ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

«Ability» - Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μέρα αυτή, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ από τη σειρά εκπομπών «Άνιμερτ» το σχετικό επεισόδιο με τίτλο «Ability».
Η σειρά εκπομπών «Άνιμερτ». αναφέρεται στα κινούμενα σχέδια και τον πολιτισμό τους με συνεντεύξεις, εφαρμοσμένα εργαστήρια και ταινίες κινούμενων σχεδίων, που ολοκληρώθηκε σε 13 ημίωρα θεματικά επεισόδια. Θέμα της συγκεκριμένης εκπομπής είναι η συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία στη δημιουργική βιομηχανία των κινουμένων σχεδίων (Ability).
Η πολιτιστική παραγωγή αφορά όλα τα μέλη της κοινωνίας. Η ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία, που προτάσσει το άρθρο 21.6 του Συντάγματος της Ελλάδας, στην πολιτιστική παραγωγή, τους καθιστά ενεργά και ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας. Η εκπομπή αναφέρεται στη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) στην πολιτιστική βιομηχανία, στα μεγάλα αποθέματα δημιουργικότητας που διοχετεύουν μέσα απ’ αυτήν, και στις νέες δεξιότητες που σταδιακά ανακαλύπτουν και καλλιεργούν. Εξετάζονται, παράλληλα, οι παράγοντες που βοηθούν στην πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των ανθρώπων με αναπηρία στην κοινωνία.
Μιλούν σχετικά ο δημιουργός κινούμενων σχεδίων, με κινητική αναπηρία, Βαγγέλης Καραδήμας και η καθηγήτρια Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, Αγάπη Δημοπούλου. Γίνεται λόγος για την αντιμετώπιση των ΑμεΑ από την ελληνική κοινωνία αλλά και για το ρόλο της εκπαίδευσης στην υπέρβαση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Μήνυμα ισότιμης και ενεργούς συμμετοχής εκπέμπουν ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς και ο ηθοποιός και σεναριογράφος Γιώργος Καπουτζίδης, ο οποίος ενέταξε στην τηλεοπτική του σειρά, την «Εθνική Ελλάδος», δύο ρόλους ατόμων με κινητικά προβλήματα καθ’ όλα ενταγμένων στο κοινωνικό τους περιβάλλον.
Επίσης, στο επεισόδιο γίνεται αναφορά στο ρόλο που επιτελούν τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ, σε πολλούς δήμους της χώρας, σε σχέση με την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία και τη βοήθεια που προσφέρουν. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζεται το μουσικοκινητικό εργαστήριο κινούμενων σχεδίων που πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου το 2015 με τη συμμετοχή ωφελουμένων και εκπαιδευτών του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-μεΑ) Σύρου-Ερμούπολης.
Μιλούν η Μόσχα Κοντορούση, διευθύντρια ΚΔΑΠ-μεΑ Σύρου Ερμούπολης και η Στέλλα Γιαλόγλου, εκπαιδεύτρια Μουσικής ΚΔΠΑ-μεΑ Σύρου.
Τέλος, κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται η ταινία animation «Mr Tetelin» (2010) της Λίλης Κοντοδήμα.
Σενάριο-παρουσίαση: Βασίλης Καραμητσάνης
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Πιλάβιος Έτος παραγωγής: 2016-2017
Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση:ert.gr/arxeio-afierwmata/pagkosmia-imera-atomon-me-anapiria-3-dekemvrioy-2/