανέρχεται και ζητά την άμεση προβολή του β’ μέρους (το πρώτο μεταδόθηκε στις 10/8/2019) του ντοκιμαντέρ Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο του δημοσιογράφου Νάσου Μπράτσου.
Επιμένουμε και διεκδικούμε και από την παρούσα διοίκηση της ΕΡΤ την άμεση προβολή και του β’ μέρους του ντοκιμαντέρ καθώς θεωρούμε ότι οι κωλυσιεργίες και η συνεχιζόμενη αυθαιρεσία της αναφορικά με την προβολή του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ δεν είναι πλέον αποδεκτές.
Πρόκειται για μια εσωτερική παραγωγή μ’ ένα εξαιρετικά αξιόλογο περιεχόμενο και χωρίς ίχνος υπερβολής του λόγου που αποτυπώνει το βίωμα της επιβίωσης μέσω της προσφυγιάς, χιλιάδων Αιγαιοπελαγιτών, στα ταραγμένα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Θεωρούμε ότι η προβολή ενός ντοκιμαντέρ με τέτοιο περιεχόμενο και ουσία λόγου είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμη και επίκαιρη στην περίοδο που διανύουμε όπου ακραίες φωνές τίθενται αντιμέτωπες στο δράμα τόσων χιλιάδων προσφύγων που προσφεύγουν στην χώρα μας. Όπως είχαμε επισημάνει και στην πρώτη επιστολή μας η παράθεση κοινών γεγονότων, έλληνες πρόσφυγες με παρόμοιες συνθήκες εκτοπισμού λόγω πολέμου, αποτελούν κεντρικό σημείο κατανόησης, μέσω της ιστορικής συνείδησης, της σημερινής κατάστασης που βιώνουν οι σύγχρονοι πρόσφυγες αυτή τη φορά με αντίθετη κατεύθυνση.
Παραμένουμε πιστοί στη θέση μας ότι μέσα από την προβολή ενός τέτοιου ντοκιμαντέρ διασώζεται και διαδίδεται η ιστορική μνήμη, ενώ, μπορεί να αξιοποιηθεί θετικά διευρύνοντας το πεδίο διαλόγου και τα όρια αυτής της ιστορικής περιόδου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ΕΡΤ δύναται και είναι σε θέση να συμβάλλει στην ανασύσταση του ενδιαφέροντος για τη σύγχρονη ιστορία καθώς και στην πληρέστερη διατύπωσή της μακριά από ακραίους κύκλους που παραχαράσσουν ή παρερμηνεύουν συστηματικά σελίδες της ιστορίας που παραμένουν άγνωστες για να εξυπηρετήσουν σκοτεινά πολιτικά συμφέροντα

Για όλους τους παραπάνω λόγους σας ζητούμε να αναλάβετε όποια πρωτοβουλία κρίνεται απαραίτητη ώστε να προβληθεί άμεσα το ντοκιμαντέρ που θεωρούμε ότι είναι μια σημαντική επιτυχία στην κατεύθυνση της ιστορικής έρευνας.
Με τιμή,

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ