ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Κέλτικο Σταυρόλεξο

Μία από τις παρενέργειες του Brexit αφορά στη σχέση της Αγγλίας με περιοχές, όπως η Σκοτία, η Βόρειος Ιρλανδία και η Ουαλία. Ειδικά για την περίπτωση των Σκοτσέζων, οι οποίοι το 2016 είχαν ψηφίσει συντριπτικά υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ερώτημα είναι αν τώρα θα επιδιώξουν εκ νέου την ανεξαρτητοποίησή τους από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυβέρνηση του Εδιμβούργου έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός.. νέου δημοψηφίσματος με το σχετικό ερώτημα, αλλά προς το παρόν δείχνει να περιμένει τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.
Όλα δείχνουν ότι η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από το πώς θα καθοριστεί τελικά η διαδικασία της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από τις οριστικές προβλέψεις αυτής της εξέλιξης για την οικονομία της Σκοτίας, που ήταν πάντα προσανατολισμένη προς την ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται φυσικά από το «νησί».
Στο Εδιμβούργο πάντως υπάρχει αρκετή ανησυχία, αλλά και κόπωση των πολιτών από τις συνεχείς εκλογικές διαδικασίες, που κάνουν δύσκολες τις προβλέψεις σε περίπτωση ενός νέου δημοψηφίσματος. Κοινή μοιάζει ωστόσο, η δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται πολλά θέματα η κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου.
Ο Κώστας Αργυρός με την ΕΡΤ1 και το 28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE βρέθηκε στη Σκοτία σε μια προσπάθεια να καταγράψει το κλίμα που επικρατεί εκεί. Στην εκπομπή μίλησε ο υπουργός της σκοτσέζικης κυβέρνησης για θέματα Brexit, Μάικλ Ράσελ, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου στο Εδιμβούργο, η γενική γραμματέας των Συνδικάτων, πολιτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι.
Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός.
Δημοσιογραφική ομάδα: Ωραιάνθη Αρμένη,  Κώστας Παπαδόπουλος, Δήμητρα Βεργίνη.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας.