ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Απεβίωσε o γηραιότερος δημοσιογράφος της Eλλάδας

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Λάζαρος Αρσενίου πέθανε σε ηλικία 104 ετών

Απεβίωσε σήμερα Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και μέλος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας Λάζαρος Αρσενίου, σε ηλικία 104 ετών. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν σε κέντρο αποκατάστασης μετά από..
ατύχημα που είχε και αξίζει να αναφερθεί ότι τον είχε επισκεφθεί την Τρίτη 23 Οκτωβρίου, ημέρα της επετείου απελευθέρωσης της Λάρισας, ο δήμαρχος της πόλης κ. Καλογιάννης για να του παραδώσει το Λεύκωμα «Η Μνήμη της Πόλης. Λάρισα Κατοχή – Απελευθέρωση.
Ο Λάζαρος Αρσ. Αρσενίου γεννήθηκε στην Καλαμπάκα το 1915. Με την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Τρικάλων, εργάστηκε στον «Ανεξάρτητο» Αθηνών. Με τη αποστράτευσή του εργάστηκε στον «Πάπυρο».
Στον πόλεμο του 1940-41 έλαβε μέρος ως εφ. ανθυπολοχαγός στην Μάχη της Πίνδου και τραυματίσθηκε στην Αλβανία με διαμπερές τραύμα στα μαλακά του λάρυγγα. Μετά από σχετική άδεια μετείχε στην Απόκρουση της Εαρινής Επίθεσης στο Ύψωμα Μπούρεσι, συνεχόμενο με
το Ύψωμα 731. Από τον Μάιο του 1941 μετείχε στην ανασυγκρότηση των μυστικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και στη σύσταση του ΕΑΜ στη Θεσσαλία.Το 1943 εκλέχθηκε μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής του ΕΑΜ στο Πρώτο Συνέδριό της.
Μετά την απελευθέρωση εργάστηκε στην εφημερίδα «Αλήθεια» του ΕΑΜ Λάρισας. Με τις διώξεις το 1946 πέρασε σε παρανομία και εξέδωσε σε μυστικό τυπογραφείο 40 περίπου φύλλα της σε σχήμα 17,5 x 25. Την 8η Μαΐου 1948 βγήκε στο βουνό και ανέλαβε το τυπογραφείο «Παρτιζάνος» του Δημοκρατικού Στρατού. Με την αποφυλάκιση του εγκαταστάθηκε στη Λάρισα.


Εργάσθηκε στην προοδευτική τοπική εφημερίδα Θεσσαλικά Νέα με διευθυντή τον κατοπινό βουλευτή και υπουργό Τύπου φίλου του Τάκη Γεωργίου ως συντάκτης και κατόπιν αρθρογράφος και διευθυντής.
Διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού "Συνεταιριστικά Νέα" της Ένωσης
Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας, Υπήρξε τακτικός συνεργάτης επί 30 χρόνια (1968-1999) του περιοδικού Οικονομικός Ταχυδρόμος Αθηνών.
Στο περιοδικό Αθηνών Γυναίκα δημοσιεύθηκαν λογοτεχνικά και λαογραφικά άρθρα. Διετέλεσε ανταποκριτής των αθηναϊκών εφημερίδων και συνεργάτης του Πρακτορείου Ρώυτερ.
Ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας - Στ. Ελλάδας – Ευβοίας και πριν από δύο χρόνια τιμήθηκε για την προσφορά του, ενώ έχει τιμηθεί με μετάλλια και με άλλα βραβεία.
Τιµήθηκε µε το Μετάλλιο Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας Κάρολος Παπούλιας του απένειµε την 15η Ιανουαρίου 2015 το Παράσηµο Χρυσός Σταυρός του Τάγµατος Τιµής ως Δηµοσιογράφο και Συγγραφέα. Την 14η Μαΐου 2009 ο Πρόεδρος της
Δηµοκρατίας Κ. Παπούλιας του απένειµε το Βραβείο του Ιδρύµατος Αθανασίου Μπότση για την «Προσφορά του στην Πρόοδο της Δηµοσιογραφίας και την συµµετοχή του στην Εθνική Αντίσταση». Ο Δήµος Καλαµπάκας του απένειµε πλακέτα και δίπλωµα «Τιµής». Ο Δήµος Τρικκαίων του απένειµε Χρυσό και Αργυρό µετάλλια. Το 2016 η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας τον τίµησε για τη συνολική προσφορά του. Με διπλώµατα τιµήθηκε και από άλλες
οργανώσεις.
Έγραψε τα βιβλία:
(2014) Η γεωργία στη σύγχρονη Ελλάδα
(2013) Η ασκηθείσα στην Ελλάδα πολιτική μεταπολεμικά 1950-
2012
(2010) Η Θεσσαλία στην Τουρκοκρατία
(2009) Η νίκη της Ελλάδας το 1940-41 στον πόλεμο με την Ιταλία
(2006) Ο αντιστασιακός τύπος της Θεσσαλίας
(2005) Τα τσελιγκάτα Σαρακατσάνων και Βλάχων
(2005) Το έπος των Θεσσαλών αγροτών και οι εξεγέρσεις τους
1881-1993
(2001) Γένεση του εμφυλίου και συνέπειες αυτού
(1999) Η Θεσσαλία στην αντίσταση
(1999) Η Θεσσαλία στην αντίσταση
(1998) Ανατομία του έπους 1940 - 1941
(1982) Η δολοφονία του Κώστα Βιδάλη

Ψηφίσματα για την απώλεια του Λάζαρου Αρσενίου , εξέδωσαν τα Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, καθώς και του Επικουρικού Ταμείου Αρωγής Συντακτών
Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί αύριο Παρασκευή στις 4.30 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Λαζάρου (Νέο Κοιμητήριο) Λάρισας στην περιοχή του Μεζούρλου.