ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Δωράκια και payroll

Οι σχέσεις στοργής των ΜΜΕ με τη φαρμακοβιομηχανία

Η στενή σχέση του Τύπου και των λειτουργών του με τη φαρμακοβιομηχανία στη χώρα μας είναι πολύχρονη και επιτυχημένη, καθώς όλα τα μέρη είναι ιδιαιτέρως ευχαριστημένα, αφού παίρνουν αυτό που θέλουν: οι μεν «δώρα» και οι δε προβολή των προϊόντων τους.
Οι εταιρείες προβολής έχουν ακόμα και στο payroll τους εμφανώς ή αφανώς δημοσιογράφους ή προωθούν τα «δώρα» με αντάλλαγμα διαφημίσεις, «έτοιμα θέματα», χορηγίες κ.λπ. Χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν άλλωστε άφθονα στο φάρμακο. Παλαίμαχος του χώρου θυμάται στα ταξίδια αυτά να πηγαίνουν οι δημοσιογράφοι με τις συζύγους, την.. πεθερά, τα παιδιά, ακόμα και την νταντά για να τα προσέχει. Ενδεικτικά περιγράφει τριήμερο ταξίδι στο Ντουμπάι μεγάλης πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας για να παραχωρήσει μία και μοναδική συνέντευξη Τύπου σε πολυτελές ξενοδοχείο του Εμιράτου, όπου ανακοινώθηκε απ’ την εταιρεία η δημιουργία εργαστηρίου για τον έλεγχο πλαστών φαρμάκων, ακόμα και δικών της.
Δηλαδή η βιομηχανοποίηση της απάτης υποχρέωσε και μια μεγάλη πολυεθνική να κάνει έλεγχο και στα φάρμακά της, για να μη γίνει ρεζίλι διεθνώς. Κατά τα άλλα, το γκρουπ των δημοσιογράφων που ταξίδεψαν στη μεγαλύτερη, πολύ δημοφιλή πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επισκέφθηκε την έρημο, ανέβηκε σε καμήλες, έφαγε, είδε αξιοθέατα κ.ο.κ.
- απόσπασμα από εκτενές ρεπορτάζ της Ντάνι Βέργου στην Εφημερίδα των Συντακτών (12/02/2018)