ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Καταγγελία για εκφοβισμό δημοσιογράφων από τη ΝΔ

Ανακοίνωση-καταγγελία από το Μέτωπο για την Ανατροπή:
 "Με πολιτικές παρεμβάσεις εις βάρος εργαζόμενων και όρους απαγόρευσης ή και καθοδήγησης του ρεπορτάζ και της ενημέρωσης, επιχειρεί η ΝΔ να ελέγξει τα ΜΜΕ.
Σε δύο περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα, στελέχη της ή και οργανώσεις της, επιτέθηκαν..
δημόσια ή σε ιδιωτικές συνομιλίες και προσωπικά σε δημοσιογράφους, σε Μυτιλήνη και Ηράκλειο.
Στην πρώτη περίπτωση, στοχοποιήθηκαν συναδέλφισσες και συνάδελφοι, οι οποίοι και οι οποίες συγκέντρωσαν τα πυρά του ακροδεξιού -εσμού που διατηρεί σχέσεις με τη ΝΔ του νησιού, να σημειωθεί ότι η ΝΟΔΕ Λέσβου της Ν.Δ. ελέγχεται πλήρως από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και νυν Αιγαιάρχη του κόμματος Χαράλαμπο Αθανασίου.
Στο καθημερινό μενού των επιθέσεων αυτών, περιλαμβάνονταν επιθέσεις μέσω facebook, εξύβριση, στοχοποίηση και απειλές, για τα ρεπορτάζ σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και τη δράση των ακροδεξιών στο νησί. Σε δεύτερο χρόνο υπήρξαν τηλεφωνήματα από στέλεχος της ΝΟΔΕ Λέσβου προς δημοσιογράφους του νησιού, που εξελίχθηκαν σε ευθείες φραστικές επιθέσεις για τα ρεπορτάζ και τις απόψεις που αυτοί και αυτές εκφράζουν μέσα από τα δημοσιεύματα τους.
Στη δεύτερη περίπτωση, η ΝΟΔΕ Ηρακλείου έκανε… χορηγούμενη καταχώρηση στο facebook, καταφερόμενη κατά δημοσιογράφου με αφορμή ρεπορτάζ για τα αυτοδιοικητικά το οποίο δεν ήταν της αρεσκείας του κόμματος. Εκτός από το απίστευτο της πράξης καθαυτής, ένα κόμμα δηλαδή να αγοράζει διαφημιστικό χώρο για να επιτεθεί προσωπικά σε δημοσιογράφο, η ανακοίνωση έβριθε χαρακτηρισμών που κινούνταν από το γηραλέο σεξισμό μέχρι τις έμμεσες προειδοποιήσεις.
Σημείο σύνδεσης των γεγονότων (οι φραστικές επιθέσεις από στέλεχος της ΝΟΔΕ Λέσβου και η χορηγούμενη καταχώρηση) δεν είναι κάποιο δευτεροκλασάτο στέλεχος του κόμματος αλλά ο ίδιος ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης.
 Στην πρώτη περίπτωση, από το γραφείο του «παραγγέλνονται» και καθοδηγούνται παρεμβάσεις
στα Μέσα όπου εργάζονται οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι την ίδια χρονική περίοδο, στοχοποιούνται. Στη δεύτερη περίπτωση πήρε… ο ίδιος τηλέφωνο στο Μέσο όπου εργάζεται η δημοσιογράφος, κάνοντας απευθείας παρέμβαση στην εργοδοσία.
Ας το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή:
Το ατόπημα της «χορηγούμενης επίθεσης» είναι ακόμα σοβαρότερο, έστω και αν η «ομάδα Μουρούτη» που «καθοδηγεί» σε θέματα ψηφιακής παρέμβασης, έχει πλημμελή γνώση των κανόνων: τα στοιχεία έχουν κρατηθεί και θα χρησιμοποιηθούν δεόντως εάν επαναληφθεί προσωπική επίθεση, με χορηγούμενη ή όχι ανάρτηση, προς εργαζόμενο-η δημοσιογράφο.
Η δημοσιογραφία δεν είναι όπως την επιθυμούν τα πολιτικά γραφεία, τα κυβερνητικά επιτελεία και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν μπορεί να υπάρχει «α λα καρτ» ενημέρωση και οι πολιτικοί φορείς είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν και να συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο με τους όρους του δημόσιου διαλόγου και όχι του εκβιασμού και των άμεσων ή έμμεσων απειλών.
Η δημοσιογραφία και η σωστή ενημέρωση μπορεί να υποφέρουν στις μέρες μας, αλλά αυτοί και αυτές που θα την υπερασπιστούμε μέχρι τέλους, είμαστε οι εργαζόμενοι-ες στα ΜΜΕ που αρνούμαστε πεισματικά να παίξουμε το παιχνίδι των φημολογιών και του παρασκηνίου και δεν θα υποκύψουμε σε πάσης φύσης απειλές.
Μέτωπο για την Ανατροπή "