ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Βουλιάζουν El Pais και El Mundo αλλά...

...μία νέα εφημερίδα (μόνο διαδικτυακή) κερδίζει καθημερινά αναγνώστες

Πάει καιρός που οι μεγάλες εφημερίδες El Pais και El Mundo κυριολεκτικά δεν διαβάζονται. Άλλαξαν χέρια, προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις και όλοι απορούμε, πώς συντηρούνται. Τα δάνειά τους μεγάλα.
Πριν λίγα χρόνια όμως μία νέα εφημερίδα ( μόνο διαδικτυακή) κερδίζει καθημερινά αναγνώστες. Πρόκειται για την.. eldiario.es η οποία έκανε τη μεγάλη στροφή στο διαδίκτυο και πέτυχε. Ο διευθυντής της Ιγκνάθιο Εσκολάρ, απολυμένος από την El País έκανε τη διαφορά. Η εφημερίδα στηρίζεται οικονομικά από 23.000 μετόχους. Που είναι το απλό κοινό. Με 60€ ή παραπάνω ετησίως, ο κάθε μέτοχος είναι « ιδιοκτήτης» της δικής του εφημερίδας. Η οποία πραγματικά μας ξαναθυμίζει τι σημαίνει ερευνητική δημοσιογραφία. Δεν εξαρτάται από καμία τράπεζα, δεν έχει δάνεια, δεν έχει σύστημα ανταλλαγών και συναλλαγές με το πολιτικό και το οικονομικό κατεστημένο. Κάθε εξάμηνο δημοσιοποιεί τα οικονομικά της στοιχεία. Και οι μέτοχοι- απλοί πολίτες έχουν πλήρη εικόνα.
Το τρομερό παιδί της δημοσιογραφίας, παρά το νεαρό της ηλικίας του είναι από τους καλύτερους σχολιαστές που κυκλοφορούν. Και οι 66 δημοσιογράφοι που εργάζονται στην εφημερίδα είδαν αυξήσεις της τάξης του 7% εφέτος. Εκτός από τα έσοδα από τους μετόχους , η εφημερίδα έχει και διαφημίσεις.
Οι αποκαλύψεις των πιο σημαντικών σκανδάλων στην Ισπανία, γίνονται από αυτή την εφημερίδα. Η οποία πραγματικά κατάφερε να είναι ανεξάρτητη.
Στο βίντεο μπορείτε να δείτε τα στοιχεία και τους πίνακες:

- από το facebook της Δώρας Μακρή