ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Ιστορικοί περίπατοι με Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελλάδα

Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» είναι μια εκπομπή-ντοκιμαντέρ που έχει σκοπό να αναδείξει πλευρές της ελληνικής Ιστορίας άγνωστες στο πλατύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο. Η εκπομπή παρουσιάζει την ιστορία αλλιώς. Χωρίς στούντιο, με εξωτερικά γυρίσματα στην Αθήνα ή την περιφέρεια σε χώρους που σχετίζονται με το θέμα του κάθε επεισοδίου και «εκμετάλλευση» του πολύτιμου Αρχείου της ΕΡΤ και άλλων φορέων..
Αυτή την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018, στις 17:00 στην ΕΡΤ1 η Μαριλένα Κατσίμη μαζί με τον ιστορικό Νίκο Ανδριώτη θα περπατήσουν σε προσφυγικές γειτονιές του Μεσοπολέμου και με τη βοήθεια πολύτιμου αρχειακού υλικού θα προσπαθήσουν να κατανοήσουμε πόσο μεγάλη τομή αποτέλεσε για την Ελλάδα η έλευση των Μικρασιατών προσφύγων. Οι πρόσφυγες αποτέλεσαν το 1/5 του πληθυσμού της Ελλάδας και η αποκατάστασή τους ήταν ένα ανεπανάληπτο επίτευγμα.
Η Καταστροφή της Σμύρνης το 1922 υπήρξε μια εθνική τραγωδία, η οποία όμως «πλούτισε» την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Ο όρος «πρόσφυγας» από τη Μικρά Ασία έχει στην ελληνική κοινωνία σήμερα ένα ιδιαίτερα θετικό πρόσημο. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Σ’ αυτόν τον περίπατο θα μιλήσουμε για την υποδοχή και τη συμβίωση γηγενών και προσφύγων και τις μεταξύ τους σχέσεις. Παρόλο που οι Μικρασιάτες ήταν Έλληνες, ο συνειρμός του όρου «πρόσφυγας» είχε αρνητική χροιά καθ’ όλη τη διάρκεια του Μεσοπολέμου μέχρι και τη δεκαετία του ΄50 που αυτό σταδιακά αλλάζει. Η ώσμωση των δύο ομάδων, καθυστέρησε αλλά επέφερε μία νέα κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα και διαμόρφωσε τελικά τη σύγχρονη ελληνική ταυτότητα.
Ο Νίκος Ανδριώτης είναι ιστορικός και ασχολείται με το προσφυγικό ζήτημα σχεδόν 25 χρόνια. Έχει συγγράψει το κεφάλαιο για το προσφυγικό στην Ιστορία Προσανατολισμού της Γ΄ Λυκείου που δίνουν οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης τα τελευταία 20 χρόνια.
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018, στις 17:00 - ΕΡΤ1
«Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελλάδα πριν και μετά το 1922»
Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Μαριλένα Κατσίμη
Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου
Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης