ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Πορτοφολάδες κατά… σύστημα

Γράφει ο Δημήτρης Σούλτας*

Είσαι ένας από τους χιλιάδες πολίτες που χτυπήθηκαν από την κρίση και κάποια στιγμή ήταν μονόδρομος η αίτηση για υπαγωγή στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αυτός που είναι στους περισσότερους γνωστός ως «νόμος Κατσέλη». Αφού μαζέψεις έναν απίστευτο όγκο χαρτιών, έρχεται η στιγμή που τον καταθέτεις, παίρνεις ημερομηνία για τη δικάσιμο, βγαίνει και μία προσωρινή διαταγή για την καταβολή μιας μικρής δόσης, μέχρι να φτάσει η υπόθεση στο δικαστήριο.
Το πρώτο ορατό αποτέλεσμα είναι ότι σταματούν τα τηλεφωνήματα από τις εισπρακτικές. Θα..
περίμενες ότι θα σταματήσουν και οποιεσδήποτε κινήσεις στο λογαριασμό σου που αφαιρούν ποσό, σύμφωνα με την προ της προσφυγής κατάσταση. Γελιέσαι. Ενώ το δικαστήριο για ένα μικρό χρέος στην Εθνική Τράπεζα έχει αποφασίσει δόση των 2 ευρώ το μήνα, μέσα σε 15 μέρες η Τράπεζα έχει τραβήξει ήδη 40 ευρώ από το – ούτως ή άλλως πενιχρό- εισόδημα.
Απευθύνεσαι στην Τράπεζα για να διαμαρτυρηθείς, με όλα τα χαρτιά στα χέρια (επιδόσεις, προσωρινές διαταγές κλπ). Αλλά η απάντηση που λαμβάνεις είναι αφοπλιστική: «Δεν έχει ενημερωθεί το «Σύστημα». Αν λογικά σκεπτόμενος ρωτήσεις γιατί δεν ενημερώθηκε το «Σύστημα», αίφνης ανακαλύπτεις ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει στο «Σύστημα». Το «Σύστημα» προφανώς δέχεται μόνο εντολές για να βουτά ποσά από το λογαριασμό, αλλά όχι για να σταματήσει να το κάνει, όταν υπάρχει δικαστική απόφαση. Το «Σύστημα» βρίσκεται πάνω απ’ όλα. Και από τις δικαστικές αποφάσεις. Για να παρακάμψεις το «Σύστημα» πρέπει να ανοίξεις έναν άλλο λογαριασμό για ενημερώσεις το «Σύστημα» να βουτά από κει λεφτά και αφού δεν θα βρίσκει τίποτα, δεν θα βουτά. Φοβερή ευρασιτεχνία. Αντί να αλλάξει την εντολή που έδωσες στο «Σύστημα», προσπαθείς να το «ξεγελάσεις», προφανώς γιατί το «Σύστημα» έχει αυτονομηθεί και δεν μιλιέται με κανέναν.
Πριν από λίγες μέρες ένας φίλος με ενημέρωσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς τράβηξε τα μόνα 100 ευρώ που είχε στο λογαριασμό για την τετραμελή του οικογένεια, χωρίς να έχει δώσει εντολή για κάτι τέτοιο. Το «Σύστημα» προφανώς δεν έχει καμία ευαισθησία. Και 2 ευρώ να έχεις στο λογαριασμό σου, ακόμα κι αυτά προορίζονται για το ψωμί σου, το «Σύστημα» θα τα πάρει.
Τώρα καταλαβαίνω γιατί οι μεγάλες Τράπεζες ονομάζονται «Συστημικές», Γιατί το – προφανώς αυτονομημένο- «Σύστημα» αρμέγει τα πάντα, χωρίς να υπολογίζει ανάγκες, στοιχεία, ακόμα και δικαστικές αποφάσεις.
Είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό ότι οι Τράπεζες τον 21ο αιώνα υιοθέτησαν ρητορική των αριστερών τις προηγούμενες δεκαετίες: Για όλα φταίει το «Σύστημα».

* το κείμενο του Δ. Σούλτα είναι από το viewtag.gr